Hyppää sisältöön

Trump palasi työskentelemään virkahuoneeseensa ja ylisti saamaansa kokeellista vasta-ainehoitoa – lue viimeisimmät tiedot

Trumpin lääkäri kertoi keskiviikkona, että Trump on ollut oireeton jo edellisten 24 tunnin ajan Tässä jutussa kerromme uusimmat tiedot tilanteesta.

Trump: Älkää pelätkö koronaa
Trump: Älkää pelätkö koronaa
  • Presidentti Trump keskeytti tiistaina neuvottelut koronaelvytyspaketista.
  • Trump palasi sairaalasta Valkoiseen taloon maanantaina.
  • Hän sanoo, että ihmisten ei pidä antaa koronaviruksen hallita elämäänsä.
  • Trump palasi keskiviikkona työskentelemään virkahuoneeseensa Valkoisessa talossa.

8.10 klo 4.13 Trump lupasi amerikkalaisille ilmaista lääkehoitoa koronaan – kyseinen tuote on vielä tutkimusvaiheessa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ylistänyt sairaalassa saamaansa kokeellista vasta-ainehoitoa. Trump kertoi Twitterissä julkaisemallaan videolla, että aikoo edistää tutkimusvaiheessa olevan lääkeaineen käyttöönottoa kiireellisessä hoidossa.

Trumpin mukaan amerikkalaiset saisivat lääkeainetta ilmaiseksi. Terveydenhuollon maksut voivat olla maassa erittäin korkeita.

Kyse on Regeneron-lääkeyhtiön kehittämästä tuotteesta. Trump sanoi pyytäneensä itse lääkäreiltä kyseistä lääkeainetta muiden hoitojen lisäksi.

Trump kertoi varhain viime perjantaina julkisuuteen, että hänellä ja hänen puolisollaan oli todettu koronatartunta.

Lisäksi presidentti tviittasi haluavansa maansa joukot pois Afganistanista jouluun mennessä. Tämän vuoden helmikuussa Yhdysvallat kertoi vetävänsä joukkonsa Afganistanista ensi vuoden kesään mennessä osana Taleban-sissiliikkeen kanssa tehtyä sopimusta. Trump näyttää siis haluavan nopeuttaa aikataulua.

STT-AFP

7.10. klo 22.57 Presidentti Trump palasi työskentelemään virkahuoneeseensa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on palannut työskentelemään virkahuoneeseensa Valkoisessa talossa. Trumpilla todettiin koronavirustartunta kuusi päivää sitten.

Trump kertoi Twitterissä saaneensa tilanneselonteon Yhdysvaltain rannikkoa lähestyvästä Delta-myrskystä, mistä hän sanoi keskustelleensa Texasin ja Louisianan kuvernöörien kanssa.

Trumpin lääkäri kertoi keskiviikkona, että Trump on ollut oireeton jo edellisten 24 tunnin ajan. Trump ei ole myöskään tarvinnut Valkoisen talon lääkärin Sean Conleyn mukaan lisähappea sitten sairaalaan siirtämisen.

Conleyn mukaan presidentillä ei ole myöskään ollut kuumetta neljään päivään.

Lääkäri Conley on aiemmin antanut Trumpin terveydestä lausuntoja, jotka eivät ole vastanneet totuutta ja on myöhemmin joutunut paikkailemaan puheitaan. Hän on muun muassa kertonut maalanneensa lausunnoissaan totuutta valoisampaa kuvaa Trumpin terveydentilasta piristääkseen tämän mieltä.

AP,STT

7.10. klo 21.45 Trump vietti aikaa virkahuoneessaan - Valkoinen talo kiistää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vietti aikaa presidentin virkahuoneessa Valkoisessa talossa vain päivä sairaalasta pääsemisen jälkeen. Asiasta kertoi CNBC:l (siirryt toiseen palveluun)le Trumpin talouspoliittinen avustaja Larry Kudlow.

Kudlow sanoi, että maan hallinto on toimiva ja että presidentti kävi virkahuoneessaan (Oval Office) noudattaen varotoimia, jotka liittyvät koronatartuntaan. CNBC:n mukaan Kudlow ei suostunut kertomaan, käyttikö Trump kasvomaskia.

CNBC:n mukaan Valkoinen talo on kiistänyt väitteet, että Trump olisi ollut tiistaina presidentin virkahuoneessa.

