1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-maiden johtajat pääsivät sopuun Valko-Venäjän pakotteista – Lukašenka ei toistaiseksi ole listalla, mutta Marinin mukaan sille olisi ollut perusteita

Von der Leyen: Myös Turkille voidaan asettaa pakotteita, jos provokaatiot eivät lopu.

Euroopan unioni
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel huippukokouksessa.
Valko-Venäjää koskevat akotteet pannaan voimaan lähes välittömästi, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.Olivier Hoslet / EPA

EU-maiden johtajat ovat päässeet sopuun Valko-Venäjää koskevasta pakotelistasta.

Pakotelistalla on noin neljäkymmentä Valko-Venäjän itsevaltaisen hallitsijan Aljaksandr Lukašenkan hallinnon jäsentä, joiden katsotaan syyllistyneen vaalituloksen väärentämiseen sekä väkivaltaan mielenosoittajia kohtaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan Lukašenka itse ei ole nyt hyväksytyllä listalla, mutta "tilannetta seurataan". Pakotteet pannaan voimaan kirjallisella menettelyllä lähes välittömästi, Michel kertoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi EU-huippukokouksen ensimmäisen päivän jälkeen, että tietyistä näkökulmista olisi ollut perusteltua, että Lukašenka olisi ollut nyt EU:n pakotelistalla.

– Hän ei ole osoittanut halukkuutta käydä dialogia tai löytää minkäänlaista ratkaisua (Valko-Venäjän) tilanteeseen. Tästä näkökulmasta olisi ollut perusteltua ja ymmärrettävää, että hän olisi ollut tässä listauksessa mukana, Marin sanoi suomalaistoimittajille.

EU saavutti jo elokuussa poliittisen sovun siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita, mutta pakotelistasta päättämiseen meni viikkoja.

Turkin kanssa halutaan "positiivinen ja rakentava suhde"

Sopu pakotelistasta tuli mahdolliseksi, kun EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen riittävän tiukasta Turkkia koskevasta päätöslauselmasta. Turkin ja itäisen Välimeren jännittynyt tilanne kytkeytyi Valko-Venäjän pakotekysymykseen, koska Kypros ei aiemmin suostunut tukemaan pakotelistan hyväksymistä.

Kypros vaati Valko-Venäjän pakotelistan tukemisen vastineeksi sitä, että unionin olisi ryhdyttävä toimiin myös Turkkia vastaan. Syynä on Turkin öljy- ja kaasuetsinnät, joita on tehty Välimerellä myös Kyproksen lähistöllä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan pakotteita on tarvittaessa mahdollista asettaa myös Turkkia vastaan.

Von der Leyenin mukaan EU haluaa Turkin kanssa "positiivisen ja rakentavan suhteen", mikä olisi myös Turkin johdon intresseissä.

– Mutta se toimii vain, jos provokaatiot ja paine loppuvat. Siksi odotamme, että Turkki pidättäytyy tästä lähtien yksipuolisista toimista. Jos se jatkaa sellaisia toimia, EU käyttää kaikkia käytössään olevia instrumentteja ja vaihtoehtoja, von der Leyen sanoi lehdistötilaisuudessa.

Von der Leyen ja Michel korostivat, että tärkeää on vuoropuhelu Turkin kanssa.

– Erimielisyydet on ratkaistava rauhanomaisen vuoropuhelun kautta ja kansainvälisen oikeuden rajoissa, von der Leyen sanoi.

Marin tyytyväinen sopuun Turkin ja Valko-Venäjän suhteen

Pääministeri Marin oli tyytyväinen, että EU-johtajat pääsivät sopuun sekä Turkista että Valko-Venäjästä.

– On selvää, että 27 jäsenmaan välillä on erilaisia näkemyksiä ja tulokulmia, joita pitää yhteen sovitella, mutta siinä onnistuimme ja nyt meillä on yhteinen näkemys näistä molemmista kysymyksistä.

EU-maiden valtiojohtajien huippukokouksen ensimmäinen päivä päättyi Brysselissä hieman ennen aamukahta Suomen aikaa. Kokouksen asialistalla oli myös EU:n Kiina-suhde, josta jäsenmaiden johtajat hyväksyivät päätöslauselmat ilman erillistä keskustelua

Kaksipäiväisessä kokouksessa keskustellaan perjantaina muun muassa EU:n sisämarkkinoista sekä unionista eronneen Britannian kanssa käytävistä neuvotteluista.

Juttua päivitetty klo 3.47 pääministeri Marinin kommenteilla.

Lue lisää:

EU-huippukokous alkoi valmiiksi juntturassa Kyproksen Turkki-koplauksen vuoksi – ministerit tarttuivat kuumaan perunaan heti kokouksen aluksi

Lähteet: AFP, Reuters, Associated Press, STT

Lue seuraavaksi