1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahdelta huutia ministeriön itärataratkaisulle – kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Faktat eivät tunnu painavan"

Lahti yllättyi ministeriön päätöksestä jatkaa uuden itäradan hankeyhtiöneuvotteluja Porvoon ja Kouvolan -linjan mukaisesti.

raideliikenne
Lahden rautatieasema.
Lahdessa mielitään uuden itäratalinjauksen sijasta nykyisen radan kehittämistä.Georges Hourani / Yle

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on pettynyt liikenne- ja viestintäministeriön uusimmasta itäradan kehittämistä koskevasta ratkaisusta.

Ministeriön mukaan idän raideyhteyksien hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan Porvoon ja Kouvolan kautta kulkevan linjauksen mukaisesti. Timonen ihmettelee, miksi hyötysuhteeltaan huonoksi todettua hanketta viedään nyt eteenpäin.

– Faktat eivät tunnu painavan päätöksenteossa. Asiantuntijat ja Väyläviraston selvitys toteaa, että Porvoo–Kouvola -radan hyötysuhde on erittäin alhainen. Se ei ole yhteiskunnallisesti järkevä investointi, toteaa Timonen.

– Suomessa ei ole niin alhaisella hyötysuhteella hankkeita toteutettu. Sen pitäisi pysäyttää kaikki miettimään, mihin yhteisiä varoja kätetään.

Timosen mukaan ministeriön ratkaisu tuli Lahdelle ja osalle hallituksen ministereistäkin täysin puun takaa.

Timonen katsoo, että tilanteessa ei ole kyse Lahden edunvalvonnan epäonnoistumisesta. Hänen mukaansa jatkossakin on korostettava asiantuntijoiden arvioita itäradan kehittämisestä.

– Eilinen linjaus ei ole vielä rakentamispäätös, ei lähellekään sitä, muistuttaa kaupunginjohtaja.

Toteutuessaan itärata vähentäisi merkittävästi Lahden kautta kulkevaa junaliikennettä.

– Järkevintä olisi nykyisen raideyhteyden korjaaminen ja kehittäminen. Siten saataisin sama hyöty, mutta paljon pienemmällä rahalla, sanoo Timonen.

Lue lisää: Ministeriö haluaa uuden rautatien Helsingistä Kouvolaan – itäinen rantarata jäämässä haaveeksi

Lue seuraavaksi