1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. UPM

UPM:lla tavallista suurempi huoltoseisokki: peräti 1 900 työntekijää lisää myös liikennettä ja majoitustarvetta

Ulkomailta tulevat pääsevät töihin kahden koronatestin kautta.

UPM
UPM i Jakobstad.
Normaalin yhden sisäänkäynnin sijasta käytössä on pian kolme, jotta kaikki huoltoon osallistuvat pääsevät kulkemaan jouhevasti.Yle/Joni Kyheröinen

UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalla alkaa runsaan viikon kuluttua tavallista laajempi huoltoseisokki. Se näkyy myös liikenteen lisääntymisenä, sillä 300 oman työntekijän lisäksi paikalla on 1 600 ulkopuolista, heistä satakunta ulkomailta.

Normaalin yhden sijasta seisokin aikana tehtaalla käytetäänkin kolmea sisäänkäyntiä, joista yksi on rakennettu varta vasten seisokkia varten.

Seisokki alkaa 12. lokakuuta ja tehtaan alasajo jo edellisenä viikonloppuna. Töitä tehdään peräti kolmen viikon ajan, sillä urakoitavaa on tavallista enemmän. Koivulinjan laitteita uusitaan osin, ja huollotkin ovat normaalia suuremmat.

Ulkomailta tulevilta vaaditan 72 tunnin sisään otettua, negatiivista koronatestiä. Uusi, negatiivinen testi Suomessa vapauttaa töihin. Työmaalla suojaudutaan kasvomaskilla ja pidetään turvaetäisyydet

– Niin sanotuista keltaisista tai punaisista maista tulevat työskentelevat kuplamaisissa olosuhteissa, kertoo tehtaanjohtaja Simon Fagerrudd.

Suuri työntekijäjoukko näkyy myös lähikuntien majoitusliikkeissä. UPM on ollut tiiviisti yhteydessä majoittajiin ja uskoo, että vierasmäärästä selvitään kunnialla.

Lue seuraavaksi