1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Trumpin koronakaranteeni antaa tilaa Joe Bidenille

Trump voi saada äänestäjiltä myötätuntoa koronatartunnastaan, mutta sitä voidaan pitää myös hänen omana vikanaan.

USA:n vaalit 2020
Donald Trump Duluthin lentokentällä 20. syyskuuta vaalikiertueella.
Donald Trump Duluthin lentokentällä 20. syyskuuta vaalikiertueella.Mandel Ngan / AFP

Presidentti Donald Trumpin koronakaranteeni vaikuttaa hänen kampanjaansa ja sillä voi olla suuret vaikutukset myös vaalien lopputulokseen, arvioi vieraileva tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista.

Trump on kertonut aloittaneensa karanteenin ja pysyttelevänsä Valkoisessa talossa. Karanteenin kestosta ei ole kerrottu, mutta se on normaalisti kaksi viikkoa.

Annala uskoo, että presidentti pysyy karanteenissa, vaikka hän on osoittanut haluttomuutta noudattaa koronasääntöjä.

– Hän on kärsinyt siitä poliittisesti. Hänen katsotaan hoitavan huonosti pandemiaa. Jos hän rikkoisi koronakaranteenia, hän kärsisi siitä vähintään yhtä paljon ellei enemmänkin kuin siitä, ettei pääse kampanjoimaan, Annala sanoo.

– Trump on ainakin kaksi viikkoa poissa pelistä ja se on aikaa hurjaa, kun vaaleihin on nelisen viikkoa.

Annalan mukaan tilanne antaa vastaehdokkaalle, demokraattipuolueen Joe Bidenille tilaa saada omaa viestiään kuuluviin.

– Trump on hyvä hallitsemaan tilaa, kuten ensimmäisessä vaaliväittelyssäkin nähtiin. Bidenille jää nyt mahdollisuus saada huomiota. Jos hän käyttää sen hyvin, se voi olla todella olennaista lopputuloksen kannalta.

Myötätuntoa vai "siitäs sait"?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola huomauttaa, että sairaudet ovat poliittisia ja ne luetaan poliittisesti erityisesti poliittisten johtajien kohdalla. Hän uskoo, että presidentin koronatartuntaa tulkitaan Yhdysvalloissa kahdella tapaa.

– Ensimmäinen on se, että Trump inhimillistyy. Hän on saanut sairauden niin kuin kaikki me muutkin voisimme saada, ja tätä kautta hän saa myötätuntoa.

– Toinen on karman laki. Trump sai taudin, koska ei ollut osannut sitä hoitaa Yhdysvalloissa.

Trump on ajatellut, että talouden pyörät täytyy pitää pyörimässä taudista huolimatta. Euroopassa on enneminkin ajateltu, että tauti pitää hoitaa, jotta pyörät voisivat pyöriä, Aaltola huomauttaa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi Trumpin koronatartunnan vaikutuksia

Suurin osa äänestäjistä tehnyt jo päätöksensä

Trumpin lääkäri on kertonut, että presidentti voi tässä vaiheessa hyvin. Vakava sairastuminen voisi kuitenkin käytännössä katkaista Trumpin kampanjan kokonaan.

– Hän ei välttämättä toipuisi vaaleihin mennessäkään. Se tarkoittaisi, ettei hän pystyisi käytännössä kampanjoimaan itse ollenkaan, mikä olisi äärimmäisen poikkeuksellista, sanoo Maria Annala.

Sekä Annala että Aaltola sanovat, että Trump on ollut tarkka siitä, mitä hänen terveydestään kerrotaan julkisuuteen ja halunnut esiintyä Yhdysvaltain terveimpänä presidenttinä.

– Tässä tulee ihmisille konkreettiseksi, että he ovat valitsemassa Yhdysvalloille hyvin iäkästä presidenttiä. Trump on pyrkinyt kovasti osoittamaan, että Biden on dementoinut. Nyt pelko presidentin menehtymisestä kesken kampanjan kohdistuukin häneen, Mika Aaltola sanoo.

Aaltola arvioi, että varapresidenttiehdokkaiden merkitys voi nyt korostua, kun ainakin Trump joutuu olemaan karanteenissa. Hän väläyttää mahdollisuutta, että Bidenkin voisi joutua karanteenin tai asettua siihen vapaaehtoisesti. Presidenttiehdokkaathan kohtasivat toisensa televisioidussa väittelyssä keskiviikkona.

"Bidenilla ei varaa ritarillisuuteen"

Maria Annala uskoo, että Joe Biden jatkaa kampanjaansa normaalisti Trumpin koronatartunnasta huolimatta. Trumpin päihittäminen on niin tärkeää, että varaa ritarillisuuteen ei ole.

– Jos asia olisi toisin päin, Trump ei ikimaailmassa keskeyttäisi kampanjointia. Trump käyttäisi tilanteen maksimaalisesti hyväkseen, Annala huomauttaa.

– Toisaalta suurin osa amerikkalaisista on päättänyt jo ajat sitten, ketä he äänestävät, Annala sanoo.

– He ovat niin puolueuskollisia, että moni pystyisi sanomaan, ketä he äänestävät vuonna 2024 ja 2028, eikä tarvitsisi edes miettiä. Ei tarvitse edes tietää, kuka on ehdolla.

Lisää aiheesta:

Donald Trumpin koronaoireita kuvaillaan lieviksi, Yle seuraa tilannetta – Katso Ylen erikoislähetys

Presidentti Trump ja koronavirus: Vähättelyä, itsekehua, erikoisia hoitoideoita ja lopulta tartunta

Kirjeenvaihtajalta: Trump on sairas – etusivu uusiksi, entä vaalit?

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi