Porvoolaisessa keramiikkatehtaassa vallitsee keskittynyt hiljaisuus, vaikka meneillään on perjantai-iltapäivän viimeinen työtunti.
Neljä käsiparia viimeistelee mukeja: siloittelee reunoja ja asettelee paikoilleen siirtokuvia, joissa on tuttuja Muumi-hahmoja.
Vaikka muumimukit ovat tavallinen näky suomalaiskodeissa, näistä astioista ei kotimaassa tulla näkemään vilaustakaan.
Mukisarjan on tilannut japanilainen luksusbrändeihin keskittynyt Matsuya-tavaratalo, jonka uumenissa nähdään syys-lokakuun taitteessa laaja Muumi-sarjakuvanäyttely (siirryt toiseen palveluun).
Näyttelyn yhteyteen tilatut mukit syntyvät Vaja Finland -keramiikkatehtaalla Porvoossa.
Teollinen keramiikan valmistus on Suomessa nykyään harvinaista, sillä Vaja Finlandin lisäksi tiettävästi ainoastaan Posiolla sijaitsevalla Pentikillä on keramiikkatehdas kotimaassa.
"Kun tuotanto häviää, niin osaaminen häviää"
Vaja Finland sai alkunsa kirjaimellisesti vajasta.
Arabian keramiikkatehtaassa työskennellyt pariskunta Henna Lamberg ja Fred Owren halusi tehdä jotain omaa.
Lamberg työskenteli Arabian koristetuotannossa ja -tuotekehityksessä. Owren puolestaan ehti työssään oppia mallimestariksi – Arabian tehtaan viimeiseksi.
– Perinteisesti mallimestarin opissa ollaan kymmenen vuotta. Viisi vuotta kapantekijänä ja toiset viisi vuotta oppipoikana, ennen kuin on valmis mallintekijä. Kun alat opettaa muille, niin olet mallimestari, Fred Owren selventää.
Työskennellessään Arabian tehtaalla pariskunta näki, mitä suomalaiselle teollisuudelle oli tapahtumassa. Ovensa sulkivat suuret nimet kuten Nokia ja myöhemmin myös Arabian keramiikkatehdas Helsingissä, jonka toiminta loppui keväällä 2016.
Muutamaa vuotta tätä aiemmin pariskunta teki siirtonsa ja osti talon Loviisasta.
– Fred sanoi heti, että pihalla sijaitsevasta vajasta tulee työtila. Päätimme kokeilla, mitä saamme aikaan, kun yhdistämme ammattitaitomme, Henna Lamberg kertoo.
Fred Owrenin mukaan ympärillä naureskeltiin, kuinka hullua on aloittaa keraamiikan teollinen tuotanto Suomessa.
– Mutta kun tuotanto häviää, niin osaaminen häviää. Sitä on vaikeaa, jopa mahdotonta saada takaisin, Owren kommentoi.
Owren ja Lamberg jatkoivat työskentelyä osaamillaan tekniikoilla ja työtavoilla, jotka soveltuvat teolliseen sarjatuotantoon.
Kun ensimmäiset loviisalaisen takapihan punaisessa puuvajassa valmistetut, itse suunnitellun astiasarjan osat olivat näytillä messuilla Berliinissä, tekijöiltä kyseltiin missä tehtaassa heidän tuotantonsa on.
– Ja meiltä kysyttiin, että missäpäin Eurooppaa meillä on showroomit, vaikka työskentelimme Loviisassa kotimme takapihalla, Fred Owren nauraa.
Kysynnän kasvaessa Vaja Finlandin tuotanto siirtyi lopulta laajempiin tiloihin Porvooseen.
Moomin Characters on huolissaan suomalaisen osaamisen valumisesta ulkomaille – sijoittaa kotimaisiin tavaramerkkeihin
Henna Lambergin käsien kautta ehti kulkea lukuisia muumimukeja kolmen vuoden aikana Arabian tehtaalla.