– Vaikka presidentti olisi halunnut olla Oval Officessa eilen, hän ei ollut siellä - hän jäi virka-asunnolleen työskennelläkseen sieltä käsin, tviittasi (siirryt toiseen palveluun)presidentin edustaja Ben Williamson.

Williamsonin mukaan turvallisuusjärjestelyjä tehdään parhaillaan, jotta voitaisiin varautua siihen, että Trump siirtyisi tulevien päivien aikana tekemään töitä Oval Officesta käsin.

Samaan aikaan koronatartuntojen määrä Trumpin sisäpiirissä on kasvanut ja Trumpia on kritisoitu siitä, miten hän vähättelee viruksen vakavuutta.

STT

7.10. klo 8.42 Trumpin lupailema rokote tuskin käyttöön ennen vaaleja

Koronarokotteet eivät näytä tulevan Yhdysvalloissa käyttöön ennen marraskuun presidentinvaaleja. Maan lääkeviranomainen FDA julkisti tiistaina linjauksensa koronarokotteiden hyväksyntää varten.

FDA haluaa varata ainakin kaksi kuukautta aikaa rokotteiden viimeisen testivaiheen tulosten seurantaan ja arviointiin. Pisimmällä rokotekehityksessä olevat yhtiö Moderna ja Pfizer aloittivat viimeisen testivaiheensa heinäkuun lopussa, ja uutistoimisto AFP:n mukaan lokakuun lopussa valmiina olisivat vasta aivan ensimmäisten koehenkilöiden tulokset.

Presidentti Donald Trump on toistuvasti luvannut rokotteiden tulevan nopeasti käyttöön, viimeksi videolausunnossaan maanantaina. Trump ilmoitti jo tiistaina Twitterissä pitävänsä FDA:n linjausta poliittisena hyökkäyksenä. Useat lääketieteen asiantuntijat puolestaan kiittelivät, ettei virasto ollut taipunut poliittisen painostuksen alla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

7.10 klo 2.52 Biden: TV-väittely peruttava, jos Trumpilla yhä koronatartunta

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Biden sanoo, ettei hänen ja presidentti Donald Trumpin tv-vaaliväittelyä tule järjestää, mikäli Trumpilla on tuolloin yhä koronavirustartunta.

Väittely on määrä järjestää ensi viikolla lokakuun 15. päivä.

Biden sanoo odottavansa innolla väittelyä, mutta korostaa, että tilanteessa on tärkeää noudattaa tiukkoja ohjeistuksia.

Biden kommentoi lisäksi Trumpin päätöstä keskeyttää demokraattien kanssa käydyt neuvottelut valtavasta koronaelvytyspaketista.

– Hän käänsi selkänsä jokaiselle työntekijälle, joka ei vielä ole saanut työpaikkaansa takaisin. Hän käänsi selkänsä perheille, joiden on vaikea maksaa vuokriaan, saada ruokaa pöytiinsä ja huolehtia lapsistaan, Biden sanoi lausunnossa.

AP, STT, AFP

7.10. klo 2.27 Trumpin neuvonantaja Stephen Millerillä koronatartunta

Stephen Miller Kuva: Oliver Contreras / EPA

Presidentti Donald Trumpin vanhemmalla neuvonantajalla Stephen Millerillä on todettu koronatartunta.

Asiasta kertoi uutiskanava NBC. (siirryt toiseen palveluun) Miller kertoo työskennelleensä etänä viimeisen viiden päivän aikana ja jatkavansa eristäytymistään.

Useilla Trumpin sisäpiirin kuuluvilla henkilöillä on todettu hiljattain koronatartuntoja.

AP

7.10. klo 0.17 Trump keskeyttää neuvottelut koronaelvytyspaketista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo keskeyttävänsä demokraattien kanssa käymänsä neuvottelut valtavasta elvytyspaketista. Hän kertoi tiistai-iltana Twitterissä myöntävänsä elvytysrahat vasta sen jälkeen, kun on voittanut vaalit.

Elvytyspaketin koon oli tarkoitus nousta biljoonaluokkaan, ja siitä on neuvoteltu kuukausikaupalla. Neuvottelut olivat vielä pahasti kesken, mutta valtiovarainministeri Steven Mnuchinin ja demokraattien neuvottelijan, edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin oli määrä keskustella paketista puhelimitse vielä tiistaina paikallista aikaa.

