1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Kyselytunnilla sanailtiin maahanmuutosta perussuomalaisten ja ministeri Ohisalon välillä

Yle näytti eduskunnan kyselytunnin suorana Areenassa ja TV1 -kanavalla.

Eduskunta järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Hallitus jakautunut myös virkamiesaitioon ja edustajia vain n. 60 salissa. Loput etänä.
Eduskunnan viikottainen kyselytunti näytetään suorana Areenassa.

Perussuomalaiset nostivat kyselytunnin kärkeen EU-komission ehdotuksen EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi suhtautuu komission ehdotukseen rakentavasti. Siitä käydään Ohisalon mukaan keskustelua hallituksen sisällä ja yhteinen kanta muodostetaan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

Samalla keskustelu rönsyili koskemaan maahanmuuttopolitiikkaa laajemmin.

– Laajamittainen maahanmuutto erityisesti Afrikan ja Lähi-idän maista on yksiselitteisen vahingollista. Näihin tosiasioihin on herätty monissa maissa, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-aholle vastannut sisäministeri Ohisalo huomautti turvapaikanhakijoiden määrän pudonneen kuluvana vuonna alhaisimmalle tasolleen kymmeneen vuoteen. Ohisalo korosti vastauksissaan myös syrjäytymistä Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpana uhkana.

– Lienee paikallaan kerrata faktoja, jotka liittyvät maahanmuuttopolitiikkaan. Kun perussuomalaiset olivat hallituksessa Suomeen tuli turvapaikanhakijoita paljon enemmän. Keskeistä on varmistaa, että ihmiset eivät joudu yhteiskunnan marginaaleihin, Ohisalo sanoi.

Ohisalon vastaus ei Halla-ahoa tyydyttänyt. Välihuudossaan Halla-aho kutsui vastausta lapselliseksi, mihin tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tarttui omassa puheenvuorossaan.

– Totesitte, että ministerin vastaus oli lapsellinen. Mielestäni se oli hämmentävää, sillä ministeri kertoi faktoja ja esimerkiksi sen tosiasian, että Suomeen tullut näinä aikoina ennätyksellisen vähän turvapaikanhakijoita, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten Mari Rantanen kysyi, miksi hallitus on nostamassa pakolaiskiintiön 1 050 pakolaiseen:

– Suomalaiset joutuvat karulla tavalla tämänkin maksumiehiksi. Virallisten tilastotietojen mukaan yhden tulijan elinkaarikustannukset ovat pahimmillaan noin miljoona euroa. Miksette laittaneet näitä satoja miljoonia euroja vaikka vanhusten, vammaisten tai koronasta kärsivien alojen tueksi?

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hallitus on käynyt läpi turvapakkakiintiön nostamisen taloudelliset vaikutukset.

– Turvapaikanhakijoiden määrän vähentymisestä aiheutuvat säästöt ovat muistaakseni noin viisinkertaiset verrattuna siihen satsaukseen, mitä pakolaiskiintiön nostamisella tapahtuu, Vanhanen sanoi.

Kyselytunnilla keskustelunaiheiksi nousivat myös matkailu- ja tapahtuma-alan tukemisesta koronakriisissä sekä koronan torjuntaa koskevien ohjeiden sekavuus.

Tällä kertaa vastaajien joukosta puuttuu EU:n huippukokoukseen lähtenyt pääministeri Sanna Marin (sd.). Pääministerin sijaisena toimii tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko**.**

Lisää aiheesta:

Matkailu- ja ravintola-alalle syntyi tes-ratkaisu koronarajoituksista huolimatta