1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremonia paljastumassa koronalingoksi – vieraat kättelivät ja halailivat toisiaan

Muun muassa Trumpin entinen neuvonantaja Kellyanne Conway kertoi positiivisesta koronatestituloksesta.

koronavirus
Ihmiset seurasivat Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremoniaa Valkoisessa talossa viime lauantaina.
Ihmiset seurasivat Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan julkistamisseremoniaa Valkoisessa talossa viime lauantaina. SHAWN THEW/ EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kanssa viime viikolla samassa tilaisuudessa olleilla on varmistunut koronatartuntoja, kertoo uutiskanava CBS Twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kyse on Trumpin korkeimman oikeuden uuden tuomariehdokkaan julkistamisseremoniasta, joka pidettiin viikko sitten. Trumpin ehdokas uudeksi tuomariksi on Amy Coney Barrett.

Muun muassa republikaanisenaattori Mike Lee on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestistään. Uutiskanavan mukaan hänen nähdään tilaisuudesta kuvatulla videolla halaavan ja antavan suudelmia muille paikalla olleille.

Lisäksi tilaisuuteen osallistunut Trumpin entinen neuvonantaja Kellyanne Conway kertoi varhain lauantaiaamuna positiivisesta koronatestituloksesta.

Presidentti Trumpilla ja hänen puolisollaan Melania Trumpilla todettiin perjantaina Suomen aikaa koronatartunta. Trump on siirtynyt tartuntansa vuoksi lääkärien kehotuksesta Walter Reed -sotilassairaalaan varotoimena. Hän on kertonut Twitterissä voivansa omasta mielestään oikein hyvin.

Ohiolaissenaattori Leen lisäksi ainakin yhdysvaltalaisen Notre Damen yliopiston johtajalla John Jenkinsillä on todettu koronatartunta. Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Jenkins oli osallistunut tilaisuuteen ilman kasvomaskia ja hän oli kätellyt lukuisten ihmisten kanssa.

CNN kertoo, että Jenkins kirjoitti opiskelijoilleen maanantaina kirjeen, jossa hän kertoi katuvansa muun muassa sitä, ettei käyttänyt tilaisuudessa kasvomaskia. Hän kertoi myös jäävänsä eristykseen.

Uutiskanavan mukaan myös Pohjois-Carolinaa edustavalla republikaanisenaattori Tom Tillisillä on todettu koronatartunta. Myös Tillis osallistui viikon takaiseen julkistusseremoniaan. Tillis on Yhdysvaltain senaatin oikeusasiain valiokunnan jäsen.

Barrettilla todettiin tartunta kesällä

Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina paikallista aikaa, että tilaisuuden tähdellä Amy Coney Barrettilla oli puolestaan todettu virustartunta kesän aikana. Hän on kuitenkin sittemmin toipunut tartunnastaan.

Lehden tiedot perustuvat kolmeen nimettömään viranomaislähteeseen, jotka olivat tietoisia Barrettin diagnoosista. Valkoinen talo ei suostunut kommentoimaan Barrettin mahdollista aiempaa diagnoosia Washington Postille.

Lehden mukaan Barrettille tehdään nyt korkeimman oikeuden tuomariehdokkaana päivittäisiä koronatestejä. Hän sai tuoreeltaan negatiivisen testituloksen perjantaiaamuna, kertoi Valkoisen talon edustaja Judd Deere lehden mukaan.

Pittsburghin yliopiston lääketieteen keskuksen tartuntatautilääkäri John Mellors arvioi, että kaikki Trumpin sisäpiirissä tulisi testata koronaviruksen vuoksi.

– Jos sekä Melanialla että presidentillä on tartunnat, on sisäpiirissä muitakin tapauksia, Mellors kertoi CNN:lle ja arvioi, että presidentin sekä hänen hallintonsa "tulee olla tässä tarkkana".

Lääkäri: Presidentin sisäpiiri tulee testata

Mellorsin mukaan kaikki presidentin kanssa kontaktissa olleet täytyy testata. Yksi negatiivinen koronatestitulos ei myöskään tarkoita hänen mukaansa sitä, etteikö ihmisten pitäisi eristäytyä tai pitää huolta muista varotoimista muiden ihmisten suojelemiseksi.

