1. yle.fi
  2. Uutiset

Donald Trumpin koronaoireita kuvaillaan lieviksi, Yle seuraa tilannetta – Katso Ylen erikoislähetys

Myös Melania Trumpilla on todettu koronatartunta. Joe Bidenin koronatesti oli negatiivinen.

USA:n vaalit 2020
Erikoislähetys: Donald Trumpilla on koronatartunta, miten se vaikuttaa USA:n presidentinvaaleihin?
Erikoislähetys: Donald Trumpilla on koronatartunta, miten se vaikuttaa USA:n presidentinvaaleihin?
  • Presidentti Donald Trumpilla ja rouva Melania Trumpilla on koronatartunta. Pariskunnan poika Barron ei ole saanut tartuntaa. Myös Ivanka Trumpin ja Jared Kushnerin testitulokset ovat negatiiviset.
  • Twitter-viesti, jolla Trump kertoi tartunnoista, on hänen tähän mennessä suosituin tviittinsä.
  • Joe Biden sanoo rukoilevansa Trumpien puolesta. Bidenin koronatesti oli negatiivinen.
  • Trump on perunut vaalitilaisuuksia, muttei ole ainakaan vielä siirtänyt tehtäviään varapresidentille.
  • Varapresidentti Pencellä ei ole virustartuntaa. Presidentin ja varapresidentin henkilökunnat pidetään erillään.

Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla ja tämän puolisolla Melania Trumpilla on todettu koronavirustartunta.

Ennen presidentin saamasta tartunnasta tiedottamista Valkoinen talo ilmoitti Trumpin kanssa viimeksi keskiviikkona matkustaneen neuvonantajan Hope Hicksin saaneen positiivisen testituloksen torstaina.

74-vuotias presidentti kertoi testituloksesta Twitterissä. Hän vakuutti, että sairaudesta selvitään yhdessä.

Presidentti kertoi jäävänsä karanteeniin välittömästi. Sen kestosta ei ole kerrottu.

Donald ja Melania Trumpin pojalla Barronilla ei ole koronavirustartuntaa. Myös Ivanka Trumpin ja Jared Kushnerin testitulokset ovat negatiiviset.

Tietoja tihkuu Trumpin voinnista

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley sanoi lausunnossaan, että presidentti ja rouva voivat hyvin. Lääkärin mukaan presidentti voi jatkaa tehtäviensä hoitamista häiriöttä karanteenissa.

Senaatin republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell kertoo soittaneensa Trumpille ja kuvailee tämän olevan "hyvällä mielellä".

Uutistoimisto AP:n ja The New York Times -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) lähteet kuvailevat presidentin oireita lieviksi ja vilustumista muistuttaviksi. Presidentti kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään. Hänellä on todettu myös ylipainoa.

Presidentin sairastumisen ensimmäisiä välittömiä vaikutuksia on Floridaan täksi perjantaiksi kaavaillun vaalitilaisuuden peruuntuminen. Myös viikonvaihteeksi Wisconsiniin kaavailtu kampanjamatka perutaan.

Kilpakumppani rukoilee Trumpin puolesta

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on kommentoinut kilpakumppaninsa tartuntaa sanomalla rukoilevansa puolisonsa Jillin kanssa Donald ja Melania Trumpin terveyden puolesta.

– Jatkamme rukoilemista presidentin ja hänen perheensä terveyden ja turvallisuuden puolesta, Biden kirjoittaa Twitterissä.

Biden, samoin kuin hänen varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harris, on testattu taudin varalta. Tulokset olivat negatiivisia.

Bidenin pelättiin saaneen Trumpilta tartunnan tiistai-iltana käydyssä TV-väittelyssä.

Trump ei siirrä tehtäviä varapresidentille, mutta peruu yleisötilaisuudet

Presidentti ei ole siirtänyt tehtäviään varapresidentti Mike Pencelle. Pencen kerrotaan hoitavan tehtäviään normaalisti ilman erityisvaltuutuksia. Varapresidentti Pence puolisoineen lähetti "paranemisen toivotuksia ja rukouksia ystävilleen".

Pence on testattu koronaviruksen varalta, eikä hänellä ole tartuntaa.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan kaikki Trumpin ilmoitetut vaalitilaisuudet joko muutetaan virtuaalisiksi tai lykätään. Varapresidentti Pence jatkaa kampanjointia normaalisti.

Tiedottaja kertoi Trumpin haluavan puhua kansalle ja että presidentistä kuullaan vielä pian tavalla tai toisella.

