1. yle.fi
  2. Uutiset

Hornetin ohjainlaitevika aiheutti lento-onnettomuuden vaaran Rovaniemellä

Kone laskeutui onnistuneesti eikä henkilövahinkoja aiheutunut.

Rovaniemi
Hornet lentää taivaalla.
Lapin lennoston Hornet. Kuva syyskuun lentosotaharjoituksista.Risto Koskinen / Yle

Hornet F-18 -koneessa lennon aikana todettu ohjainlaitevika aiheutti lento-onnettomuusvaaran Rovaniemellä lauantaina. Tilanne laukesi, kun kone suoritti onnistuneen laskun.

Tieto epäillystä laiteviasta tuli pelastuslaitokselle hiukan ennen kello 13:a iltapäivällä. Puolta tuntia myöhemmin Hornet oli laskeutunut normaalille kiitoradalle.

– Ohjattiin ensin muut koneet alas – taivas tyhjäksi, kenttä tyhjäksi, kertoo päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta.

Matala kynnys vaarasta ilmoittamiseen

Tapauksesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Rovaniemen lentokentällä laskua varmistamassa oli laivueen- ja lentokentän pelastusyksiköiden lisäksi neljä Lapin pelastustoimen yksikköä.

Mitenkään erityisen poikkeuksellisia lento-onnettomuusvaarailmoitukset eivät ole.

– Hyvin matalalla kynnyksellä tällaisista lento-onnettomuusvaaroista ilmoitetaan,. Lapissa tällaisia lähtöjä on vuosittain 20–30, kertoo Manninen.

Ilmavoimista kerrotaan, että kone lähtee nyt tutkivaksi, jotta vian syy selviää.

Pääsotaharjoitus menossa

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 on parhaillaan meneillään. Muiden koneiden raivaamiseen kului Mannisen mukaan tällä kertaa tavallista enemmän aikaa, sillä ilmatilassa oli useita Ilmavoimien koneita. Siviililentokoneita sen sijaan ei ollut ilmassa Rovaniemen lähistöllä.

Ruska 20 -harjoitus kestää 6. lokakuuta asti. Ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat ottaa osaa harjoitukseen.

Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Ilmavoimat varoitti etukäteen, että harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan.

Lue seuraavaksi