1. yle.fi
  2. Uutiset

Eurooppa-kirje: Belgiasta kuuluu kummia, uusi hallitus syntyi kuin syntyikin – ja brexit-pilkka somessa yltyi

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Euroopan unioni
Susanna Turunen, Bryssel
Susanna Turunen, Bryssel

Viikko on vierähtänyt uutisoidessa EU:n oikeusvaltioperiaatteista ja niiden sitomisesta budjettivarojen käyttöön. Toinen aihe on ollut valmistautuminen torstain ja perjantain EU-huippukokoukseen, jossa asialistalla on monta kimuranttia ulkopoliittista ongelmaa.

Pääministeri Sanna Marin edustaa kokouksessa (siirryt toiseen palveluun) poikkeuksellisesti Ruotsin Stefan Löfveniä.

Lätkäiseekö EU vihdoin pakotteita Valko-Venäjälle, ja tekeekö se saman Turkille puolustaakseen Kreikan ja Kyproksen asemaa itäisellä Välimerellä?

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkan ohi melkein pääsi livahtamaan yksi pikku juttu. Nykyiseen asuinmaahani Belgiaan saatiin vihdoin hallitus ja pääministeri, jolla on täydet valtuudet. Onnea Belgia! Vaaleista hallituksen muodostamiseen meni 493 päivää. Ennätys on vajaan kymmenen vuoden takaa, silloin hallitusneuvottelut kestivät 541 päivää.

Miksi pientä ironiaa? Parlamenttivaalit pidettiin 26. toukokuuta vuonna 2019. Jo puoli vuotta aiemmin Flanderin kansallismieliset olivat jättäneet hallituksen. Vallonian liberaali Charles Michel johti vähemmistöhallitusta, kunnes hänkin erosi ja lähti vetämään Eurooppa-neuvostoa eli EU-johtajien kokouksia.

Esiin astui Sophie Wilmès, myös Vallonian liberaali, jonka viime kuukausien valtuudet ovat yltäneet ainoastaan koronaviruksen taltuttamiseen. Uusi pääministeri on yhdeksän vuoden tauon jälkeen flaami, liberaali Alexander De Croo.

Korona leviää taas Belgiassa (siirryt toiseen palveluun) ja lujaa erityisesti Brysselissä. Kun muualla Belgiassa testatuista 1/20 on saanut tartunnan, Suur-Brysselin alueella joka kymmenes testi on positiivinen. Niinpä Brysselin kaupunkin on kiristänyt taas koronamääräyksiä (siirryt toiseen palveluun). Brysselissä on kadulla oltava maski, ainakin taskussa. Baarit on suljettava kymmeneltä ja prostituutio ulkona ja sisällä on kielletty toistaiseksi.

Tuoreen pääministerin Alexander De Croonkin ensi tehtäviin kuulunee koronan kitkeminen. Hänen hallituksensa muodostuu liberaaleista, sosialisteista, vihreistä ja Flanderin kristillisdemokraateista. Se tärkein, liittovaltion hallintorakenteiden uudistus, on työlistalla vuonna 2024.

Onnea yritykselle, sillä Belgiassa osavaltiot ja kielialueet onnistuvat riitelemään asiasta kuin asiasta päivästä ja vuodesta toiseen.

Bon courage De Croo!

Sitten kollegan poimintoihin viikon varrelta ja lopussa ensi viikon tapahtumia:

#SOMESSA: Brexit-pilat ovat suurinta hupia, "Tehdään Englannista Taas Ranska"-tunniste trendasi Twitterissä

Tehdään Englannista taas osa Ranskaa, mitä mitä?

Kaikki alkoi siitä, että Britannian hallitus havahtui pari viikkoa sitten rajoilla uhkaavaan rekkaongelmaan brexitin jälkeen (täällä on selitetty rajatilannetta kukkien kautta). Kentissä saattaisi tammikuussa jonottaa peräti 7 000 rekkaa (siirryt toiseen palveluun) pääsyä Englannin kanaalin ylitse.

