Hyppää sisältöön

Hämeenlinna uudistaa peruskoululaisten arviointia – numeroarvosanat annetaan jatkossa 3. luokalta alkaen

Taustalla on Opetushallituksen uudistus, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa perusopetuksen arviointiperiaatteita koko maassa.

Arviointikäytännöt vaihtelevat kouluissa huomattavasti. Samalla osaamisella on voinut saada monta eri arvosanaa. Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Hämeenlinnan peruskoululaiset saavat jatkossa todistuksiinsa numeroarvosanat kolmannesta luokasta lähtien. Opetushallituksen tekemän linjauksen mukaan kaikissa Suomen kouluissa on aloitettava numeroarviointi tästä syksystä alkaen viimeistään 4. luokalta.

Muutoksella halutaan yhdenmukaistaa periaatteita perusopetuksen opettajille oppilaiden oppimisen ja osaamisen arviointiin.

Hämeenlinnan kaupunki kertoo verkkosivuillaan, että kaupungin omat muutosehdotukset lisäävät perusopetuksen arvioinnin läpinäkyvyyttä, selkeyttä, tasa-arvoisuutta ja oppilaiden osallisuutta. Myös käyttäytymisen arvioinnin kriteerit on yhtenäistetty ja selkiytetty.

Näin arviointi muuttuu Hämeenlinnan perusopetuksessa:

  • 1.–2. luokalla väliarviointi korvataan arviointikeskustelulla joulu-helmikuussa
  • 1. luokan lukuvuositodistuksessa oppiaineet arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty
  • 2. luokan lukuvuositodistuksessa oppiaineet arvioidaan viisiportaisella, sanallisella asteikolla
  • käyttäytyminen arvioidaan 1. ja 2. luokalla viisiportaisella, sanallisella asteikolla
  • 3.–6. luokalla välitodistuksen ja lukuvuositodistuksen arviointi numeroin
  • 3.–5. luokilla arviointikeskustelut marras-helmikuussa ja 6. luokalla tammi-maaliskuussa
  • 7.–9. luokilla arviointikeskustelut ja välitodistus koulun määrittelemänä ajankohtana, arviointi numeroin
  • 7.–8. luokkien lukuvuositodistuksen ja 9. luokan päättötodistuksen­­­­ arviointi numeroin, mutta voidaan täydentää sanallisella arviolla
  • 9. luokan päättötodistukseen ei tule arviota käyttäytymisestä

Hämeenlinnan kaupungin tarkentavat ja täydentävät arviointikriteerit päätetään sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunnan kokouksessa 21. lokakuuta.

Numeroarvosanojen antamisessa kuntakohtaisia eroja

Ylen keväällä 2020 Kanta-Hämeen kunnille ja kaupungeille tekemän kyselyn mukaan Hämeenlinnan seudulla numeroarviointi on tähän asti alkanut vasta viidennellä luokalla.

Forssan seudun ja Hausjärven oppilaat ovat saaneet ensimmäisiä numeroarvosanoja kolmannesta luokasta lähtien. Lopella, Riihimäellä ja Janakkalassa ensimmäisiä numeroita on annettu neljännestä luokasta alkaen.

Opetushallituksen linjauksen mukaan kaikissa Suomen kouluissa numeroarviointi on jatkossa aloitettava viimeistään 4. luokalta alkaen.

Muutoksella halutaan yhdenmukaistaa kaikkien Suomen koulujen arviointikriteerejä.

Lue myös:

.
.