1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanjohtajat

Yksi ääni pudotti ex-ministerin kunnanjohtajakisasta ja voittajaksi valittiin yllätysnimi – myrsky nousi, kun kunta päätti pudottaa uuden johtajan palkkaa

Ruokolahdella Etelä-Karjalassa on väännetty kuukauden ajan uuden kunnanjohtajan työehdoista. Sopimukseen ei päästy, ja edessä saattaa olla uuden kunnanjohtajan valinta.

Ruokolahden kunnantalo. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kunnanjohtajan valinnasta on noussut myrsky Etelä-Karjalassa sijaitsevassa pienessä Ruokolahden kunnassa.

Ensin kunnanjohtajakisasta muodostui todellinen trilleri. Vastakkain olivat kokenut poliitikko ja ex-ministeri Kimmo Tiilikainen sekä Pohjois-Savon Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen. Ennakkosuosikki oli Tiilikainen: hän on Ruokolahden "oma poika" ja kokenut poliitikko.

Voiton vei kuitenkin Anu Sepponen. Tiukan kisan ratkaisi elokuun lopussa vain yksi ääni. Sepponen kertoi järkyttyneensä valinnasta itsekin, eivätkä tuntemukset ole sen jälkeen juurikaan muuttuneet.

Ruokolahden kunnanvaltuusto nimittäin teki kunnanhallituksen hyväksymään johtajasopimukseen kolme heikennystä.

Kunnanjohtajan palkkaa alennettiin 500 eurolla 7 000 eurosta 6 500 euroon, irtisanomisajan palkasta luovuttiin ja sopimukseen lisättiin kuuden kuukauden koeaika.

Muutokset tehtiin keskustan ja sosialidemokraattien esityksestä, ja ne hyväksyttiin äänestysten jälkeen. Erikoisen tilanteesta tekee se, että johtajasopimuksen muutoksista päätettiin uutta kunnanjohtajaa kuulematta.

– Olen tosi hämmentynyt ja ihmeissäni, että miten asia voi saada tämmöisiä käänteitä. Tämä on todella tekninen asia, joka on saanut hämmästyttävät mittakaavat, toteaa Anu Sepponen.

Anu Sepponen toimii toistaiseksi Rautalammin kunnanjohtajana Pohjois-Savossa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

"Voi miettiä tasa-arvokysymyksiä"

Sepposen mielestä kunnanvaltuuston esittämät ehdot ovat kohtuuttomat. Hän sanoo, että erorahan poistaminen on kunnanjohtajan työn aliarviointia.

– Tuommoisilla ehdoilla ei kukaan tule niin tuuliseen tehtävään. Erokorvaus on kunnanjohtajan ainoa työsuhdeturva. Muutenhan irtisanominen voi tapahtua ja työ päättyä luottamuspulaan vaikka tänään.

Sepponen ei myöskään ymmärrä, miksi uudelle kunnanjohtajalle tarjottaisiin huonompaa sopimusta ja maksettaisiin pienempää palkkaa kuin edeltäjälleen.

– Se kertoo eriarvoisuudesta. Voi miettiä tasa-arvokysymyksiä, ja ihmisten kunnioitusta. Minulla on työkokemusta ihan eri tavalla kuin edeltäjälläni.

Pudotti palkkatoivettaan

Hän kertoo, että Ruokolahden valtuustolla oli hänen palkkatoiveensa tiedossaan, kun valintoja tehtiin. Sepponen on jo pudottanut palkkavaatimustaan 7900 eurosta 7300 euroon.

– Olen sanonut, että sillä summalla tulen.

Hän kertoo pyrkineensä neuvottelemaan asianmukaisesti johtajasopimuksen yksityiskohdista, jotka ovat ihan normaaleja sopimuskäytäntöjä.

– Olen koko ajan halunnut neuvotella niin, että se voidaan yhteisesti siinä hyväksyä eikä käänny kulman takana niin, että se tulee ihan erilaisena ota tai jätä -periaatteella. Toivoisin, että molemmat osapuolet kunnioittaisivat sitä.

Taina Paananen (kesk.) toimii Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtajana. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen (kesk.) sanoo, että esitys uuden kunnanjohtajan palkasta on tehty tämän työkokemukseen ja historiaan peilaten.

Ruokolahden edellinen kunnanjohtaja Tuomo Sallinen oli kuitenkin Anu Sepposta nuorempi ja hänellä oli vähemmän kokemusta kunnanjohtajan tehtävistä. Paanasen mukaan Sallisella oli oikeustieteiden maisterina kuitenkin lakiosaamista.

– Kun arvioitiin Tuomon palkkaa, todettiin ettei hänen kohdallaan tarvitse käyttää juristipalveluita. Palkka koostuu koko kunnan johtamisen aiheuttamista kuluista, Paananen toteaa.

"Ei nais-mies-asetelmaa"

Palkkakeskustelu on Paanasen mielestä kiteytynyt liikaa Anu Sepposen johtajasopimukseen, kun tosiasiassa kunta määrittelee sen. Paananen sanoo, että kunnanjohtajan keskipalkka Ruokolahden kokoisissa kunnissa on noin 6500-6600 euroa.

– Peilaten hänen tämänhetkiseen palkkaansa ja ympäristökunnissa oleviin palkkoihin, sieltä tuli peruste tähän esitykseen.

Paananen kiistää vahvasti, että olisi kyse sukupuolesta.

– En ajattele, että tässä olisi nais-mies-asetelmaa. Kyse on kuntakentän kokemuksesta ja muusta juridisesta opista, mitä Tuomolla oli enemmän. Hän toimi kaupunginsihteerinä ollessaan myös kunnanjohtajan sijaisena.

Sopua ei syntynyt

Kuukauden päivät kestäneeseen vääntöön saatiin ratkaisu torstai-iltana. Osapuolet kokoontuivat neuvottelemaan sopimuksen yksityiskohdista, mutta sopua ei syntynyt.

Taina Paananen kertoo torstai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että neuvottelujen aikana syntynyt luottamuspula johti lopulta neuvottelujen päättymiseen. Paananen on kutsunut Ruokolahden kunnanhallituksen tiistaina koolle, ja silloin on määrä käsitellä kunnanvaltuuston päätösten täytäntöönpanoa.

Anu Sepponen on pohtinut, olisiko kunnanjohtajan tehtävään sittenkin haluttu kenties joku toinen henkilö.

Taina Paananen, onko kyse pettymyksestä siihen, ettei Kimmo Tiilikaista valittu?

– Ei. Kun valtuusto oli ratkaisunsa tehnyt, lähdimme oikeasti neuvottelemaan johtajasopimusta uuden kunnanjohtajan kanssa ja miettimään askelmerkkejä pestiin.

Nyt edessä saattaa kuitenkin olla jopa uusi kunnanjohtajavaali.

Klo 19:02 juttua päivitetty: lisätty tieto neuvottelujen päättymisestä ja siitä, ettei sopua syntynyt.