Trumpin päätös keskeyttää neuvottelut on kova isku Yhdysvaltojen kansalaisille ja pienyrityksille, sillä edellisen, keväällä myönnetyn 2,2 biljoonan dollarin paketin rahat on pääosin jo kulutettu.

Trumpin lausunto tönäisi saman tien maan osakekurssit laskuun.

STT, AFP

6.10. klo 19.52 Trumpin lääkäri: presidentillä ei ole covid-19-taudin oireita

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley on tavannut presidentti Trumpia ja kertonut, ettei presidentillä ole covid-19-taudin oireita. Lääkärin mukaan Trumpin elintoiminnot ja terveydentila ovat vakaita ja presidentti pärjää "äärimmäisen hyvin".

Lähteet: Reuters, AP, AFP

6.10. klo 19.28 Mediat: Valkoisessa talossa lisää tartuntoja

Valkoisessa talossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa, yhdysvaltalaismediat kertoivat tiistaina. Tiedot tartunnoista tulivat julkisuuteen vain päivä sen jälkeen, kun koronavirustartunnan saanut presidentti Donald Trump palasi Valkoiseen Taloon sairaalasta.

Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että toinen tartunnan saaneista on Trumpin palvelija ja toinen turvallisuushenkilökuntaan kuuluva työntekijä.

Maanantaina julkisuuteen kerrottiin myös Trumpin lehdistösihteerin Kayleigh McEnanyn tartunnasta. Lisäksi kaksi muuta viestintätiimin jäsentä on saanut positiivisen testituloksen.

Valkoisen talon viestintä on kertonut, etteivät presidentin henkilökunnan tartunnat vaikuta hallinnon toimintaan.

Lähde: Reuters

6.10. klo 18.00 "Olo on mahtava"

Presidentti Trump tviittasi tiistaina aamupäivällä voivansa mahtavasti. Hän myös sanoi toisessa tviitissään odottavansa 15. lokakuuta toista tv-väittelyään demokraattien presidenttiehdokasta, Joe Bidenia vastaan Miamissa. "Siitä tulee mahtavaa!", tviittasi Trump.

6.10. klo 6.42 Korkeimman oikeuden tuomarinimitys etenee senaattorien koronatartunnoista huolimatta

Yhdysvaltain senaatin lakivaliokunta alkaa käsitellä Korkeimman oikeuden tuomarinimitystä ensi maanantaina. Republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell sanoo, että Trumpin esittämän tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin kuuleminen järjestetään “hybridimuodossa”. Osa senaattoreista siis osallistuu etänä.

Lakivaliokunnan kaksi republikaanista jäsentä on saanut koronavirustartunnan ja joutuu olemaan karanteenissa ainakin ensi viikolle asti. Molemmat olivat paikalla Valkoisen talon tilaisuudessa, jossa Trump esitteli ehdokkaansa ja johon osalllistuneista useat ovat sittemmin saaneet positiivisen koronatestituloksen. Yhteensä kolme republikaanisenaattoria on kertonut saaneensa koronatartunnan.

Paikka Korkeimmassa oikeudessa avautui, kun tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa. Demokraattipuolue haluaisi, että uusi tuomari nimitettäisiin vasta marraskuun vaalien jälkeen, mutta republikaanit Trumpin johdolla ovat kiirehtineet nimitystä.

Koko senaatissa nimityksestä on tarkoitus äänestää 29. lokakuuta eli vain neljä päivää ennen vaaleja. Barrettin nimitys kallistaisi ylimmän tuomioistuimen voimasuhteet konservatiivien eduksi 6–3.

Lähteet: AP, Reuters

6.10. klo 4.02 Biden tyrmäsi Trumpin videoviestin

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden tyrmäsi tuoreeltaan presidentti Donald Trumpin videoviestin, jonka hän lähetti Valkoisen talon parvekkeelta heti sairaalasta kotiuduttuaan. Voit katsoa viestin alta, klo 3.18 päivityksestä.

– Näin hänen videonsa, jossa hän sanoi, että ihmisten ei pidä antaa koronaviruksen dominoida heidän elämäänsä. Kerro se 205 000 perheelle, jotka ovat menettäneet jonkun, Biden sanoi floridalaisen uutiskanavan haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Biden viittasi koronavirukseen liitettyjen kuolemien määrään, joka on tällä hetkellä Yhdysvalloissa noussut jo yli 210 000:een.

