Työntekijät riemastuivat, kun työvuorot pitenivät 4 tunnilla – näin menee tehtaalla, joka ei ole edes vilkaissut alan yhteistä TESiä vuosiin

Paperitehdas Kotkamillsissä paikallinen sopiminen on ollut käytössä jo viisi vuotta.

Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen sanoo, että paikallisesta sopimisesta on seurannut pelkkää positiivista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ennen vuoroja oli enemmän ja vapaita vähemmän. Työntekijät tekivät kahdeksan tunnin työpäiviä eli iltaa, aamua ja yövuoroja. Näiden välissä oli muutama päivä vapaata.

Sitten vuoroja muutettiin 12 tunnin pituisiksi. Työvuorot muodostuvat yö- ja päivävuoroista. Töihin ei tarvitse tulla niin usein ja vapaita tulee enemmän pitkien vuorojen johdosta.

Paperitehdas Kotkamillsin pituusleikkurinhoitaja Mirva Virtanen pitää tätä hyvänä esimerkkinä paikallisesta sopimisesta Kotkamillsissä.

– Minusta tämä työvuoromuutos oli tosi hyvä juttu. Se oli yksi esimerkki siitä, miten meidät otetaan Kotkamillsissä huomioon. Meidän fiiliksiä kysytään, Virtanen sanoo.

Myös Niko Huusari pitää työnantajaansa joustavana. Huusarikin pitää 12-tuntista työvuoroa onnistuneena.

Kotkamillsin työntekijä Mirva Virtanen näkee paikallisessa sopimisessa hyvää. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

– Työnantaja ja työntekijäpuoli olivat tästä heti samaa mieltä. Sovimme puolen vuoden kokeilujakson ja kaikki olivat sen jälkeen sitä mieltä, että se on pysyvä käytäntö, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Tämä on esimerkki paikallisesta sopimisesta.Sama on edessä myös kaikilla Metsäteollisuus ry:n jäsenyrityksillä nyt, kun se päätti irtautua TESistä ja siirtää neuvottelut työehdoista yritysten ja henkilöstön välisiksi.

Paikallista sopimista on ollut Kotkamillsissä käytössä jo noin viiden vuoden ajan. Kotkamillsin tehtaan työntekijät kuuluvat Paperiliittoon. Kotkamills yhtiönä kuului aikaisemmin Metsäteollisuus ry:hyn, mutta se ei ole ollut sen jäsen noin puoleen vuoteen.

– Meillä paikallinen sopiminen on toiminut tosi hyvin. Ei ole ainoastaan, että työnantaja sanelee, vaan meitä aidosti kuunnellaan, sanoo Niko Huusari. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Metsäteollisuus kertoi viime viikolla irtautuvansa työehtosopimus-järjestelmästä ja siirtävänsä neuvottelut työehdoista yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Kyseessä on iso mullistus, koska Suomessa on sovittu työntekijöiden palkoista ja työehtosopimuksista valtakunnallisella tasolla jo 1940-luvulta lähtien. Jatkossa työehdoista neuvotellaan yritysten ja työntekijöiden kesken. Metsäteollisuudessa siirrytään nyt kokonaan uuteen aikakauteen.

Paikallisessa sopimisessa neuvotellaan palkoista ja työajoista

Kotkamillsissä paikalliseen sopimiseen on kuitenkin oltu pelkästään tyytyväisiä.

– En keksi paikallisesta sopimisesta mitään huonoa. Meidän Kotkan tehdas on ollut sellainen, että asiat on hoidettu vähän toisella tavalla kuin muualla Suomessa, sanoo toimitusjohtaja Hämäläinen.

Käytännössä paikallisessa sopimisessa esimerkiksi palkasta ja työajoista sovitaan paikallisesti. Kotkamillsissä neuvotteluissa on mukana pääluottamusmies ja Paperiliiton paikallinen edustaja. Tilanteesta riippuen mukana ovat Markku Hämäläisen mukaan myös henkilöstöjohtaja, toimitusjohtaja ja tuotantojohtaja.

– Palkat ovat yksi asia, mutta sitten ovat myös miehityskysymykset: jos rakennetaan uusi kone, niin montako työntekijää koneelle tulee ja mikä on heidän työnkuvansa? Tekevätkö he vain yhtä tiettyä tehtävää vai onko se monitaitotyötehtävä?

Työntekijät teippaavat laminaattipaperirullia Kotkamillsin tehtaassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Paperiliiton sihteerin Sami Laakson mukaan esimerkiksi palkkausjärjestelmä, palkkaportaiden tasot ja muutokset sovitaan muissakin yrityksissä paikallisesti.

– Alalla on ollut kautta aikojen tämä perinne, että palkat sovitaan paikallisesti. Se on paras esimerkki paikallisesta sopimisesta. Paikallinen tehtaan pääluottamusmies sopii työnantajan kanssa palkat koko työntekijäporukalle. Tämän vuoksi meidän työehtosopimuksestamme ei löydy palkkataulukoita.

Palkan lisäksi esimerkiksi työaikajärjestelyihin liittyy paikallista sopimista.

– Työehtosopimuksessa on muutenkin kymmenittäin kohtia, että voidaan sopia paikallisesti.

Kotkamillsin Hämäläisen mukaan iso hyöty paikallisesta sopimisesta oli myös siinä, että Kotkamills ei mennyt lakkoon talvella. Paperitehtaiden tuotanto pysähtyi, kun Paperiliiton työntekijät menivät lakkoon. Lakko alkoi, koska osapuolet eivät saaneet sopua aikaan.

– Se olisi ollut todella surkea tilanne meille. Se vaarantaa pienen firman toiminnan ihan totaalisesti. En edes muista, koska meillä on viimeksi ollut lakkoa, Kotkamillsin Hämäläinen kertoo.

Johtaminen tapahtuu läheltä

Kotkamillsin työsuojeluvaltuutetun ja varapääluottamusmiehen Jukka Rimon mukaan paikallinen sopiminen on toiminut oikein hyvin. Rimo edustaa Kotkamillsissä työntekijäpuolta.

– Tätä ei johdeta mistään kaukaa, vaan johtaminen tapahtuu läheltä. Henkilöstö kunnioittaa ja arvostaa meidän johtoa. Asioista keskustellaan. Meillä on hyvä fiilis täällä, sanoo Rimo.

Rimon mukaan työhyvinvoinnissa ja henkisessä tilassa on tapahtunut paikallisen sopimisen myötä muutos positiiviseen suuntaan.

Markku Hämäläinen kuvailee, että yrityksessä harrastetaan aktiivista ja avointa keskustelua. Jos jokin asia kaivaa mieltä, se on helppo ottaa puheeksi, kun toinen tunnetaan hyvin. Hän pitää Kotkamillsiä poikkeuksellisena.

– Olemme sellainen gallialainen kylä, jota ympäröi muu maailma.

Lue myös: