1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Vähävaraisille jaettavat kertakäyttömaskit pyritään korvaamaan kankaisilla ensi viikosta alkaen – Kymsote muistuttaa maskien käytöstä: ''Välimatkan pitäminen ei aina onnistu''

Kangasmaskijakelun oli tarkoitus alkaa jo aiemmin, mutta sen aloittaminen viivästyi.

kasvomaskit
Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä sinertävä hengityssuojain
Tähän asti Kymsote on jakanut vähävaraisille kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Kuvituskuva.Retu Liikanen / Yle

Kymsote pyrkii aloittamaan kangasmaskien jakelun vähävaraisille ensi viikolla.

Kangasmaskijakelun oli tarkoitus alkaa jo aiemmin, mutta sen aloittaminen viivästyi. Kymsote tilasi Saksasta 50 000 kangasmaskia, jotka saapuivat oletettua isommissa pakkauksissa.

Sote-kuntayhtymän on purettava isot pakkaukset ja jaettava maskit kahden kappaleen pakkauksiin ennen jakelun aloittamista. Vielä sitä ei ole ehditty tehdä.

– Tietojeni mukaan maskit saadaan tällä viikolla sille mallille, että ne saadaan kuljetettua jakelupisteisiin. Suurella todennäköisyydellä kangasmaskit saadaan jakoon ensi viikon alusta, Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä sanoo.

Tähän asti Kymsote on jakanut vähävaraisille kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Jakelun alussa elokuussa maskijakelu ruuhkautui, mutta sittemmin maskien hakumäärät ovat tasoittuneet.

Maskeja ei liiemmin näy

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä toivoisi, että ihmiset käyttäisivät maskeja ahkerammin. Rämä arvioi, että Kymenlaaksossa maskeja näkee ihmisten kasvoilla melko vähän.

– Toivoisin, että maskeja käytettäisiin vähän pienemmällä kynnyksellä. Välimatkan pitäminen ei kuitenkaan aina onnistu, Rämä sanoo.

Kymsote suosittelee suu-nenäsuojuksen käyttöä silloin, kun vähintään 1,5 metrin turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kauppakeskuksissa ja muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa.

Lisäksi Kymsote suosittelee harkitsemaan tarkoin osallistumista isoihin yleisökokoontumisiin.

Lue lisää:

Kohu ilmaismaskien päätymisestä hyvätuloisille sai omantunnon kolkuttamaan, uskoo sote-kuntayhtymä: "Kolahtanut niihin, jotka eivät oikeasti tarvitse"

Ilmaiset kasvomaskit saivat aikaan ryntäyksen – 30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa Kotkassa

Vähävaraisille suunnatut kasvomaskit viedään käsistä – "Ajattelimme niiden riittävän viikoiksi", sanoo suosiosta yllättynyt palvelupäällikkö

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

Lue seuraavaksi