1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Pankit kiistävät, että asuntolainapäätökset venyvät kohtuuttomasti – "Tarjonnan puute on keskeisin asuntokauppaa hidastava tekijä"

Pankit pyrkivät nopeuttamaan asiakaspalveluaan vilkkaana käyvän asuntokaupan vuoksi.

kiinteistökauppa
 Kiinteistövälittäjä  esittelee asuntoa.
Asuntokauppa käy kuumana, mutta sen tiellä on myös hidasteita. Kuvituskuva.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen kiinteistövälittäjien liitto (SKVL) moittii, etteivät pankit saa lainapäätöksiä aikaiseksi kohtuuajassa.

Liiton syyskuun lopulla tehdyssä jäsenkyselyssä välittäjät kertovat, että lainapäätöksiä voi joutua odottamaan jopa puolitoista kuukautta. Lisäksi heidän mukaansa sähköinen kaupankäynti ei ole tuonut helpotusta pankkien ruuhkiin, vaan hidastanut kaupantekoa entisestään.

Lue lisää: Kiinteistönvälittäjät: "Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit"

Pankit pyrkivät nyt nopeuttamaan asiakaspalveluaan vilkkaana käyvän asuntokaupan vuoksi. Esimerkiksi Nordea järjestää viikonloppuna lainaneuvottelut tuhannelle asiakkaalle.

Kaisu Christie johtaja, henkilöasiakkaiden rahoitus, OP
Asuntolainahakemusten määrä OP:lla lähti kesällä suureen nousuun, kertoo johtaja Kaisu Christie.Rami Moilanen / Yle

Ruuhkia etenkin kesällä

OP:n henkilöasiakkaan rahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että kesän aikana asuntolainahakemuksia tuli huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina.

– Silloin oli ruuhkia, minkä seurauksena käsittelyajat pitenivät.

Christien mukaan heinäkuussa hakemuksia tuli 15 prosenttia enemmän ja elo-syyskuussakin yli 10 prosenttia enemmän kuin samana ajankohtana viime vuonna. Nyt käsittelyajat ovat hänen mukaansa normalisoituneet.

– Keskimäärin asiakkaat saavat päätöksen noin kahdessa pankkipäivässä.

Samanlaisista odotusajoista puhutaan myös Nordealla.

– Kauppa käy vilkkaana ja se näkyy kysyntänä lainatiskeillä. Yli 90 prosenttia kaikista asuntolainapäätöksistä tapahtuu viiden päivän aikana, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Molempien pankkien mukaan myös sähköinen kaupankäynti on toiminut hyvin.

– Se on ollut kasvavassa käytössä menneen vuoden aikana ja toimii koko ajan entistä paremmin, Pajala sanoo.

Kristiina Diomin yrittäjä, ylempi kiinteistönvälittäjä, Remax
Yrittäjä Kristiina Diomin kertoo, että kiinteistövälittäjillä on hyviä yhteistyökumppaneita pankeissa.Rami Moilanen / Yle

Ennätyskovaa kaupankäyntiä

Remaxilla työskentelevä yrittäjä ja kaupanvahvistaja, YVK Kristiina Diomin kertoo, että asuntokauppa käy nyt ennätysmäisen kovana.

– Liitto koki, että siinä on liian pitkä viive kun asiakkaat pääsevät pankkiin lainaneuvotteluun. Päätökset saadaan ihan kohtuuajassa, hän sanoo.

Diomin kertoo, että kiinteistövälittäjillä on myös keinoja saattaa asiakas nopeammin neuvotteluihin. Asiat nopeutuvat, kun paperit laitetaan liikkeelle selkeinä ja valmiina.

– Meillä on myös hyviä vastakumppaneita pankeissa, Diomin sanoo.

Jussi Pajala toimitusjohtaja, kiinnitysluottopankki, Nordea
Nordean Jussi Pajalan mukaan asuntokaupan keskeisin hidastava tekijä on toisinaan esiintyvä tarjonnan puute.Rami Moilanen / Yle

Tarjonnassa paikoin puutetta

Kiinteistökauppaa ei ole kuitenkaan hidastanut ainoastaan asiakastapaamisten tai lainapäätösten mahdollinen venyminen.

– Koronan myötä tuli tiettyä varovaisuutta markkinoille, eikä se ole tarjonnan osalta täysin vielä purkaantunut, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Esimerkiksi pääkaupunkisedulla on pulaa myytävistä asunnoista.

– Myyjät panttaavat kotiensa myymistä, kertoo Kristiina Diomin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Diominin mukaan nyt kiinnostavat hyvillä paikoilla sijaitsevat asunnot, joissa työpaikka ja palveluita on hyvien kulkuyhteyksien päässä, jotta julkisia kulkuvälineitä ei välttämättä tarvitse käyttää lainkaan.

– Toisaalta kehyskunnat ovat heränneet unestaan. On havaittavissa, että ihmiset tekisivät mieluusti etätöitä esimerkiksi Nurmijärveltä, Mäntsälästä tai Tuusulasta.

Kristiina Diomin tai pankit eivät ole huolissaan asuntokaupan ylikuumenemisesta. Toisaalta hidastumistakaan ei ole näkökentässä, uskoo Nordean Jussi Pajala.

– Tällä hetkellä toisinaan esiintyvä tarjonnan puute on keskeisin asuntokauppaa hidastava tekijä, mutta mikään merkki ei viittaa siihen, että kasvu tulisi tyrehtymään. Kysyntä on hyvin vahvaa.

Lue seuravaksi:

Asuntolainoja haetaan taas ruuhkaksi asti – pahimpien koronakuukausien patoutunut kysyntä purkautuu nyt, pankeista kerrotaan

Hypo: Maakuntakeskukset uudessa pudotuspelissä asuntomarkkinoilla – opiskelijat puuttuvat vuokramarkkinoilta ja talous taantuu

Korona kolhii etenkin vuokralaisia – vuokrat voivat nousta aiempaa nopeammin

Lue seuraavaksi