Myös edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi on käynyt koronatestissä. Myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa kerrottiin, että hänen testituloksensa oli negatiivinen. Pelosi kertoi aiemmin, ettei Valkoinen talo ole ollut häneen yhteydessä hallinnon jatkuvuuteen liittyvistä asioista.

Jos sekä presidentti että varapresidentti olisivat kykenemättömiä hoitamaan tehtäviään, valta siirtyisi edustajainhuoneen puhemiehelle.

Trump ilmoitti tartunnasta Twitterissä

Presidentti kertoi sairastumisestaan perjantaiyönä julkaistussa tviitissä.

Kahdeksassa tunnissa viesti oli kerännyt 1,3 miljoonaa tykkäystä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on eniten tykkäyksiä kerännyt Trumpin tviitti tähän mennessä.

Viestiä on myös uudelleentviitattu satojatuhansia kertoja.

Trump tviittasi aiemmin karanteenista.

31-vuotias Hicks on matkustanut Trumpin kanssa useita kertoja tällä viikolla, mukaan lukien keskiviikkona helikopterilla kampanjatilaisuuteen sekä tiistaina presidentin yksityislentokoneella tiistain vaaliväittelyyn ja sieltä takaisin.

Vaalitilaisuus Minnesotassa järjestettiin vanhan kaavan mukaan

Hicks ei ole ensimmäinen Trumpin henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka on saanut koronatartunnan.

Koronatartuntoja todettiin Trumpin vaalikampanjan työntekijöiden keskuudessa muun muassa kesäkuussa Oklahoman Tulsassa järjestetyn vaalikampanjatilaisuuden jälkeen. Myös Tulsan kaupungissa havaittiin tilaisuuden jälkeen piikki koronatartunnoissa.

Trumpia on aiemmin kritisoitu vähättelevästä suhtautumisesta virukseen. Trump ei myöskään juuri koskaan pidä julkisesti kasvomaskia. Hän on perustellut maskittomuuttaan toistuvilla koronatesteillä.

Esimerkiksi tällä viikolla Duluthissa Minnesotassa järjestetty vaalitilaisuus vietiin läpi aiempien vaalien tapaan. Vaalitilaisuuteen osallistuneet eivät kiinnittäneet huomiota turvaväleihin, eikä presidentti pitänyt normaalia suurempaa etäisyyttä paikalla olleisiin.

Tutkija: Voi vaikuttaa vaaliasetelmaan dramaattisesti

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Maria Annala arvioi Ylen erikoislähetyksessä, että presidentti Trumpin saaman tartunnan vaikutus riippuu täysin siitä, miten vakavaksi hänen tautinsa kehittyy.

Jos tauti on niin vakava, ettei Trump pysty kampanjoimaan edes virtuaalisesti, olisi se todella dramaattista. Vaaleihin on enää kuukausi aikaa.

Tässä tilanteessa Trump tuskin pystyisi toipumaan edes vaaleihin ja häneltä jäisi viimeinen kampanjakuukausi kampanjoimatta.

Jos taas oireet jäävät lieviksi, hän voi käyttää sitä hyödykseen ja vahvistaa ”koviksen” mainettaan, Annala sanoo.

– Se antaisi hänelle ja muille, jotka haluavat tätä tautia vähätellä, perusteen sanoa, että kyllä ”tosi mies” tästä selviää vähällä ja hän voisi esittää ansionaan, että on selvinnyt.

Tartunta voi siis kääntää vaaliasetelman hyvin eri suuntiin. Trumpin terveydentilasta on yleensäkin annettu hyvin niukasti tietoa, Annala kertoo.

Donald Trump kävelee sisään Valkoisen talon ovesta
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump palasi torstaina Valkoiseen taloon vierailtuaan New Jerseyssä.Yuri Gripas / EPA

Valkoisen talon koronaohjeistus saattaa tiukentua

Valkoisen talon henkilökunta luokitellaan koronaohjeistuksessa Yhdysvalloissa kriittisiksi toimijoiksi. Esimerkiksi presidentin avustajat ja politiikkaa seuraavat toimittajat testataan päivittäin, mikäli he ovat presidentin tai varapresidentin läheisyydessä.

Kansallinen tartuntatautien torjuntakeskus CDC suosittelee, että viruksen saaneiden lähellä olleet ovat karanteenissa kaksi viikkoa.