Biden sanoi olevansa iloinen presidentin toipumisesta, mutta toivoneensa toisenlaista viestiä.

– Maskit merkitsevät. Ne pelastavat ihmishenkiä. Ne estävät taudin leviämisen, Biden sanoi.

6.10. klo 3.18 "Älkää antako viruksen dominoida elämäänne"

Presidentti Donald Trump julkaisi Twitterissä videotervehdyksensä, joka kuvattiin heti hänen palattuaan Valkoiseen taloon.

Trump sanoo videolla, että ihmisten ei tule pelätä koronavirusta eikä antaa sen dominoida ihmisten elämää. Hän myös kehotti ihmisiä lähtemään liikkeelle ja olemaan varovaisia.

– Kaksi päivää sitten minulla oli todella hyvä olo. Parempi kuin kahteenkymmeneen vuoteen, Trump sanoo.

Presidentti kertoi oppineensa paljon koronaviruksesta ollessaan sairaalassa.

– Tiedän, että sen kanssa on olemassa riskejä, mutta se on ihan ok. Nyt minun on parempi olla ja ehkä olen immuuni. En tiedä. Mutta älkää antako sen dominoida elämäänne. Meillä on maailman parhaat lääkkeet. Rokotteet ovat tulossa minä hetkenä hyvänsä, Trump kertoo.

6.10. klo 2.53 Trump palasi Valkoiseen taloon

Kuva: Ken Cedeno / EPA

Presidentti Trump palasi Valkoiseen taloon oltuaan kolme päivää sairaalahoidossa Walter Reed -sairaalassa Marylandissa, noin 15 kilometrin päässä Valkoisesta talosta. Trump käveli autolleen sairaalan pääovista maski naamallaan ja pysähtyi hetkeksi näyttämään peukkuja median edustajille. Lisää peukkuja nähtiin Trumpin noustessa helikopterin kyytiin muutamaa minuuttia myöhemmin sekä Valkoisen talon parvekkeelta noin viisitoista minuuttia sairaalasta lähtemisen jälkeen.

Trump kirjoitti Twitterissä palaavansa pian takaisin kampanjoimaan.

Lue lisää: Presidentti Trump poistui sairaalasta helikopterikyydillä Valkoiseen taloon

5.10. klo 21.56 Trump tviittaa lähtevänsä pian sairaalasta

Presidentti Donald Trump tviittaa lähtevänsä illalla paikallista aikaa pois sairaalasta. Hän sanoo voivansa hyvin.

Hän kirjoittaa myös, ettei koronaa pidä pelätä.

Trump tviittasi hetki ennen kuin lääkärien oli määrä pitää Trumpin voinnista tiedotustilaisuus.

5.10. klo 19.03 Biden valmis toiseen vaaliväittelyyn, jos se on turvallista

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden sanoo olevansa valmis toiseen vaaliväittelyyn presidentti Donald Trumpin kanssa. Bidenin mukaan ehto on se, että asiantuntijat takaavat väittelytilanteen olevan turvallinen.

Presidenttiehdokkaiden toisen vaaliväittelyn on määrä olla ensi viikolla.

5.10. klo 18.45 Myös Valkoisen talon lehdistösihteerillä korona

Tuorein koronaan sairastunut Trumpin lähipiiriläinen on Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany.

McEnany sanoo koronatestinsä olevan positiivinen. Hän on aloittanut karanteenin.

Lehdistösihteeri sanoo, ettei hänellä ole oireita.

Presidentti Trumpin lähipiiristä on raportoitu useita tartuntoja. Muun muassa moni republikaanisenaattori ja Trumpin kampanjapäällikkö ovat saanet tartunnan ja joutuneet karanteeniin.

5.10. klo 16.50 Trump aloitti kiivaan tviittaamisen heti herättyään

Presidentti Donald Trump ** **on aloittanut heti herättyään kiivaan tviittailun. Hän on lähettänyt lyhyessä ajassa useita kymmeniä tviittejä.

Tviitit ovat koskeneet useita kiperiä aiheita. Tekstit ovat käsitelleet muun muassa taloutta, lakia ja järjestystä, aseenkanto-oikeutta, Yhdysvaltain sotilasmahtia ja demokraattien vallalla pelottelua.

Tviitit ovat päättyneet yleensä kehotukseen äänestää.