Brittihallitus sai nerokkaan idean ja ulkoisti ongelman autonkuljettajille: rekoilta vaadittaisiin saapumislupa Kentiin (siirryt toiseen palveluun), ja kas näin jonoja voitaisiin säädellä. Twiittaaja Jérémie Fernandes kiitti brittiministeri Michael Covea Kentin lahjoittamisesta tällä tavalla Ranskalle. Britannia siirtäisi hässäkässä rajamuodollisuuksia Kentin Britannian-puoleisille rajoille. "Vähän vielä tätä brexit-sekamelskaa, ja Englanti on taas ranskalainen", Fernandes irvailee.

Ranskalaisten ja englantilaisten historia on sotaisa, ja normandialaiset ovat historiassa myös hallinneet englantia. Fernandes liittikin twiittiinsä nokkelan aihetunnisteen #MakeEnglandFranceAgain, tehdään Englannista taas osa Ranskaa. Se levisi (siirryt toiseen palveluun) nopeasti ja sai runsaasti kiitoksia (siirryt toiseen palveluun) ja tykkäyksiä (siirryt toiseen palveluun) somettajilta, tietenkin usealla (siirryt toiseen palveluun)kielellä.

FAKTA: Erilaisiin päihteisiin kuollaan Suomessa useammin kuin muualla

Tilastografiikka Euroopan Unionin huumekuolemista.
Harri Vähäkangas / Yle

Huumausainekuolemat ovat lisääntyneet Suomessa nopeasti viime vuosina. Suurin osa huumekuolemista on sekakäyttöä eli moniainemyrkytyksiä. Vuonna 2018 kuolleita oli ennätysmäärä, 261. Samana vuonna myös alkoholin aiheuttamat (siirryt toiseen palveluun) kuolemat lisääntyivät. Alkoholiin kuolee meillä suhteellisesti enemmän ihmisiä kuin Länsi-Euroopassa, mutta vähemmän kuin idässä. Alkoholin hinta on Suomessa kuitenkin ylivoimaisesti kallein, yli 90 prosenttia EU:n keskiarvoa korkeampi.

NÄMÄ ON HYVÄ TIETÄÄ: Oikeusvaltioperiaate voi nostattaa vielä isoja riitoja, EU ja Britannia ovat pian käräjillä ja ehkä jopa kauppasodassa

Boris Johnson puhuu.
Boris Johnsonin hallitus esittää lakia, joka rikkoisi sen itsensä EU:n kanssa tekemää sopimusta.Jessica Taylor / EPA

EU käynnisti torstaina oikeustoimet Britanniaa vastaan, koska tämä ei muuttanut EU:n pyynnön mukaan uutta sisämarkkinalakiesitystään syyskuun loppuun mennessä. Esitys rikkoo Britannian ja EU:n yhdessä allekirjoittamaa erosopimusta.

Vaikka Britannia lopulta saisikin rangaistuksen EU-tuomioistuimelta, sen vaikutuksia voi vain arvailla. Pääministeri Boris Johnsonin mielestä EU-tuomareilla ei nimittäin saa olla jatkossa mitään valtaa Britannian asioihin.

Toisaalta EU pystyy asettamaan Britannialle taloudellisia pakotteita (siirryt toiseen palveluun). Jos näin kävisi, puhuttaisiin jo kauppasodasta. Britannia tuskin jättäisi reagoimatta sakkoihin ja tullimaksuihin. Ilman kauppasopimusta Euroopan sisälle syntyy joka tapauksessa kaksi kilpailevaa kauppablokkia.

