1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanha öljysäiliö soi ja säihkyy entistä enemmän, kun korona perui taideteoksen avoimet ovet – uppoudu videolla uuteen äänimaisemaan

Helsingin Kruunuvuorenrannassa voi tästä illasta lähtien kurkata ovelta uutta ääni- ja valoteosta, joka kuuluu myös säiliön ympäristöön.

Valoesitykset ja valotaide
Vanha öljysäiliö soi ja säihkyy entistä enemmän, kun korona perui taideteoksen avoimet ovet
Vanha öljysäiliö soi ja säihkyy entistä enemmän, kun korona perui taideteoksen avoimet ovet

Palkitulla Öljysäiliö 468 -valoteoksella on ollut tavallisesti syksyisin avoimet ovet, mutta koronatilanteen vuoksi tänä vuonna ovesta vain kurkistetaan sisään. Sinne on rakennettu uusi ääni- ja valoteos Krono.

Poikkeusolot toivat valosuunnittelija Jari Vuorisen takaisin Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevaan säiliöön, jota hän oli valaisemassa jo liki 10 vuotta sitten.

– Tämä on minulle mahdollisuus harjoitella tätä säiliötä uudella tavalla. Voin tehdä jotakin, mitä säiliö ei normaalissa arki-ilmeessään tee. Se on mielenkiintoista, sanoo Lighting Design Collectivessa työskentelevä Vuorinen.

Lighting Design Collectiven Jari Vuorinen viimeistelee valotaideteosta tietokoneella.
Jari Vuorinen viimeisteli valoteosta sen valmistumista edeltävänä iltana.Petteri Juuti / Yle

Öljysäiliö tarjoaa äänisuunnittelija Aki Päivärinteelle poikkeukselliset tilat, sillä metalliseinien sisällä on 14 sekunnin jälkikaiku. Tästä lähtee myös Kronon valosuunnittelu.

– Tavallaan valon kaiku on se lähtökohta ja se näkyy ennen kaikkea tuolla sisällä. Se reagoi yhdessä äänen kanssa ja toivotaan, että se tuottaa jonkinlaisia mielikuvia kokijoiden päässä, sanoo Vuorinen.

Ulospäin säiliö välkkyy ja hehkuu aikaisempaa aktiivisemmin.

– Säiliön normaali ilme on aika rauhallinen ja se reagoi Helsingin tuulennopeuteen. Nyt pyritään irti siitä ja tuodaan geometrisiä kuvioita, sanoo Vuorinen.

Valot syttyvät auringonlaskun aikaan ja äänet soivat päivittäin aamukymmenestä iltakymmeneen, kymmenen päivän ajan.

Koronaviruspandemian takia tehty poikkeusjärjestely sisältää myös riskin. Vaikka ihmiset eivät pääse pakkautumaan säiliön sisälle, voi oviaukolle syntyä jonoa.

– Tietysti näin taiteilijana toivonkin pientä ruuhkaa. Mutta täällä on ihmisiä katsomassa, että ovi ei ruuhkaudu. Toisaalta tämä ääni on oikeastaan se ykkösjuttu, ja sitä voi kokea tässä ympärillä. Kyllä tänne ihmisiä mahtuu, sanoo Vuorinen.

Vanhan öljysäiliön ulkopuolelle näkyy säiliön sisäpuolelle asennettuja pieniä valoja, joiden kohdalle on porattu reikiä.
Öljysäiliön ovelle saattaa syntyä jonoa, kun katsojat kurkkivat sen ytimeen rakennettua valo- ja ääniteosta.Petteri Juuti / Yle
Lue seuraavaksi