Hyppää sisältöön

4 600 suurituloista vaatii nimensä poistamista verottajan listalta – uuden mahdollisuuden käyttäminen 20-kertaistui vuodessa

Viime vuonna pyyntöjä tuli kuutisen sataa ja niistä hyväksyttiin 231.

Verottajan medialle koottavasta listansa haluaa tulotietonsa pois 4600 henkilöä. Kuva: Axel Nurmio / Yle

Medialle koottavalta suurituloisten listalta on jäämässä pois yli 4 000 yli 100 000 euroa ansaitsevan nimeä.

Määräaika pyynnölle saada tietonsa pois listalta päättyi eilen, 1. lokakuuta.

Pyynnön saada tietonsa pois listalta oli tehnyt määräaikaan mennessä 4 600 henkilöä, ja pyynnöistä 4087 on jo hyväksytty. Pyynnöistä on hylätty 67 kappaletta ja poistettu esimerkiksi tuplakappaleita 52 kappaletta.

Viime vuonna pyyntöjä tuli yhteensä noin 600, mutta niistä valtaosa myöhässä. Pyynnöistä ehdittiin hyväksyä 231.

Käytännössä verottaja on koonnut medialle listan, jota nyt henkilöiden pyynnöstä karsitaan. Tietoja ei kuitenkaan varsinaisesti salata.

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien määrä kaikkiaan on yhteensä noin 70 000.

Mahdollisuus vastustaa tietojensa sähköistä luovuttamista tiedotusvälineille tuli voimaan viime vuonna, ja sen taustalla on EU:n yleinen tietosuoja-asetus.

Terveys ja turvallisuus usein perusteina

Poistopyynnön hyväksyminen edellyttää, että siinä on esitetty henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvä peruste.

Ylitarkastaja Noora Kontro Verohallinnosta sanoo, että tavallisimpia syitä, joihin vedotaan, ovat esimerkiksi terveyteen ja turvallisuuteen, sosiaalisiin suhteisiin ja omaan ammatin harjoittamiseen liittyvät syyt.

– Yksi yleisimpiä ovat erilaiset turvallisuuteen liittyvät perusteet, että pelätään tai on jo jouduttu esimerkiksi häirinnän, uhkausten tai huijausten kohteeksi.

Tiedot ovat sinänsä julkisia joka tapauksessa, joten tiedotusvälineet saavat ne verotoimistosta erikseen pyytämällä.

Verohallinto tulkitsee, että suurituloisia koskevan tiedon poimiminen ja luovuttaminen medialle on ylimääräinen palvelu eikä lakisääteinen velvoite, ja siten tietosuoja-asetuksen pohjalta henkilöllä on mahdollisuus vastustaa tietojensa luovuttamista.

Sen mukaan tietosuoja-asetus edellyttää henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvää perustetta. Verohallinnolla ei ole selkeää listaa kriteereistä, vaan se esittää verkkosivuillaan esimerkkeinä terveyteen, omaan tai läheisten turvallisuuteen tai ammatissa toimimisen perusteet ja ilmoittaa arvioivansa perusteet tapauskohtaisesti.

Professori: Rajoittaa merkittävästi perusoikeuksia

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää katsoo, että Verohallinto kaventaa perusoikeuksia hallinnollisella linjauksellaan ja että yksittäinen virasto ei voi näin tehdä.

– Pidän sitä aika merkittävänä julkisuusperiaatteen rajoituksena ja myös sananvapauden, median vapauden rajoituksena. Molemmat ovat oikeusvaltioon kuuluvia perusoikeuksia, että kysymys ei ole ihan pikkujutusta, Mäenpää sanoo STT:lle.

Lisäksi professori katsoo, että toisin kuin Verohallinto tulkitsee, sillä ei ole lakiin perustuva toimivaltaa soveltaa tällaista vastustamismenettelyä verotiedoissa. Hän sanoo, että koska Suomessa nimenomaan haluttiin säilyttää median oikeus saada ja julkaista tämäntyyppisiä tietoja, asiasta on nimenomainen pykälä sekä tietosuojalaissa että tietosuoja-asetuksessa.

– Ja sen pykälän mukaan tällaista vastustamismenettelyä ei saa käyttää tai se ei ole pätevä silloin kun julkisia tietoja käytetään journalistisiin tarkoituksiin.

Mäenpää katsoo, että Verohallinto ei voi yksipuolisesti omilla linjauksillaan tätä käytäntöä muuttaa ja poiketa laista.

Verotietojen julkisuuskysymykseen ottaa jossain vaiheessa kantaa myös Helsingin hallinto-oikeus, jonne on saapunut yhteensä seitsemän valitusta asiaan liittyen.

Useat mediayhtiöt, kuten Yle, ovat valittaneet linjan muutoksesta hallinto-oikeuteen. Päätöksiä valituksiin ei ole vielä saatu.

Verovuoden 2019 tiedot luovutetaan tiedotusvälineille 3. marraskuuta.

Lisätty klo 11.41 hylättyjen ja poistettujen pyyntöjen määrä.

Lue lisää: