Hyppää sisältöön

"Hän oli hurja ja poikkeuksellinen monessa mielessä" – Näyttelijä Alma Pöystin mukaan Tove Jansson kuunteli aina rohkeasti sisäistä ääntään

Pöystin vastanäyttelijänä TOVE-elokuvassa nähdään Krista Kosonen. Kososelta kysyttiin Puoli seitsemän -ohjelmassa, mikä on hänen rohkein tekonsa.

Näyttelijä Alma Pöysti kertoo, miten monin tavoin Tove Jansson oli rohkea nainen
Näyttelijä Alma Pöysti kertoo, miten monin tavoin Tove Jansson oli rohkea nainen

Näyttelijä Alma Pöysti on nuorena näyttelijänä palkittu Ida Aalberg -säätiön apurahalla poikkeuksellisesta rohkeudesta näyttämöllä. Itse Pöysti ei osaa arvioida, mitä hänessä tuolloin nähtiin.

– En itse pysty sanomaan, mutta ehkä jotain rohkeutta on ilmeisesti nähty. Se on varmaan sitä, että tekee kaikella, mitä ikinä vain pystyy. 110-prosenttisesti vaan elää sitä roolia, Pöysti pohtii.

Rohkean naisen, Tove Janssonin saappaisiin tänä syksynä uutuuselokuvassa astuva Alma Pöysti kertoo, että Janssonin pelottomuus on tehnyt vaikutuksen.

– Hän oli hurja ja poikkeuksellinen monessa mielessä.

Jansson matkusti yksin Euroopassa 30-luvulla ja opiskeli taidetta – mikä ei ollut naisille kovin tyypillistä tuohon aikaan – ja näki myös fasismin nousun Euroopassa.

Pöysti kertoo, että Jansson kuunteli aina sisäistä ääntään: uhmasi isäänsä, joka oli asioista eri mieltä, mutta otti myös laajemmin ajateltuna poliittisen riskin.

– 40-luvulla, sodan aikana, hän piirsi satiirikuvia Hitleristä ja Stalinista ja otti aikamoisia riskejä. Jos sota olisi loppunut toisin, hänelle olisi voinut käydä todella huonosti.

Alma Pöystin vastanäyttelijänä uudessa elokuvassa on näyttelijä Krista Kosonen. Kososelta kysyttiin Puoli seitsemän -ohjelmassa, mikä on hänen rohkein tekonsa.

Katso vastaus ja koko lähetys tästä:

Näyttelijä Alma Pöysti Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.
.
.