1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjalaisteattereissa kova kattaus, mutta suurtuotannotkaan eivät nyt tuota rahaa – korona söi yli puolet yleisöpaikoista

Kansan jano kulttuurin pariin näkyy pohjalaisissa kaupunginteattereissa. Syyskuun ensi-illat on otettu hyvin vastaan, mutta rajoitettu lippujen määrä syö tuottoa.

teatteritaide
Evita musikaali Seinäjoella.
Tuomas Parkkisen ohjaamaa suurmusikaali Evitaa on esitetty Seinäjoen kaupunginteatterissa syyskuun puolivälistä lähtien. Seinäjoen kaupunginteatteri, Jukka Kontkanen

Pohjalaisteatterit ovat aloittaneet syksyn kovin panoksin koronakevään hiljaiselon jälkeen. Seinäjoella pyörii musikaali Evita, Vaasassa The Sound of Music ja Kokkolassa farssi Saranat ja sardiinit.

Suurtuotannoillakaan ei nyt tehdä voittoa, sillä lipunmyynti on koronan vuoksi rajoitettu puoleen salista, Kokkolassa jopa kolmannekseen.

Myynnissä olevien paikkojen täyttöaste on kuitenkin ollut lähellä sataa prosenttia ja esimerkiksi Kokkolasta kerrotaan, että suurin osa näytöksistä on ollut loppuunmyytyjä.

Ero viime syksyn tilanteeseen on kuitenkin suuri.

– Tietenkin tämä on niin poikkeuksellinen aika, että vertailua ei edes kannattaisi tehdä. Ja vuodet ovat myös kaiken kaikkiaan erilaisia. Olemme puolet jäljessä sekä kappalemääräisesti että euromääräisesti, toteaa Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen.

Heinonen kertoo, että huolissaan tämän vuoden taloudesta hän ei kuitenkaan enää ole. Hän uskoo teatterin pääsevän lähelle nollatulosta, elleivät ihmiset sitten yllättäen muuta käytöstään ja jätä tulematta teatteriin.

Marko Heinonen kaupunginteatterin edustalla
Markko Heinonen uskoo, että tämän vuoden tuloksessa päästään nollan tuntumaan,Pasi Takkunen / Yle

– Ongelmaa turvallisuuden suhteen ei pitäisi olla. Olemme pyrkineet huomioimaan kaikin keinoin, että on turvallista tulla teatteriin, vakuuttaa Heinonen.

Lippu ostetaan viime tingassa

Lipunmyynti on käynnistynyt hyvin kaikissa kolmessa maakuntateatterissa. Teattereiden johtajat vakuuttavat, että ohjelmisto on ensiluokkainen. Ohjelmistoihin on tehty vain pieniä muutoksia, esimerkiksi joitakin vierailunäytöksiä on peruttu.

Ihmiset ovat kuitenkin tulleet varovaisemmiksi.

– Kulttuuritapahtumia tunnutaan vierastavan, vaikka turvallisuus on hyvin hoidettu, toteaa Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen.

Lippujen ostokäyttäytyminen on myös muuttunut. Lippuja varataan, mutta osto on siirtynyt viime hetkille. Kokkolassa ostokäyttäytyminen on ollut jo aiemmin enemmän viime hetken käyttäytymistä kuin muualla.

Teatterit myös mahdollistavat lippujen siirtämisen ja kehottavat jäämään kotiin flunssan oireiden ilmetessä.

Teattereilla yhtenäiset turvallisuuskäytänteet

Vaasan kaupunginteatterin johtaja Seppo Välinen kertoo, että pohjalaisteatterit ovat kehittäneet yhtenäiset korona-ajan turvallisuuskäytännöt. Palveluista haluttiin samanmuotoisia, sillä monet vieraat liikkuvat kaikissa teattereissa.

– Käytänteet koskevat muun muassa narikkakäyttäytymistä, koska se on hetki, jossa voi syntyä ruuhkaa. Olemme myös luoneet käytännöt, miten ohjaamme yleisön saliin ja väliajalle.

Ravintolakäyttäytymiseen on myös kehitetty samanmuotoista palvelua. Tilaukset pyritään ottamaan ennakkoon, ettei tiskille syntyisi jonoa.

Asiakkaatkin ovat omalta osaltaan osallistuneet turvallisuustalkoisiin. Yleisössä näkyy yhä enemmän maskeja suositusten mukaisesti.

Valtionavustusta ei näköpiirissä, säästöjä kylläkin

Keväällä kaikki kolme kaupunginteatteria saivat valtionavustusta, mutta tälle syksylle valtionavustuksia ei ole näkyvissä.

– Tarvetta avustukselle olisi nytkin. Olemme erittäin tiukalla säästökuurilla ja budjetti on laadittu uusiksi kahdeksan kertaa, kertoo Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen.

Kukin teatteri on joutunut erilaisten säästötoimien piiriin. On ollut lomautuksia ja esimerkiksi lavasteissa on jouduttu säästämään. Seinäjoen kaupunginteatteri on joutunut anomaan vuokravapautusta kaupungilta.

Toisaalta on tarvittu lisähenkilökuntaa aulapalveluihin ja siivoukseen koronan vuoksi.

Lue seuraavaksi