1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lobbaus

Suomen Kuvalehti: Valtion kehitysyhtiö Vake maksoi lobbaustoimistolle 100 000 euroa vuodessa

Rud Pedersen -lobbaustoimiston konsultteina toimivat pääministerien entiset avustajat Esa Suominen ja Riina Nevanmäki.

lobbaus
Suomen Kuvalehden juttu nettisivulla
Monet entiset erityisavustajat työskentelevät hallituskausien välissä vaikuttajaviestintätoimistoissa, kirjoittaa Suomen Kuvalehti..Petteri Sopanen / Yle

Valtion kehitysyhtiö Vake maksoi reilun vuoden aikana 100 000 euroa lobbaustoimisto Rud Pedersenille. Puolet summasta kului sidosryhmäviestintään, kertoo Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan toimisto lobbasi poliittisia vaikuttajia Vaken säilyttämisen kannalle ja hyväksymään sen syksyllä 2019 valmistuneen strategian.

Projektia Rud Pedersenillä hoiti yhtiön Suomen-toimiston toimitusjohtaja ja osakas Esa Suominen. Demaritaustainen Suominen siirtyi toimistoon Antti Rinteen (sd.) valtiosihteerin paikalta vuonna 2015.

Syksystä 2019 alkaen Vaken projektiin osallistui myös Riina Nevamäki, joka oli edeltävään kesäkuuhun saakka toiminut Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajana. Hänestä tuli Rud Pedersenin osakas lokakuun alussa 2019.

Kehitysyhtiö Vake oli juuri Sipilän luomus: yhtiön oli määrä käyttää valtion omistuksia uusien sijoitusten tekemiseen, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.

Vake: Kilpailutimme palvelumme keväällä 2019

Vake kertoo Ylelle lauantai-iltana lähettämässään sähköpostissa, että yhtiö ei ole keväällä 2019 palkannut lobbaustoimistoa avukseen. Se on kilpailuttanut silloin sillä jo aiemmin olleet jatkuvat, kuukausilaskutteiset viestintä- ja sidosryhmätyön palvelut ja siirtynyt hinnaltaan edullisempaan sopimuskokonaisuuteen. Kilpailutuksen voitti RudPedersen, ja sopimus sisälsi erilaisia viestintä- ja sidosryhmätyön palveluita.

Vaken mukaan yhtiön sidosryhmätyö on siirtynyt asteittain yhtiön itsensä ja sen johdon hoidettavaksi.

– Jo pidempään yhtiö on toiminut pidättyväisesti sidosryhmätyössä johtuen omistajan päätöksentekoprosessin odottamisesta. Tässä tilanteessa Vake on myös lopettanut sopimuksensa RudPedersenin kanssa. Sopimuksen irtisanominen on tullut voimaan elokuun lopusta alkaen, Vake sanoo sähköpostissaan.

Juttua täydennetty 4.10 klo 10.11 Vaken kommenteilla.

Lue myös:

Valtion epäonnisen kehitysyhtiön toimitusjohtaja haluaisi jo painaa kaasua – kolme asiaa ratkaisee, mitä Vaken 2,2 miljardille eurolle käy

Yhdistetäänkö Vake Teollisuussijoitukseen? Omistajaohjausministeri Paatero: "Yhdistämisessä olisi puolensa"

Valtion kehitysyhtiö Vaken toimitusjohtaja lähtee tehtävästään – Syynä uuden hallituksen aikeet muuttaa kehitysyhtiön suuntaa

Valtion uusi kehitysyhtiö epäilyttää monia – "Käyttötarkoitus on jäänyt epäselväksi"

Lue seuraavaksi