Kriittisten toimijoiden ohjeistus on tähän saakka ollut erilainen. Kyseiset henkilöt ovat voineet palata työpaikalleen tiettyjen varotoimien, kuten lämmönmittauksen ja suojanaamion käyttöönoton jälkeen.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, muutetaanko esimerkiksi maskikäytäntöä tai otetaanko turvavälien noudatussuositus käyttöön.

Presidentin viikko-ohjelma tarkastelussa – mistä tartunta tuli?

Trumpin saama tartunta on nostanut keskiöön presidentin kiireisen ohjelman. Hänellä on vaalikampanjoinnin lisäksi ollut tiivis ja työntäyteinen tapaamisten viikko.

Maanantaina presidentti tutustui Lordstown Motors -yhtiön autoon Valkoisen talon nurmikolla. Läsnä oli kongressin jäseniä ja autonvalmistajan edustajia.

Hän piti virka-asunnollaan myös virustestipakkauksia koskevan tilaisuuden.

Tiistaina presidentti osallistui vaaliväittelyyn, jossa presidentin seurue ei vastoin järjestäjien toivetta käyttänyt maskeja.

Duluthin vaalitilaisuus oli keskiviikkona, siellä hän vieraili kampanjatapahtuman lisäksi myös yksityiskodissa.

Torstaina hän tapasi Bedminsterin kiinteistöllään New Jerseyssä kampanjalahjoittajan.

Pörssit reagoivat heti aamulla

Tieto presidentin sairastumisesta vaikutti välittömästi osakemarkkinoilla. Osakekurssit laskivat sekä Yhdysvaltain että Aasian markkinoilla.

Myös Euroopassa käännyttiin laskusuuntaan. Analyytikkojen ensimmäisissä kommenteissa tilanteen arvioitiin kuitenkin tasoittuvan välittömän notkahduksen jälkeen.

Analyytikko Chris Weston Melbournessa sijaitsevasta Pepperstone-tutkimuslaitoksesta sanoo, että pitkällä tähtäyksellä merkittävämpää on se, joudutaanko vaaleja siirtämään.

Australialaistutkija pitää äänestyksen lykkäämistä pahimpana vaihtoehtona epävarmuuden tilan jatkuessa.

Presidenttiparille toivotaan pikaista paranemista

Koronatartunnan saaneille presidentti ja rouva Trumpille tulvii paranemisen toivotuksia.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivottaa Donald ja Melania Trumpille Twitter-viestissään pikaista paranemista.

– COVID-19 on edelleen uhka meille kaikille. Meidän on taisteltava sitä vastaan yhdessä, Niinistö kirjoittaa englanniksi.

– Olen varma, että luontainen elinvoimasi, hyväntuulisuutesi ja optimismisi auttavat sinua selviytymään tästä vaarallisesta viruksesta, Venäjän presidentti Vladimir Putin kirjoittaa Trumpille lähettämässään sähkeessä.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Donald ja Melania Trump ovat hänen ja miljoonien israelilaisten ajatuksissa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivottaa Donald ja Melania Trumpille Twitterissä pikaista paranemista.

– Me kaikki jatkamme taistelua COVID-19 vastaan. Joka päivä. Riippumatta siitä missä me asumme, Michel tviittaa.

Brittiministeri Robert Jenrick toivotti jo aamulla hallituksensa puolesta presidenttiparille pikaista paranemista. Myös Britanniassa korona on yltänyt korkeimpaan valtiojohtoon. Pääministeri Boris Johnson sairasti taudin aiemmin tänä vuonna. Myös pääministeri toivoo Yhdysvaltain ykkösparille nopeaa tervehtymistä.

Ranskan hallituksen tiedottaja Gabriel Attal on toivottanut presidentille pikaista paranemista.

– Tapahtunut osoittaa, että virus ei säästä ketään, ei niitäkään, jotka ovat suhtautuneet siihen epäillen, tiedottaja Attal lisäsi.

Kiinalaismedia sivaltelee "presidentin uhkapeliä"

Kiinalaismediassa otettiin tietoon tartunnasta aluksi kärjekkäämpi kanta. Päätoimittaja Hu Xijin kommentoi Global Times -julkaisussa, että "presidentti Trumpin ja Yhdysvaltain ensimmäisen naisen sairastuminen osoittaa, kuinka kovan hinnan viruksen kanssa pelatusta uhkapelistä he joutuvat maksamaan".

– Sairastuminen osoittaa, kuinka vakava pandemiatilanne Yhdysvalloissa on. Sairastumisella on kielteisiä vaikutuksia Yhdysvaltain ja presidentin maineeseen. Sillä saattaa olla myös negatiivisia vaikutuksia hänen valintansa kannalta, kiinalaistoimittaja kirjoittaa.

