Hyppää sisältöön

Korona vaikeuttaa kuntavaaleihin valmistautumista – puolueet varautuvat etäkampanjoihin

Kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on aikaa puoli vuotta, ja ehdokashankinta on käynnissä.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Turun vaalikatu keräsi kiinnostuneita. Ensi keväänä vastaavaa tungosta tuskin nähdään. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Puolueet varautuvat puolen vuoden päästä pidettäviin kuntavaaleihin epätietoisina siitä, miten vaalikampanjat voidaan järjestää.

Koronatilanteen paheneminen syksyllä on saanut puoluepiirit niin Satakunnassa kuin Varsinais-Suomessa varautumaan poikkeuksellisiin kampanjoihin.

– Todennäköisesti keväällä nähdään kuntavaalit, joissa kampanja tehdään suurimmalta osalta eri sähköisten viestimien ja printin välityksellä. Korona vähentää todennäköisesti fyysisiä kampanjatilaisuuksia, Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja Juha Rantasaari sanoo.

– Olemme pohtineet kaikkia mahdollia skenaarioita. Palkkaamme kampanjaan ammattihenkilön, joka pystyy toimimaan virtuaalimaailmassa. Uskomme, että pystymme hoitamaan vaalit myös näin, Satakunnan demaripiirin toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen kertoo.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan odota koronan vaikuttavan merkittävästi vaalityöhön.

– Suuria vaikutuksia en usko kampanjointiin epidemiasta olevan, ellei epidemiatilanne merkittävästi pahene keväällä, Varsinais-Suomen vihreiden toiminnanjohtaja Olli Välke sanoo.

Miten taataan turvallinen äänestys?

Puolueissa on pohdittu myös sitä, miten mahdollisessa vaikeassa koronatilanteessa turvataan äänestäjille tasavertaiset mahdollisuudet käydä uurnilla.

– On tärkeää, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet äänestää: esimerkiksi mahdollisuus ennakkoäänestää kotona, jos kuuluu riskiryhmään, Varsinais-Suomen RKP:n yhteyspäällikkö Cecilia Achrén pohtii.

Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja eli sekä Varsinais-Suomen että Satakunnan toiminnasta vastaava Raisa Ranta on luottavainen vaalijärjestelyjen turvallisuuteen.

– Äänestyspaikoille korona tuo varmasti myös omat haasteensa, mutta huolellisin varotoimin äänestys onnistunee turvallisesti, Ranta sanoo.

Ehdokkaita entiseen malliin

Kuntavaalien ehdokashankinta on puolueilla koronasta huolimatta sujunut aiempaan verrattuna yllättävänkin hyvässä tahdissa.

– Ehdokashankinta on edennyt hyvin ja Varsinais-Suomessa ollaan jo nyt ylitetty viime vaalien ehdokasmäärä, perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Silvia Koski sanoo.

Puolueiden perustavoitteena on saavuttaa viime kuntavaalien ehdokasmäärä ja ylittää se.

Esimerkiksi Satakunnan vihreillä ehdokkaita on monessa kunnassa jo enemmän kuin viime vaaleissa – tosin lähtötilanne on helppo, koska vihreillä ei ole kovin vankkaa jalansijaa satakuntalaisella maaseudulla.

Keskusta ja kristillisdemokraatit eivät vastanneet Ylen kyselyyn Satakunnassa eivätkä Varsinais-Suomessa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 7.4.2021 ja päättyy 13.4. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021.