  • Brexit-Britannian autoteollisuus koki tällä viikolla ankaran kolauksen. Autonvalmistuksessa tarvittavien osien tullimaksuja ja alkuperämaata koskeva vääntö koituu Britannian tappioksi.
  • Oikeusvaltioperiaatteesta on viriämässä syksyn ehkä suurin kiista EU-maiden välille. Etenkään Puola ja Unkari eivät niele mukisematta sitä, että tukia saisi vain laillisuusperiaatteita noudattamalla. Ne itse ovat suuria tuen saajia. Kaksikko onkin nyt käynyt vastahyökkäykseen, lue taustat täältä. Komissio esitteli keskiviikkona raporttinsa oikeusvaltion tilasta jäsenmaissa.
  • Ruotsin EU-suhde on aiheena Brysselin koneessa tällä viikolla Miten todennäköistä on, että Ruotsi vielä liittyy yhteisvaluutta euroon? Miten Suomen ja Ruotsin suhtautuminen EU:hun eroaa toisistaan? Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Mikko Majander vastaa
  • Niin kauan kuin EU:ssa on ranskalaisia, kielikysymys ei pääse unohtumaan. Kansainvälisen toimittajajärjestön ranskalaisjaosto valitti viikko sitten (siirryt toiseen palveluun) EU-komissioon, kun tämä julkaisi maahanmuuttopakettinsa ensi alkuun vain englanniksi. Brysselissä on ynnätty myös Ursula von der Leyenin Unionin tila -puheen kielet: 81 prosenttia englantia, 12 prosenttia saksaa – ja vain seitsemän prosenttia ranskaa.
  • Lesboksen saarella oleva Morian pakolaisleiri tuhoutui tulipalossa. Saari on vastaanottanut vuosien varrella valtava määrät ihmisiä. Vuonna 2016 saaren asukkaat olivat ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Pertti Pesosen ohjaama Ulkolinja Kreikkalainen omatunto vuodelta 2016 on katsottavissa Yle Areenassa.
Bretagne
Bretagnen rannikko on karu ja kaunis. Imago stock

Ranskassa Bretagnen rannikkoa kutsutaan joskus pohjoisen Rivieraksi. Rannikko on kaunis katsella, mutta se on karu elinympäristö monille merieläimille. Suuri vuorovedenvaihtelu keinuttaa pikkusaarille lisääntymään kokoontuvia hylkeitä, joita Bretagnessa tavataan lukuisia eri lajeja. Katso lumoavan kaunis dokumentti Yle Areenasta. Meri on onneksi puhdistunut muutaman kymmenen vuoden takaisesta öljyonnettomuudesta.

ENSI VIIKOLLA: Strasbourg ja Luxemburg vaihtuvat Brysseliin

Ensi viikko on täynnä videokokouksia koronan takia. Ministerit eivät siis tapaa Luxemburgissa, kuten on lokakuussa tapana.

Valtiovarainministereiden pöydällä on muun muassa koronatuki- eli elvytyspaketti. Euromaiden ministerit taas valitsevat uuden jäsenen EKP:n johtokuntaan euroryhmässään. Luxemburgilaisen Yves Merschin kausi päättyy joulukuun puolivälissä.Suomen Olli Rehn on kertonut MTV3:lle (siirryt toiseen palveluun), että ei ole kisassa mukana. Torstaina sisäasioiden ministerit arvioivat EU-komission esitystä uudeksi maahanmuuttosopimukseksi.

EU-parlamentti kokoontuu täysistuntoon taas Brysselissä, koska Strasbourg on julistettu koronasta punaiseksi alueeksi. Mepit äänestävät muun muassa ilmastolaista ja Suomelle tärkeästä metsästrategiasta sekä hyväksyvät kaksi uutta komissaaria (siirryt toiseen palveluun). Latvian Valdis Dombrovskis on uusi kauppakomissaari ja Irlannin Mairead McGuinness vastaa rahoitusasioista. Salkkukierrätys johtuu siitä, että Irlannin komissaari joutui eroamaan koronaskandaalin vuoksi.

Brexit-neuvotteluissa käydään kovilla kierroksilla, sillä alkuperäinen aikaraja sovun saavuttamiselle uudesta kauppasuhteesta umpeutuu kahden viikon päästä torstaina. Silloin Brysselissä alkaa virallinen huippukokous.

Lue seuraavaksi