Kiinassa Trumpin terveydentila on noussut maan suosituimpien verkkohakujen joukkoon. Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita rasittavat kauppakiistat, muun muassa Huawei-teknologiajättiin liitetyt syytökset vakoilusta.

Ulkoministeri Pompeon testi negatiivinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on saapunut Kroatiaan neuvottelemaan F-16-hävittäjäkaupoista. Hänet ja hänen puolisonsa testattiin 20 minuuttia ennen koneen laskeutumista Dubrovnikiin. Kummallakaan ei ollut tartuntaa.

Ulkoministeri Pompeo kertoo kuitenkin harkitsevansa, jatkaako hän matkaansa suunnitellusti Aasiaan. Hän kertoi keskustelleensa presidentin kanssa aamulla.

– Suhtaudumme tilanteeseen erittäin vakavasti, ulkoministeri sanoi matkaa seuraaville toimittajille.

Koronatilanne USA:ssa vakava

Koronatilanne Yhdysvalloissa on ollut kesän ja alkusyksyn aikana maailman vakavimpia. Kuolleita on yli 200 000.

Osavaltioiden tilanne vaihtelee suuresti.

Presidentti Trumpin nyttemmin perutun viikonvaihteen kampanjamatkan kohde, Wisconsin ilmoitti ennätyksellisen korkeista tartuntaluvuista. Uusia tartuntoja on noin 3 000.

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers antoi osavaltioon hätätilamääräyksen varmistaakseen hoitohenkilökunnan riittävyyden sairastumistapausten kasvaessa.

Väestömäärältään neljä kertaa Wisconsinia suurempi Florida ilmoitti eilen torstaina yli 2 600 uudesta tapauksesta.

New Yorkissa tartuntojen määrä vaihtelee suuresti alueittain. Vaikeita alueita, "hotspoteja" on parikymmentä.

Twitterissä rukoillaan ja vitsaillaan

Kuten niin moni asia tällä hetkellä, myös uutinen Trumpien koronatartunnasta jakaa vahvasti ihmisiä. Twitter-reaktioissa toistuvat niin rukoukset presidenttiparin pikaisen parantumisen puolesta kuin ilakointi Donald Trumpin saamasta viruksesta.

– Koskettakoon Herra häntä parantavilla käsillään Jeesuksen nimessä, kuuluu yksi lukuisista uskonnollisista viesteista Trumpin parantumisen puolesta.

Myös vitsailijat ovat lähteneet nopeasti liikkeelle.

– Hänen olisi pitänyt käyttää maskiaan, todetaan Ku Klux Klanin hupulla kuvitetussa viestissä.

– Tiedättekö mitä, minulla on paras virus. Tunnen paljon viruksia, mutta tämä on ehdottomasti paras. Se tuli Kiiiiiiinastaaaaaa, mutta rehellisesti sanottuna se on tosi tosi upea, kirjoittaa yksi pilailijoista Trumpin puhetyyliä tavoitellen.

Erilaiset salaliittoteoriatkin kukkivat jo sosiaalisessa mediassa. Joissakin viesteissä esimerkiksi epäillään Trumpin keksineen koko tartunnan viedäkseen huomion tiistain katastrofaaliselta tv-väittelyltä.

Vaikkei Trumpin kilpakumppanin Joe Bidenin terveydestä ole ollut tuoretta tietoa saatavilla, on Twitterissä jo ehditty tehdä analyysi hänenkin "sairaudestaan".

Lue myös:

Kuka johtaa Yhdysvaltoja, jos presidentti estyy hoitamasta tehtäviään? Laki sanelee selvän marssijärjestyksen

Presidentti Niinistö toivotti pikaista paranemista Yhdysvaltain presidenttipariskunnalle

Trump sai koronan: Luvassa on ankaraa poliittista draamaa – tässä lyhyet vastaukset siitä, mitä tiedämme nyt

Presidentti Trump ja koronavirus: Vähättelyä, itsekehua, erikoisia hoitoideoita ja lopulta tartunta

Tutkija: Trumpin koronakaranteeni antaa tilaa Joe Bidenille

Kirjeenvaihtajalta: Trump on sairas – etusivu uusiksi, entä vaalit?

Trumpin ja Bidenin väittelystä tuli huutokisa, katso parhaat palat – Tutkija: "Biden oli kalpea, väsynyt ja takelteli vastauksissaan"

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi