1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Poliisi takavarikoi puukkojen sijaan konetuliaseita – poliisijärjestön mukaan Suomen pitää toimia nyt, jos emme halua Ruotsin tielle

Sisäministeri Maria Ohisalo painottaa ennaltaehkäisyä rikollisuuden vähentämiseksi.

rikokset
Poliisijärjestö huolissaan: Puukot vaihtuivat ampuma-aseisiin
Poliisijärjestö huolissaan: Puukot vaihtuivat ampuma-aseisiin

Suomessa on tehty kuluvan vuoden aikana henkirikoksia edellisvuotta merkittävästi enemmän. Lähes koko 2000-luvun jatkunut laskusuhdanne kääntyi nousuun heti alkuvuonna. Myös väkivaltarikosten määrä on kasvanut.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo Marja Sannikan haastattelussa, että koronapandemialla voi olla vaikutusta asiaan. Hänen mukaansa ihmiset kokevat tilanteessa epävarmuutta ja turvattomuutta.

Rinne kuvailee tyypillistä henkirikosta:

– Yleensä se tapahtuu tutussa porukassa jonkun illanvieton yhteydessä. Sitten joku tarttuu puukkoon tai aseeseen tai muuhun. Tämän takia poliisi on varsin huolissaan muun muassa siitä, paljonko aseita liikkuu, ja minkälaisia niitä on.

Rinne toteaakin, että juuri aseiden lisääntyminen on yksi huolestuttavimmista trendeistä.

– Kentältä tulee palautetta siitä, että sellaisilla, joilla aiemmin saattoi olla puukko mukana, voi nyt olla ampuma-ase.

Rinne kertoo, että takavarikoissa löytyy jopa konetuliaseita.

– Aseet pitää saada pois tuolta kaduilta. Ne ovat riski kaikille mutta myös työtään tekevälle poliisille. Kun ase on, sen käyttökynnys on paljon matalampi.

Tyypillisimpien, tutussa seurassa tapahtuvien henkirikosten lisäksi Rinne on seurannut huolestuneena Ruotsin kehitystä ja jengiytymisen mahdollista lisääntymistä myös Suomessa.

– Minkälainen muuri tuossa on Suomen ja Ruotsin välillä, etteikö se ilmiö voisi rantautua tänne Suomeen?

Rinteen mukaan Ruotsissa jengiväkivaltaan on vaikuttanut lyhytnäköinen politiikka poliisin rahoituksen suhteen, poliisin hallintorakenneuudistus, jossa ei otettu huomioon kentän tarpeita, sekä maahanmuuttajien epäonnistunut integraatio ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Rinne haluaisi, että Suomi reagoisi huolestuttaviin kehityskulkuihin jo etukäteen, ettei pahin pääse tapahtumaan. Yksi olennainen asia olisi hänen mielestään vahvistaa poliisin resursseja.

– Meillä pitää olla resurssit kunnossa, jotta kansalaiset ajattelevat, että poliisi on se, joka tuo turvaa – ei mikään jengi tai paikallinen toimija.

Rinne kertoo, että tällä hetkellä poliisin vuosittaisesta miljoonasta hälytystehtävästä noin 10 prosenttia jää niin sanotusti ajamatta.

– Jos palokunnalta jäisi joka kymmenes palo sammuttamatta, luulen, että täällä olisi aika lailla isompi haloo siitä asiasta.

Ohisalo: Ei todellakaan ole tarpeeksi resursseja

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on Rinteen linjoilla siinä, että korona on koetellut suomalaista yhteiskuntaa ja siten vaikuttanut myös henkirikostilastoihin. Hän pitää suuntaa huolestuttavana ja kaipaa itsekin lisää resursseja.

– Itse olen sitä mieltä, että ei meillä todellakaan ole tarpeeksi resursseja. Se, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu, että nostetaan poliisien määrää 7 500:een tulevan parin vuoden sisällä, on parannusta aikaisemmasta.

Ohisalo kertoo, että vireillä on sisäisen turvallisuuden selontekotyö, joka menee eduskuntaan alkuvuodesta 2021. Hän on pyytänyt poliisin omaa arvioita riittävistä resursseista kymmenen vuoden säteellä.

Ennaltaehkäisy on Ohisalon mukaan olennaista kaikenlaisen rikollisuuden ja myös Ruotsin tilanteen välttämiseksi. Yhdeksi konkreettiseksi keinoksi hän antaa varhaisen avunsaannin:

– Että ihmiset pääsisivät aikaisessa vaiheessa mielenterveys- ja päihdepalveluihin, jotta heidän ei tarvitsisi tietyissä tapauksissa puuttua väkivaltaisin keinoin, pyrkiä ehkä lievittämään omaa huonoa oloaan tässä yhteiskunnassa näillä keinoilla. Näihin paikkoihin meidän pitää yhteistyössä puuttua, ja sitä työtä jatkuvasti tehdään.

Marja Sannikka Yle TV1:llä perjantaina 2.10. klo 20. Ohjelman voi katsoa myös Yle Areenasta.

Lue myös

Lehti Tukholman jengirikollisista: Joukossa muutamia kymmeniä alaikäisiä, nuorin 13-vuotias

Henkirikoksia on yhä vähemmän, mutta murhamysteerit kiehtovat – Takaisin Pasilaan kysyy, vastaavatko tarinat todellisuutta

Henkirikokset rajussa kasvussa tänä keväänä, poliisi: "Ei ole kontrollia, minne veitsen isku päätyy" – katso kartalta 2000-luvun Suomen väkivaltaisimmat paikat

Poliisijärjestö huolissaan: "Vielä eivät pommit räjähtele, mutta sekin voi olla meillä edessä" – poliisit uupuvat ja turhautuvat työssään

Lue seuraavaksi