– Ja kun pistin sen oven kiinni, niin ajattelin, että se oli heipat myös Muumeille. En olisi koskaan ajatellut, että tällainen tilanne tulisi vastaan.
Muumit kuitenkin palasivat Lambergin elämään, kahdesta eri suunnasta.
Vuonna 2017 Vaja Finland etsi uusia sijoittajia.
Muumi-tuotemerkkiä valvovan Moomin Characters -yhtiön toimitusjohtaja Roleff Kråkström innostui vierailemaan keramiikkatehtaalla japanilaisten yritysvieraiden mukana.
– Meillä ei ollut konkreettisia suunnitelmia, ei tiedetty koko yhtiöstä mitään, Kråkström muistelee.
– Minulla oli romanttinen ja jotenkin "pajamainen" ajatus siitä, miten keramiikka syntyy. Mutta oli hirveän kiinnostavaa nähdä, että tässä ollaan selkeästi rakentamassa teollista prosessia, eikä mitään kahden ihmisen nyrkkipajaa, Kråkström lisää.
Moomin Characters sijoitti keramiikkatehtaaseen ja Kråkström toimii nykyisin yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
– Olemme halunneet sijoittaa suomalaisiin tavaramerkkeihin, joista ajattelemme, että niistä voisi tulla kansainvälisiä menestyksiä. Olemme sijoittaneet myös mm. Kyrö Distillery -ruistislaamoon ja muutamaan muuhun yhtiöön, jotka eivät ole pörssissä.
Roleff Kråkström kertoo olevansa huolissaan tehtaiden sulkemisesta ja tuotannon valumisesta pois Suomesta.
– Se on ekologisesti pöljää kuskata kaikkea ympäri maailmaa. Sen takia olemme katsoneet, että on järkevää ja kauaskantoista investoida yhtiöihin, jotka ylläpitävät, kehittävät ja hallitsevat teollisia omistuksia Suomessa.
Japanilainen tavaratalo haluaa, että muumimukit on valmistettu Suomessa
Paitsi, että japanilainen tavaratalo Matsuya on jo vuoden verran myynyt Vaja Finlandin omaa astiasarjaa, on tavarataloketjulla hallussaan myös Muumi-tuotteiden lisenssi.
– Aloite Suomessa valmistetuista muumimukeista tuli japanilaiselta maahantuojalta, Vaja Finlandin toimitusjohtaja Henna Lamberg sanoo.
– Japanilaiset haluavat ostaa Suomessa tehtyjä tuotteita, koska heidän mielestään täällä tehdään laadukkaita tuotteita. Ja myös skandinaavinen muotokieli puhuttelee japanilaisia.
Japanin markkinoilla on myös muiden tehtaiden valmistamia muumimukeja.
– Täällä [Suomessa] olemme tottuneet siihen yhteen, näkemään vain Arabian Muumeja. Se on vain puolet totuudesta, Lamberg lisää.
Suomalaisille tutut Arabian muumimukit valmistetaan nykyään Aasiassa. Arabia-tuotemerkin omistaa Fiskars Group.
Vaja Finlandin tehtaalla Porvoossa työskentelee tällä hetkellä seitsemän työntekijää. Tehdas tuottaa noin 30 000 esinettä vuodessa.
– Se on vielä pieni määrä tehtaalle. Olemme myyneet tämän vuoden tuotannon loppuun ja ensi vuoden tilauskirjat ovat täydentymässä, Henna Lamberg kertoo.
– Nyt puhutaan kymmenistä tuhansista esineistä, seuraava askel on, että puhutaan sadoista tuhansista esineistä vuodessa, tuotekehityksestä ja tuotannosta vastaava Fred Owren lisää.
Yrityksen tavoitteena on palkata muutama työntekijä lisää tänä syksynä ja olla merkittävä keraamisen muotoilun design-brändi viiden vuoden sisällä.
Lue myös: