1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronapandemia on edennyt kiihtymisvaiheeseen Pohjanmaalla: Vaasassa 13 uutta varmistettua koronatartuntaa – 10 tartunnalla yhteys opiskelijatapahtumaan

Vaasan yliopisto siirtyi etäopetukseen jo torstaina todettujen tartuntojen ja altistumisten takia. Kasvomaskin käyttösuositus laajenee.

varmistetut koronavirustartunnat
Vaasan yliopiston ovet ovat jälleen kiinni ja opetus annetaan etänä.
Vaasan yliopiston ovet ovat taas kiinni ja opetus etänä. Sebastian Björklund / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa.

Varmistetuista tartunnoista 10 on opiskelijoilla, kaksi Vaasan keskussairaalan työntekijöillä. Lisäksi sairaanhoitopiirin mukaan yhdessä tapauksessa tartunta on saatu todennäköisesti Helsingistä.

Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen sanoo koronapandemian olevan lukujen perusteella nyt kiihtymisvaiheessa Pohjanmaalla.

– Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on nyt noin 19,4, eli selkeästi yli kymmenen. Olimme pitkään alle kymmenessä, mutta luku on kahden viimeisen viikon aikana kasvanut, Salonen sanoo.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että useilla opiskelijoilla, joilla koronatartunta on nyt varnistunut, on yhteys viime viikolla Vaasassa järjestettyyn opiskelijatapahtumaan. Altistumisia selvitellään parhaillaan.

Vaasan yliopisto siirtyi kahdeksi viikoksi etäopetukseen eilen torstaina 1. lokakuuta yliopistolla todettujen tartuntojen ja altistumisten takia.

Nyt tiedotetut tapaukset ovat varmistuneet torstai-iltana ja opiskelijat on testattu tiistaina 29.9.

Kasvomaskien käyttösuositus laajenee

Vaasan sairaanhoitopiirissä uskotaan, että lähiaikoina koronatartuntoja tullaan toteamaan lisää. Siksi kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi nyt muuallakin kuin julkisessa liikenteessä.

– Kasvomaskien suhteen annetaan vahva suositus, että kasvomaskeja pitäisi käyttää aina, kun ei pystytä pitämään 1–2 metrin turvavälejä. Tämä tulisi huomioida muuallakin, kuin julkisissa liikennevälineissä, joissa maskisuositus on ollut tähänkin asti, Salonen sanoo.

Keskussairaalan sairastuneista työntekijöistä toinen on mahdollisesti altistanut työtovereitaan tartunnalle. Hänen lähikontaktinsa tullaan asettamaan karanteeniin. Toisessa tapauksessa ei ole tapahtunut altistumisia.

Myös kolmannen, mahdollisesti Helsingistä saadun tartunnan altistumisia selvitellään.

Sairaanhoitopiirin mukaan yksikään todetuista tartuntatapauksista ei ole sairaalahoidossa.

Vaasan sairaanhoitopiirin epidemianaikaisten tartuntojen kokonaismäärä on nyt 123.

Erityisesti opiskelijoille ohjeita testeistä

Sairaanhoitopiirin mukaan erityisesti opiskelijoilla on ollut epäselvyyttä siitä, missä koronavirustestejä tehdään.

Sairaalasta muistutetaan, että Vaasan keskussairaalassa testit otetaan teltassa sairaalan päivystyksen edustalla olevalla pysäköintialueella. Kulku alueelle tapahtuu katuja pitkin ja paikalle voi saapua niin kävellen, polkupyörällä kuin autolla.

Vaasan sairaanhoitopiirin koronaohjeistus löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue täältä lisää Ylen uutisia maakuntasi koronavirustilanteesta.

Lue seuraavaksi