5.0. klo 15.30 Fox News: Trumpin kotiuttaminen jo tänään edelleen mahdollinen

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows pitää edelleen mahdollisena, että presidentti Donald Trump pääsee sairaalasta vielä tänään.

Mark Meadows arvioi asiaa amerikkalaiselle Fox Newsille. Hänen mukaansa Trumpin terveydentila koheni edelleen yön aikana.

Meadows on keskustellut aamulla presidentin kanssa puhelimessa. Trump sanoi tapaavansa häntä hoitavat lääkärit aamun aikana ja sen jälkeen tehdään päätös mahdollisesta paluusta Valkoiseen taloon.

5.10. klo 9.08 Suomalaistutkijat Ylen Aamussa Trumpin ajelusta: Imagon rakennusta ja julkisuustempaus

Ylen Aamussa maanantaina haastatellut suomalaisasiantuntijat näkevät Trumpin ajelun sopivan hänen aiempaan julkisuuskuvaansa.

– Tämä on osa Trumpin harrastamaa imagon rakentamista. Hän haluaa esiintyä taistelijana ja sijaiskärsijänä, joka ottaa ruumiiseensa kansan kärsimyksen, pohti Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila.

– Vaikuttaa julkisuustempaukselta, joita Trump on tottunut harjoittamaan. Impulsiivinen veto ei ole omiaan antamaan vakaata kuvaa Yhdysvaltain johdosta, arvioi professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Katso alla olevalta videolta, miten Heiskanen ja Ruotsila arvioivat Trumpin koronatartunnan vaikutusta Yhdysvaltojen poliittiseen tilanteeseen!

5.10. klo 8.53 Trumpin autoajelu puhuttaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on hämmästelty koronaa potevan presidentti Donald Trumpin näyttäytymistä kannattajilleen. Trumpia kuljetettiin autosaattueessa häntä hoitavan sairaalan ulkopuolella. Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kertoi Ylen Aamussa, että Yhdysvalloissa pohditaan, onko Trump tai hänet eristyksestä pois päästänyt lääkäri jopa rikkonut lakia vaarantamalla useiden henkilöiden terveyden. Lisää kuulumisia Washingtonista alla olevalla videolla.

5.10. klo 8.20 Trump saattaa päästä sairaalasta jo maanantaina

Koronavirustartunnan saanut Trump pääsee mahdollisesti maanantaina sairaalasta, kertoivat häntä hoitavat lääkärit tiedotustilaisuudessa sunnuntaina. Presidentin olo on lääkäreiden mukaan kohentunut jatkuvasti.

Trump tiedotti koronavirustartunnastaan viime torstaina. Seuraamme Trumpin terveydentilaa ja sen laajempia vaikutuksia tässä jutussa. Alta voit lukea koosteen viikonlopun tapahtumista.

Trump tervehti kannattajiaan autosaattueessa

Donald Trump vilkuttaa auton ikkunasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpnähtiin sunnuntaina auton kyydissä vilkuttamassa kannattajilleen Walter Reed -sairaalan edustalla, jossa häntä hoidetaan koronavirustartunnan vuoksi.

Valkoisen talon mukaan Trump palasi takaisin sairaalaan tervehdyskierroksen jälkeen.

– Presidentti Trump kävi lyhyellä, viime hetken ajelulla autosaattueensa kanssa vilkuttaakseen kannattajilleen ja on nyt palannut takaisin sairaalaan, Judd Deere Valkoisen talon tiedotuksesta kertoi toimittajille.

Presidentti itse julkaisi Twitterissä videon, jossa kertoi käyvänsä tervehtimässä kannattajiaan. Videolla hän myös kiitteli sairaalan henkilökuntaa ja kannattajiaan sekä kertoi oppineensa koronaviruksesta paljon.

– Olen oppinut paljon covidista (covid-19-tauti). Olen oppinut todella menemällä kouluun. Tämä on se todellinen koulu, ei sellainen luetaan kirjoja -koulu, Trump kertoi videolla.

Walter Reed -sairaalassa työskentelevä lääkäri ja George Washingtonin yliopiston professori James Phillips paheksui voimakkaasti Trumpin tempausta lähteä vilkuttamaan kannattajilleen.

Phillips kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että presidentin maastoauto ei ole pelkästään luodinkestävä, vaan myös ilmatiivis kemikaalisten hyökkäysten varalta. Koronavirukselle altistumisen riski auton sisällä on näin ollen varsin suuri. Toiminta oli Phillipsin mielestä todella vastuutonta.

