1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymsote tiukensi sairaaloiden koronatoimia – vieraille ehdoton kasvomaskipakko

Perjantaista alkaen Kymenlaakson sairaaloissa otetaan käyttöön uusia ohjeita, jotka koskevat kaikkia sairaaloissa asioivia ja vierailevia.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Sairaalan käytävä
Potilaiden luona käyvien vieraiden on tästä päivästä alkaen pakko käyttää kasvomaskia koko sairaalavierailun ajan. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

Kymsote on tiukentanut sairaaloiden toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Perjantaista alkaen sairaaloissa otetaan käyttöön uusia ohjeita, jotka koskevat kaikkia sairaaloissa asioivia ja vierailevia.

Kaikille sairaalassa asioiville suositellaan suu-nenäsuojan käyttöä. Esimerkiksi potilaiden kohdalla kyse on suosituksesta, mutta potilaiden luona käyvien vieraiden on pakko käyttää kasvomaskia koko sairaalavierailun ajan.

Sairaalan henkilökunta voi keskeyttää vierailun, jos sen aikana ei ole mahdollista noudattaa turvasääntöjä. Vieraiden on hankittava kasvomaskit itse.

Puolen tunnin vierailuja

Myös sairaaloiden vierailuaikoihin on tehty muutoksia. Kymenlaakson keskussairaalan, Pohjois-Kymen sairaalan, Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan, Karhulan sairaalan ja Haminan sairaalan vuodeosastoilla vierailuaika on jatkossa päivittäin kello 15-18.

Kerrallaan vieraita voi olla vain yksi potilasta kohden. Poikkeustilanteissa, joissa vierailija tarvitsee avustajaa, voi vierailijoita olla kaksi. Vierailu saa kestää korkeintaan 30 minuuttia. Tavallisesti vierailujen kestoa ei ole rajattu.

– Kussakin potilashuoneessa saa olla vain yhden potilaan vieras kerrallaan. Sen takia vierailuaika on rajattu puoleen tuntiin. Jos jonkun potilaan luona olisi vieras kaksi tuntia, muiden vieraat eivät pääsisi huoneeseen ollenkaan, Kymsoten johtajaylihoitaja Hannele Mattila sanoo.

Säännöstä muutama poikkeus

Kiristetyt vierailusäännöt eivät koske synnyttäjien luona vierailua Kymenlaakson keskussairaalassa, lasten vuodeosastoa, palliatiivista hoitoa sekä teho- ja valvontahoitoa.

– Niiden osalta lääkäri arvioi tilanteen potilaskohtaisesti. Jos esimerkiksi kriittisesti sairas potilas on teho- ja valvontahoidossa, ja näyttää siltä että hän elää viimeisiä hetkiään, silloin asiaa katsotaan tilanteen mukaan. Samoin lapsilla on erilaiset tarpeet, Mattila sanoo.

Kymenlaakson keskussairaalan pääsisäänkäynnin ovi on avoinna päivittäin kello 6-20 välisenä aikana. Muina aikoina ovi on lukittu.

Lue seuraavaksi