1. yle.fi
  2. Uutiset

Yliopiston ylioppilaskunta ottaa käyttöön liikennevalomallin koronatartuntojen takia – valo heti punaisella eli tapahtumien järjestämistä ei suositella

Torstaina todetuista tartunnoista 10 on opiskelijoilla. Yliopisto ja ylioppilaskunta kertovat noudattaneensa yhteisesti sovittuja turvallisuusohjeita.

koronavirus
Vaasan yliopiston ovet ovat jälleen kiinni ja opetus annetaan etänä.
Vaasan yliopistokampus on suljettu koronatartuntojen ja -altistumisten takia 16.10. asti.Sebastian Björklund / Yle

Vaasan yliopisto on siirtynyt etäopetukseen opiskelijoilla todettujen koronatartuntojen takia.

Etäopetuksessa ollaan, ja kampuksen toimintaa on rajoitettu 16. lokakuuta asti.

Syynä ovat koronatartunnat ja -altistumiset, joita on todettu viime päivinä. Vaasan sairaanhoitopiirin perjantaina tiedottamista 13 tartunnasta 10 oli opiskelijoilla ja osalla oli kytköksiä kaupungissa järjestettyyn opiskelijatapahtumaan.

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Aleksi Sandroos kertoo, että ylioppilaskunta antaa vielä tänään perjantaina ohjeistusta koronatilanteeseen liittyen.

Ylioppilaskunta ottaa käyttöön myös niin sanotun liikennevalomallin.

– Siinä siirrytään heti punaiseen, eli ei suositella tapahtumien järjestämistä, Sandroos sanoo.

Ohjeistuksia on noudatettu, mutta jokainen on yksilö

Aleksi Sandroos toteaa, että yliopistolla on noudatettu elokuussa laadittua yhteistä turvallisuusohjeistusta. Sandroosin mukaan sitä on noudatettu opiskelijoiden tapahtumissa hyvin.

– En ole ollut joka paikassa paikalla, mutta sen mitä olen nähnyt, sitä on hyvin noudatettu.

Sandroos muistuttaa kuitenkin, että ylioppilaskunnassa on 4000 jäsentä, ja jokainen on yksilö. Lisäksi hän toteaa, että koronatartunta voi olla joskus oireeton, jolloin sen leviäminen on mahdollista, vaikka ohjeistusta noudatettaisiinkin.

Sandroosin näkemyksen mukaan opiskelijat ovat toimineet vastuullisesti.

Yliopiston rehtori: Ohjeistusten mukaan toimittu

Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto kertoo, että yliopistolla ollaan terveysviranomaisilta saadun tiedon varassa sekä tartuntojen määrästä että sen suhteen, missä tartunnat on saatu.

– Viranomaiset selvittävät tartuntaketjuja. Osa altistumisista on tapahtunut opiskelijoiden vapaa-ajanviettotilaisuuksissa, osa sisä- ja osa ulkotilaisuuksissa, Kuusisto sanoo.

Kuusisto kertoo, että turvallisuusasioista on keskusteltu aktiivisesti ylioppilaskunnan kanssa ja sovituista ohjeistuksista on pidetty kiinni.

Tilaisuuksia on haluttu sallia säädellysti kampuksella, koska on ajateltu, että opiskelijat viettävät aikaa yhdessä joka tapauksessa.

– Kampuksella niitä pystyttiin järjestämään kontrolloidusti. Yliopisto on tehnyt kaiken voitavansa, Kuusisto sanoo.

Lue seuraavaksi:

Koronapandemia on edennyt kiihtymisvaiheeseen Pohjanmaalla: Vaasassa 13 uutta varmistettua koronatartuntaa – 10 tartunnalla yhteys opiskelijatapahtumaan

Lue seuraavaksi