Hyppää sisältöön

Korkein oikeus hylkäsi Sunny Car Centerin vastuuhenkilöiden valitukset – hovioikeuden tuomio jää voimaan

Oikeudenkäynti koski vastuuhenkilöiden vahingonkorvausvelvollisuutta yhtiön konkurssipesälle.

Sunny Car Centerin mainostorni tyhjällä tontilla ilmasta kuvattuna Hämeenlinnassa 29. lokakuuta 2014. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt Sunny Car Centerin vastuuhenkilöiden valituslupahakemukset asiassa, joka koski heidän vahingonkorvausvelvollisuuttaan yhtiön konkurssipesälle. Turun hovioikeuden antama tuomio jää siten voimaan.

KKO:n päätös tarkoittaa, että autokauppahanke Sunny Car Centerin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Markku Ritaluoma joutuu maksamaan yhtiön konkurssipesälle vahingonkorvauksena noin 6,2 miljoonaa euroa.

Hallituksen jäsen, hämeenlinnalainen entinen kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki tuomittiin hovioikeudessa vastaamaan vahingoista yhteisvastuullisesti 150 000 euroon saakka. Kiemungin oli katsottu huolimattomuudesta laiminlyöneen hänelle hallituksen jäsenenä kuuluneita velvollisuuksia muun muassa valvoa toimitusjohtajan toimintaa.

Kiemunki hakeutuu velkasaneeraukseen

Iisakki Kiemunki kommentoi asiaa tuoreeltaan julkisessa Facebook-päivityksessään. Hän valittelee sitä, että Suomen oikeusjärjestelmä ei halunnut ottaa kantaa siihen, mikä on kansainvälisten huijausten uhrien asema.

Hän kirjoittaa: "Sinänsä pidän sitä säälinä, koska maailmalla ns. huijaustehtaat vain yleistyvät, homma muuttuu yhä ammattimaisemmaksi ja järjestäytyneemmäksi ja monet muutkin ihmiset ja yritykset kuin Ritaluoma ja SCC tulevat huijatuiksi koko ajan."

Kiemunki kertoo Ylelle, että pitää päätöstä odotettuna. Hän kertoo, ettei edes tiedä vielä lopullista korvaussummaa oikeudenkäyntikuluineen ja korkoineen.

– Linja on nyt vedetty. Korvaussumma tulee vielä paisumaan huomattavasti. Summa kasvaa kanteen jättämisestä korkoa 7 prosentilla koko ajan, ei sitä ole mitään mahdollisuutta maksaa.

Hän kertookin laittavansa velkasaneerausprosessin vireille. Kiemunki pitää todennäköisenä, että muut Sunny Car Centeriin liittyvät kanteet tulevat menemään samansuuntaisesti kuin tämä suurinta korvaussummaa käsitellyt kanne.

Hallituspaikoissa on riskinsä

Iisakki Kiemunki kertoo tietävänsä Suomessa kaupunkeja, joissa on otettu tytäryhtiöiden tai osakkuusyhtiöiden hallituksen jäsenille vakuutuksia.

– Enpä suosittele kenellekään menemään mihinkään startuppeihin, varsinkaan sellaisiin, jotka ovat vaarassa ajautua konkurssiin. Kyllä kaupungin omissakin yhtiöissä edellyttäisin vastuuvakuutusta kaikille hallituksen jäsenille.

Iisakki Kiemunki kokee tulleensa kohdelluksi jutussa epäoikeudenmukaisesti. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Vyyhdin käsittely jatkuu oikeusasteissa

Korkeimman oikeuden päätös koskee rahallisesti suurinta kaikkiaan viidestä siviilikanteesta, jotka Sunny Car Centerin konkurssipesä on tehnyt. Päätös ei kuitenkaan lopeta Sunny Car Centerin oikeudenkäyntien sarjaa. Yksi kanteista tulee marraskuussa ensimmäistä kertaa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden varsinaiseen käsittelyyn.

Marraskuisessa oikeudenkäynnissä pohditaan sitä, joutuuko Hämeenlinnan kaupungin omistama yhtiö maksamaan konkurssipesälle alun perin reilun 320 000 euron summan, jonka Sunny Car Center aikoinaan palautti kaupungin yhtiölle.

Oikeudenkäynnin viivästyminen johtuu siitä, että alun perin käräjäoikeus päätti, että asia tulee käsitellä välimiehissä. Turun hovioikeus oli kuitenkin eri mieltä ja palautti riidan käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Turun hovioikeus aloittaa ensi vuoden alussa toisen, Iisakki Kiemunkia koskevan vaateen käsittelyn. Hämeenlinnan käräjäoikeus päätti reilu vuosi sitten, että Kiemunki on vastuullinen 93 000 euron korvauksiin Ritaluoman palkankorotusasiassa. Oikeus sovitteli asiaa niin, että Kiemunki joutuu maksamaan summasta vain puolet, mikäli päätös pysyy ylemmissä oikeusasteissa.

Turun hovioikeus ehti jo keväällä päättää, että autokauppayhtiön pääomistaja Markku Ritaluoma joutuu maksamaan liian suurista palkoista ja muusta rahankäytöstä konkurssipesälle noin 827 000 euroa. Ritaluoma on valittanut päätöksestä Korkeimpaan oikeuteen.

Samaan Sunny Car Center -vyyhtiin liittyy myös autokauppayhtiön pääomistajan Markku Ritaluoman äitiin liittyvä hallivuokrien takaisinperintätapaus, jota Turun hovioikeus käsittelee joulukuussa.

Lue myös:

Sunny Car Center – Kuinka aurinkoisesta autokaupasta tuli musta aukko

Hovioikeus pysytti tuomiot Sunny Car Center -jupakassa – sovitteli ex-kuntapoliitikon korvaussummaa selvästi pienemmäksi