– Kaikkien autossa olleiden tulee nyt olla karanteenissa 14 päivää. He voivat sairastua. He voivat kuolla. Poliittisen teatterin vuoksi. Trump käski heidän riskeerata elämänsä teatterin vuoksi. Tämä on hulluutta, Phillips kirjoitti.

Judd Deeren mukaan ennen ajelua toteutettiin "asianmukaiset varotoimet". Lisäksi Deere kertoi, että ajelu sai lääkintähenkilökunnan hyväksynnän.

Trumpin lisäksi autossa oli kaksi muuta ihmistä. Vilkuttelukierroksellaan Trump rikkoi Marylandin osavaltion koronavirussääntöjä (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastuneiden tulee eristää itsensä muista. Walter Reed -sairaala sijaitsee Marylandin osavaltiossa, maan pääkaupungin Washington D.C:n vieressä.

Kotiutetaan mahdollisesti maanantaina

Koronavirustartunnan saanutTrump pääsee mahdollisesti maanantaina sairaalasta, kertoivat häntä hoitavat lääkärittiedotustilaisuudessa sunnuntaina. Presidentin olo on lääkäreiden mukaan kohentunut jatkuvasti.

Lääkärit kertoivat, että Trumpilla oli torstaina korkea kuume ja hänen verensä happipitoisuus laski kaksi kertaa voimakkaasti. Hän sai lisähappea, joka auttoi nopeasti. Nyt hänen happisaturaationsa on 98 prosenttia, lääkärit kertoivat.

– Potilaan vointi jatkaa paranemista. Hän on ollut kuumeeton perjantaiaamusta lähtien ja hänen elintoimintonsa ovat normaalit, sanoi tohtori Sean Dooley Walter Reed -sairaalan edustalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Trump sai steroidilääkettä

Trumpia hoitavien lääkäreiden mukaan hänelle on annettu steroidilääke deksametasonia. Deksametasoni on kortikosteroidilääke, jonka avulla voidaan vaimentaa vaarallisia tulehduksia. Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kertoi kesällä, että deksametasoni on tuottanut tulosta covid-19-taudin hoidossa.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) rajoitti (siirryt toiseen palveluun)deksametasonia sisältävien lääkkeiden myyntiä elokuussa. STM:n mukaan rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitus tuli voimaan samaan aikaan parasetamolia sisältävien lääkkeiden myyntirajoitusten kanssa.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan deksametasoni voi heikentää ihmisen immuunijärjestelmää, eikä lääkettä tulisi antaa, ellei sen tarve ole suurempi kuin mahdollisesti mukanaan tuomat riskit.

– Päätimme, että tässä tapauksessa mahdolliset hyödyt tässä vaiheessa ovat todennäköisesti suuremmat kuin riskit, Trumpin lääkäri Sean Conley sanoi.

206 ihmisen nimilista viranomaisille varainkeruutilaisuudesta

Valkoinen talo luovutti sunnuntaina New Jerseyn terveysviranomaisille 206 nimen listan ihmisistä, jotka osallistuivat Trumpin Bedminsterin golfkerholla pidettyyn varainkeräystilaisuuteen torstaina, New Jerseyn terveysviranomaiset kertovat Twitterissä.

Viranomaiset ovat ottaneet yhteyden kyseisiin ihmisiin ja ilmoittaneet mahdollisesta altistumisesta sekä kehottaneet tarkkailemaan terveydentilaansa. Viranomaisten mukaan omaehtoiseen karanteeniin on syytä, mikäli ihmiset ovat olleet läheisessä kontaktissa presidentin tai tämän henkilökunnan kanssa.

Myös golfkerhon henkilökuntaa haastatellaan ja heitä ohjeistetaan tilanteen mukaan, viranomaiset kertovat.

Valkoisen talon tiedottaja Kaleigh McEnany kieltäytyi sunnuntaina kertomasta, kuinka moni presidentin kanslian työntekijöistä on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestistä. Aiemmin päivällä strategisen viestinnän johtaja Alyssa Farah oli kertonut, että nämä luvut tullaan kertomaan julkisuuteen.

McEnany ei myöskään suostunut kertomaan, oliko presidentti Trump käynyt testissä ennen viime viikon televisioitua vaaliväittelyä.

