Hyppää sisältöön

Vaasassa satoja koronalle altistuneita, ammattikorkeakoulu etäopetukseen – lääkärin vetoomus heille: Pysykää kotona!

Valtaosa altistuksista ja uusista tartunnoista liittyy Vaasassa järjestettyihin opiskelijatapahtumiin.

Vaasan yliopiston opiskelijat ovat siirtyneet etäopetukseen. Kuva: YLE/Agneta Glad

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on lauantaina 3.10. laboratoriotutkimuksilla varmistettu 14 uutta koronatartuntaa, joista yhtä lukuunottamatta kaikki on todettu Vaasan yliopiston opiskelijoilla.

Jo aiemmin tällä viikolla kymmenen yliopisto-opiskelijaa antoi positiivisen näytteen.

Perjantain ja lauantain aikana varmistui myös koronatartunta kolmella Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijalla.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta on erittäin huolissaan tilanteesta.

Vaasan sairaanhoitopiirillä ei ole tarkkaa käsitystä altistuneiden määrästä, mutta puhutaan kuitenkin sadoista ihmisitä.

– Olen tyytyväinen, jos satojen luku alkaa kolmella, mutta se voi alkaa myös viidellä, Kaukoranta toteaa.

Ammattikorkeakoulu etäopetukseen

Vaasan ammattikorkeakoulu tiedotti illalla, että etäopetukseen ja etätyöskentelyyn siirrytään viipymättä. Ammattikorkeakoulun mukaan tartunnat eivät ole syntyneet kampuksella, vaan valtaosa liittyy yökerho Fontanassa todettuun tartuntaryppääseen.

Tavoitteena on palata viikolla 43 hybridi-opetusmalliin, jos tartuntatilanne sallii.

Ammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan opiskelijat ovat hyvävointisia ja sairastavat kotona karanteenissa. Heille järjestetään tarvittaessa apua sekä viranomaisten että korkeakoulun puolesta.

Tartunnat levinneet opiskelijatapahtumista

Opiskelijoiden tartuntaryppäät ovat Heikki Kaukorannan mukaan peräisin opiskelijatapahtumista, joita järjestettiin Vaasassa 23.-26.9. välisenä aikana.

Koronaviruksen yleisin itämisaika on 1-2 viikkoa, joten Kaukoranta uskoo, että viikonlopun ja alkuviikon aikana tartuntoja löytyy lisää.

Tähän mennessä koronavirustartuntoja on todettu henkilöillä, jotka on asioineet vaasalaisessa yökerho Fontanassa 23.9., 25.9. ja 26.9., ravintola Ernst Salongissa 26.9. klo 19-20, Vaasan Vaasanpuistikon Subwayssä 26.9. klo 03-05, Wasa Sports Clubilla Palosaarella 28.9. klo 11-12 ja Fennia -areenalla Vaasassa 28.9. klo 17-20.

Samassa paikassa samaan aikaan asioineita henkilöitä pyydetään ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen koronatestauksen järjestämistä varten, jos heille lähimmän puolentoista viikon aikana kehittyy hengitystieinfektion oireita kuten yskää, nuhaa, kuumetta tai kurkkukipua.

Kaukoranta toivoo, että positiivisen testituloksen saaneet kertovat mahdollisimman kattavasti, keitä ovat tavanneet ja missä ovat liikkuneet.

Tärkeintä on, että tartunnan saaneet ja altistuneet pysyvät karanteenissa.

Heikki Kaukorannalla on heille tiukka pyyntö:

– Pysykää kotona!