Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö muutti talousennustettaan myönteisempään suuntaan – koronatartuntojen lisääntymiset varjostavat toipumista

Valtiovarainministeriön mukaan talous supistuukin tänä vuonna 4,5 prosenttia. Vielä kesällä ministeriö ennusti talouden supistuvan 6 prosenttia vuonna 2020.

Valtiovarainministeriö julkisti taloudellisen katsauksensa
Valtiovarainministeriö julkisti taloudellisen katsauksensa

Parantuneen ennusteen taustalla on muun muassa se, että Suomen talous alkoi kasvaa kolmannella neljänneksellä. Myös talouspolitiikka on ollut maailmanlaajuisesti todella elvyttävää.

– Me näimme taloudessa aika paljon positiivista virettä kesän aikana, mutta se vire on nyt elo-syyskuun aikana vähän hiipunut, ja epävarmuus on kasvussa, valtiovarainministeriön ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander sanoo.

Epävarmuus taas tarkoittaa sitä, että kotitaloudet lykkäävät kulutusta ja yritykset lykkäävät investointeja.

Valtiovarainministeriö julkisti taloudellisen katsauksensa tänään aamupäivällä. Taloudellisessa katsauksessa käsitellään talousnäkymiä sekä talouspolitiikkaa ja julkista taloutta.

Ministeriön mukaan talous toipuu asteittain ja hitaasti, mutta ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Uusimmassa ennusteessa todetaan, että Suomen talous on jälleen taitekohdassa.

Ensi vuonna BKT:n arvioidaan kasvavan 2,6 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2022. Maailmankaupan mahdollinen elpyminen heijastuu myös Suomeen.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Ylijohtaja Mikko Spolander sanoo, että elpyminen uhkaa lykkääntyä, jos kotitalouksien ja yritysten näkymät synkkenevät edelleen.

– Vasta tehokas hoito ja rokote selkiyttävät näkymän. Kun näin käy, meno voi olla rivakkaa jonkin aikaa, ylijohtaja Spolander toteaa.

Mutta valtiovarainministeriön mukaan loppuvuosi tulee olemaan erityisen vaikea viennin ja teollisuuden kannalta. Vienti tippuukin yhä tänä vuonna.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Rahaministeriön mukaan pandemia on vahingoittanut Suomen taloutta vähemmän kuin suurinta osaa muuta Eurooppaa.

Toisaalta työllisten määrä Suomessa vähenee edelleen tämän vuoden kuluessa. Myös julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna rajusti noin 18 miljardiin euroon. Julkinen velka suhteessa BKT:hen kasvaa nopeasti.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Valtiovarainministeriön mukaan koronaepidemian puhkeaminen uudelleen on ennusteen merkittävin riski. Paluu normaaliin on vielä kaukana.

Kesällä julkaistussa edellisessä katsauksessa VM arvioi Suomen talouden supistuvan siis tänä vuonna kuudella prosentilla.

Valtiovarainministeriö julkistaa arvionsa talousnäkymistä neljä kertaa vuodessa.

Lue lisää:

Valtiovarainministeriö: Talous toipuu hitaasti koronaepidemiasta

Valtiovarainministeri Vanhanen talouden näkymistä: Riskinä on kymmenen vuoden velkakierre