"Energisessä kunnossa"

Trump on energisessä kunnossa, sanoi hänen vaalikampanjansa johtaja Jason Miller NBC-uutiskanavan Meet the Press (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa. Miller oli puhunut Trumpin kanssa puhelimessa lauantai-iltana.

Miller kertoi Trumpin painottaneen kahta asiaa. Ensimmäinen oli että hän, samoin kuin koko kansakunta, tulevat voittamaan viruksen.

Toisena asiana Trump oli painottanut varovaisuutta.

– Hän sanoi myös sellaisen asian, joka on minusta tärkeää, Chuck [juontaja]. Se oli, että on oltava varovainen ja hän muistutti ihmisiä pesemään kätensä, käyttämään käsidesiä ja varmistamaan, että jos ette pysty pitämään sosiaalista etäisyyttä, on käytettävä maskia.

Trumpin ajatukset maskien käytöstä näyttävät muuttuneen sairastumisen myötä. Tiistaina pidetyssä vaaliväittelyssä Joe Bidenin kanssa Trump pilaili Bidenin kustannuksella maskin käytöstä. Hänen kannattajansa ovat myös suhtautuneet kielteisesti maskisuosituksiin.

Videoviesti sairaalasta

Trump kertoo julkaisemallaan Twitter-videolla voivansa tällä hetkellä huomattavasti paremmin kuin vuorokausi sitten.

Trump on parhaillaan hoidossa Walter Reedin sotilassairaalassa, minne hänet siirrettiin lauantain vastaisen yönä Suomen aikaa.

– Kun tulin sairaalaan, en tuntenut oloani kovin hyväksi, mutta voin tällä hetkellä huomattavasti paremmin, sanoi presidentti.

– Seuraavat pari päivää ovat uskoakseni todellinen testi. Katsotaan, mitä tapahtuu näiden päivien aikana, hän jatkoi.

Trump kertoi uskovansa, että pääsee takaisin kampanjoimaan pian. Presidentti lisäksi ylisti Walter Reedin terveydenhuoltohenkilökuntaa. Myöhemmin hän kiitti myös maailman johtajia paranemistoivotuksista.

Valkoinen talo on julkaissut myös kuvia, joissa Trumpin kerrotaan työskentelevän sairaalassa.

Valkoisen talon julkaisema kuva presidentti Trumpista sairaalassa. Kuva: Reuters

Lääkäri "varovaisen optimistinen"

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany tviittasi tuoreimman presidentin terveyttä koskevan lääkärinlausunnon sunnuntaina neljän jälkeen aamuyöllä Suomen aikaa.

Siinä Trumpin lääkäri Sean Conley kuvaili presidentin terveydentilassa tapahtuneen merkittävää edistystä diagnoosin jälkeen. Trumpille oli lääkärin mukaan annettu toinen annos lääkeaine remdesiviiriä.

Lausunnon mukaan presidentillä ei ole kuumetta, hän on tehnyt töitä ja liikkunut sairaalassa käyttöönsä varatussa tilassa vaivatta.

– Vaara ei ole vielä ohi, mutta olemme edelleen varovaisen optimistisia, Conley toteaa lausunnossa.

Presidentti Trump saapui Valkoisen talon kansliapäällikön Mark Meadowsin kanssa helikopterilla Walter Reedin sotilasairaalaan perjantaina paikallista aikaa. Kuva: Oliver Contreras / EPA

Conleyn aiemmin lauantaina antamat lausunnot Trumpin tilasta herättivät laajalti hämmennystä. Conley vältteli lehdistötilaisuudessa useaan otteeseen kysymyksiä siitä, onko Trumpille annettu lisähappea.

Conley vakuutteli, että Trumpin vointi on erittäin hyvä ja ettei presidentillä ole hengitysvaikeuksia.

Perjantaina tila oli "erittäin huolestuttava", lähteen mukaan Trump sai lisähappea

Uutistoimisto AP:lle puhunut Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows ei kuitenkaan antanut Trumpin tilasta aivan yhtä ruusuista kuvaa kuin Trumpin lääkäri.