Jotta viruksen leviäminen hallinnon sisällä voidaan pysäyttää, tulisi Mellorsin mielestä tehdä erittäin nopeaa altistumisjäljitystä ja eristää ihmisiä. Lääkärin mukaan hallinnon tulee nyt noudattaa tieteeseen perustuvia ohjeistuksia.

– Heidän olisi tullut seurata niitä koko ajan, hän lisää.

Trumpin varapresidentti Mike Pence sai perjantaina paikallista aikaa negatiivisen testituloksen. CNN:n mukaan Mellors on kuitenkin eri mieltä Valkoisen talon lääkärin Jesse Schonaun kanssa Pencen mahdollisesta karanteenin tarpeesta. Schonaun mukaan Pencen ei tarvitsisi testituloksensa valossa asettua karanteeniin, sillä hän ei ole ollut kontaktissa tartunnan saaneiden kanssa.

– Jos hän oli viime viikolla Oval Officessa (presidentin virallinen työhuone) presidentin kanssa, hän on altistunut, Mellors sanoi.

Wallace: Trumpin seurue kieltäytyi maskeista

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin vaalikampanja on huolissaan ensi viikon keskiviikolle suunnitellusta varapresidenttiehdokkaiden vaaliväittelystä, kertoo CNN.

Uutiskanavan lähteen mukaan demokraattiehdokkaan kampanjaväki on pyytänyt, että puhujanpöntöt asetettaisiin kauemmas toisistaan ensi keskiviikolle suunnitellun väittelyn yhteydessä.

Myös tällä viikolla järjestetyn Yhdysvaltoja kuohuttaneen ensimmäisen presidentinvaaliväittelyn turvallisuus on jälkikäteen kyseenalaistettu.

Tiistaina paikallista aikaa Ohion Clevelandissa järjestetyn vaaliväittelyn moderaattori Chris Wallace painotti perjantaina Foxilla, että ihmisten tulisi käyttää kasvomaskeja ja "seurata tiedettä", kertoo New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Vaaliväittelyyn saapuessaan Trumpin perhe oli ottanut maskit kasvoiltaan, kertoi Wallace Foxille. Tämä oli tilaisuuden terveyttä ja turvallisuutta valvoneen Cleveland Clinicin ohjeistusten vastaista. Wallacen mukaan klinikan edustaja oli tarjonnut väittelypaikalla istuskelleelle presidenttiperheelle kasvomaskeja, mutta hänet viittilöitiin poistumaan paikalta.

Wallace kertoo menevänsä maanantaina koronavirustestiin lääkäreidensä ohjeistuksesta. Toimittajakonkarin lääkäreiden mukaan mahdollisen tartunnan näkisi testituloksissa vasta useiden päivien kuluttua siitä, kun tartunta on saatu.

Hill-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Wallace kertoi Foxilla myös Trumpin saapuneen Clevelandiin liian myöhään, että hänet olisi voitu testata. Presidentti saapui moderaattorin mukaan paikan päälle vasta tiistaina iltapäivästä. Aikaa ei täten riittänyt sekä testaamiseen että testituloksen saamiseen.

Älä leiki "kovista" viruksen kanssa

Biden kehotti perjantaina yhdysvaltalaisia käyttämään kasvomaskeja. Hän painotti, ettei kasvomaskin käytössä ole kyse siitä oletko "kovis", vaan siitä, kannatko oman kortesi kekoon.

Biden toivoi Michiganissa pitämässään kampanjapuheessa, että Trumpit toipuvat pikaisesti. Bidenin mukaan kyse ei ole politiikasta, vaan asia on kaikille muistutus siitä, että virus tulee ottaa tosissaan.

Biden kehotti kasvomaskien käyttämisen lisäksi ihmisiä pesemään käsiään ja pitämään kiinni turvaväleistä.

Demokraattihaastaja kertoi aiemmin, että hän ja hänen puolisonsa saivat negatiiviset koronatestitulokset.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi