Korona pakotti virkkausguru Molla Millsin maailmalta kotiin – nyt hänen johdollaan vuollaan virkkuukoukkuja ympäri maan

Moderneista kuvioistaan tuttu muotoilija kirjoittaa myös uutta kirjaa, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Molla Millsille virkkauksesta tuli työ ja brändi. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kansainvälisesti tunnettu optisen virkkauksen edelläkävijä, kurikkalaislähtöinen Molla Mills,opettaa suomalaisille jo lähes unohtunutta puukonkäsittelyn taitoa.

Millsiltä peruuntui koronan takia Euroopan virkkauspaja-kiertue, ja nyt hänen johdollaan vuollaan Taito-keskuksissa puunoksista virkkuukoukkuja.

Vuoleminen on Taito-Liiton valitsema vuoden 2020 käsityötekniikka.

– Olen matkaillut reippaasti viime vuosina, ja se tyssäsi koronan takia kuin seinään. Mutta on ihanaa opettaa välillä omalla kielellä, hän toteaa.

Mills on järjestänyt viime vuosina lukuisia virkkauspajoja ympäri maailman. Korona tyhjensi kevättalvella hetkessä kalenterin, ja virkkaustähti pysähtyi vapaaehtoiseen karanteeniin Brasiliaan ennen kotimaahan paluutaan.

Molla Mills kiertää Taito-keskuksissa opettamassa virkkausta.
Modernin virkkauksen kansainvälinen tähti, kurikkalainen Molla Mills toivoo, että suomalaiset lopettaisivat kykyjensä vähättelyn ja olisivat ylpeitä kädentaidoistaan.

Reissujen inspiroima kirja

Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan. Molla Mills tunnustaa, että on joutunut pyörtämään puheensa.

Pari vuotta sitten hän kirjoitti viidettä virkkauskirjaansa, ja sanoi sen jäävän viimeisekseen.

– Ja hups, nyt kirjoitan taas, hän nauraa.

Tuleva kirja summaa Millsin viimeiset viisi vuotta maailmalla.

– Poimin hetkiä ihmisten parista, reissuja eri paikkoihin ja inspiraation lähteitä. Haluan mukaan myös yhteiskunnallista näkökulmaa, hän luettelee.

17 vuolupajan kiertue alkoi syyskuussa. Lokakuussa Molla Mills ehtii Lappiin ja Kainuuseen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Millsin käsityökirjailijan ura alkoi vuonna 2013, kun ensimmäinen kirja syntyi taiteen maisterin opintojen yhteydessä.

– Suomessa myytäviä virkkauskirjoja oli vähän, ja nekin lähinnä käännöskirjallisuutta.

Nyt Molla Mills on itse Suomen kaikkien aikojen käännetyin käsityökirjailija. Käännösoikeudet on myyty esimerkiksi englannin- ja espanjankieliseen maailmaan, Aasiaan, Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin.

Miksi hän aikoi lopettaa kirjojen teon?

– Kirjan kirjoittaminen on vähintään vuoden prosessi. Se sitoo valtavasti energiaa. Samalla kuitenkin joudut työllistämään itseäsi myös muuten, koska palkkaa ei tule.

Uuden mallin idea vaatii monta prototyyppiä, ennen kuin se on kuvina ja kirjoitettuna ohjeina.

– Hahmottelen paperille idean ja tartun koukkuun ja lankaan. Sitten virkkaan, puran, työstän, puran ja jätän työn muutamaksi päiväksi odottelemaan.

Millsillä on kerrallaan useita kymmeniä eri vaiheessa olevia töitä kesken. Joka päivä syntyy vähintään kaksi uutta alkua.

Pohjalaiselta sujuu vuoleminen kuin luonnostaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Suomalaiset vähättelevät taitojaan

Pohjalaisen käsityösuvun kasvatti on onnistunut tekemään suomalaisesta virkkauksesta kansainvälisesti trendikästä ja modernia. Samalla on tullut tehtyä itsestä menestyvä brändi.

– Molla Mills on taiteilijanimi, jonka otin käyttöön jo vuonna 2004, sanoo Mills eli Mari Leppälä.

Käsityöläisen korvaan särähtää, kun suomalaiset vähättelevät kädentaitojaan. Hänen mielestään meillä olisi opittavaa latinalaisamerikkalaisilta.

– Esittelemme työmme virheiden kautta, että tässäkin tällainen silmäpako. Etelä-Amerikassa päinvastoin iloitaan, että katsokaa kuinka hienon tein!

Suhtautuminen käsitöihin vaihtelee muutenkin.

Etelä-Amerikasssa naiset tulevat Millsin työpajaan opettelemaan virkkauksen perusteita, että voivat tehdä töitä myyntiin. Pohjois-Euroopassa ja Skandinaviassa käsityö on pääasiassa harrastamista.

Myös Suomessa yhä useampi saa sisältöä elämäänsä käsitöiden tekemisestä.

Lähes jokainen meistä on myös jossakin elämänsä vaiheessa tehnyt edes jonkinlaista käsityötä. Osaaminen näkyy arvostuksessa. Suomalainen kuluttaja ei Millsin mukaan ole aina valmis maksamaan käsityöstä.

– On vähän sellainen asenne, että en taida ostaa tätä, kun osaan tehdä itsekin. Syyllistyn myös välillä tähän, mutta ostan myös ihan arvostaakseni ja kannattaakseni suomalaista käsityötä.

Virkkausta vuosikaudet opettanut Molla Mills iloitsee, että on saanut vaihtaa virkkuukoukun välillä puukkoon. Puuseppä-isä opetti Millsin vuolemaan jo pikkutyttönä.

– Olen kellarissa nakertanut puutöitä, isältä olen saanut tähän kipinän.

Näppäräsorminen tekee vuolupajassa vaikka reumalapsille ideoidun paksuvartisen koukun. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Koronan pelko on jonkin verran karsinut lähiopetukseen tulijoita, mutta jokainen kurssilainen on lähtenyt kotiin vaahterasta, pihasyreenistä tai muusta oksanpätkästä vuoltu koukku mukanaan.

– Me ollaan lähdetty siitä, että jos koukku epäonnistuu, kurssilaisilla on vähintään makkaratikku, Molla Mills nauraa.