Meadows oli kertonut, että seuraavat kaksi vuorokautta ovat hoidon kannalta kriittisiä. Hän lisäksi kuvaili, että Trumpin tila oli ollut perjantaina "erittäin huolestuttava."¨

Meadowsin oli ilmeisti tarkoitus antaa lausuntonsa nimettömänä. Hänen henkilöllisyytensä paljastui nopeasti, koska hän oli ainoa sairaalla ollut presidentinhallinnon työntekijä launtaina. Myöhemmin hän vakuutteli Fox News -kanavan haastattelussa, että presidentin tila on kohenemassa.

Uutistoimisto Reuters ja uutistoimisto AP kertovat nimettömään lähteeseen perustuen, että presidentille oli todella annettu lisähappea Valkoisessa talossa ennen siirtoa sairaalaan.

Ei ole tietoa, ovatko uutistoimistot saaneet tietonsa samasta lähteestä.

Varapresidentti Pence ja perhe sijaistavat Trumpia

Trumpin kampanjatiimi aikoo kutsua vaalikamppailuun merkittäviä sijaishenkilöitä, kampanjakoalitioita ja Trumpin kannattajia, kunnes presidentti voi itse palata kampanjoinnin pariin, uutiskanava CNN kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Uutiskanavan mukaan varapresidentti Mike Pencen on määrä esiintyä vaalitilaisuuksissa vaa'ankieliosavaltioissao osavaltioissa sillä aikaa, kun Trump on sairaalassa. CNN:n mukaan myös Trumpin perhe aikoo tuurata presidenttiä kampanjatilaisuuksissa.

Vastaehdokas Joe Biden aikoo jatkaa kampanjointia ja julkisia esiintymisiä. Vaalitiimi lupaa julkistaa jokaisen Bidenille tehdyn koronavirustestin tuloksen, kertoo Bidenin vaalikampanjan edustaja Andrew Bates uutiskanava CNN:n mukaan.

Bidenin koronatestauskäytäntöjä tuntevan lähteen mukaan demokraattiehdokkaalle tehdään testi aina kun hän matkustaa.

Pompeo keskeyttää matkansa, tuomarivalinta vaarassa senaattorien sairastumisten takia

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo keskeyttää Aasian-matkansa etuajassa Trumpin sairastumisen takia. Pompeo palaa tiistaiksi Japanista Washingtoniin, kun hänen oli tarkoitus jatkaa alkuviikosta matkaansa Etelä-Koreaan ja Mongoliaan.

Yhdysvaltain senaatti on keskeyttänyt istuntonsa, kun yhteensä kolme republikaanisenaattoria on saanut koronatartunnan. Senaatin republikaaneja johtavan Mitch McConnellin mukaan tuomariehdokas Amy Coney Barrettin kuulemistilaisuudet kuitenkin jatkuvat.

McConnell on vaatinut republikaanisenaattoreita palaamaan töihin 19. lokakuuta mennessä. Kahdenkin republikaanisenaattorin poissaolo vaarantaa Barrettiin tuomarinimityksen, sillä häntä tukee vain niukka enemmistö senaatissa.

Myös Trumpin henkilökohtainen avustaja Nick Luna on sairastunut koronaan. Presidentin mukana kulkeva avustaja työskentelee jatkuvasti tämän välittömässä läheisyydessä.

CBS: Trumpille tehtiin koronapikatesti vasta New Jerseyn reissun jälkeen – altistus tiedossa jo ennen matkaa

Valkoisen talon viranomaislähde kertoi uutiskanava CBS Newsille, että Trumpille tehtiin koronapikatesti vasta, kun hän palasi New Jerseystä torstaina.

Kanava kertoo asiasta Twitterissä.

Trumpin lähipiirin koronamylläkkä alkoi, kun presidentin neuvonantajalla Hope Hicksillä todettiin tartunta.

Lähteen mukaan Valkoinen talo tiesi Hicksin tartunnasta jo ennen New Jerseyn matkaa. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

CBS:n lähde olettaa, että Trumpille oli kerrottu tartunnasta ennen matkaa, mutta ei pysty varmistamaan asiaa. Useiden henkilökunnan jäsenten matka kuitenkin peruttiin.

Lue myös:

Trumpin lääkäri sanoo presidentin voivan hyvin, mutta kysymysmerkkejä on noussut – Yle seuraa

Yhdysvaltalainen mielipidemittausguru Ylelle: Kampanjatilaisuuksien loppuminen voi lopulta olla Trumpin etu

Mistä Trump sai viruksen ja onko hän voinut levittää sitä eteenpäin? Näin presidentin viikko eteni ennen koronatartunnan paljastumista