1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valko-Venäjällä taas protestipäivä – Yli sata tuhatta vaati Minskissä poliittisten vankien vapauttamista

Viikko sitten valko-Venäjä perui kaikkien ulkomaisten toimittajien toimiluvat.

Valko-Venäjä
Valkovenäläinen mielenosoittaja uhmaa poliisin vesitykkiautoa.
Valkovenäläinen mielenosoittaja uhmaa poliisin vesitykkiautoa.EPA

Valko-Venäjän oppositio on jälleen osoittanut mieltään maan eri kaupungeissa.

Pääkaupungissa Minskissä kaduilla marssi ainakin 100 000 ihmistä. Suuria mielenosoituksia on ollut myös muun muassa Vitebskissä, Gomelissa ja Brestissä.

Mielenosoituksissa ihmiset vastustavat presidentti Aljaksadr Lukašenkaa, jonka uskotaan väärentäneen elokuisten presidentinvaalien lopputuloksen.

Tämänkertaisen protestin erityisteema oli poliittisten vankien vapauttaminen. Minskissä väkeä ohjattiin sosiaalisen median viesteillä marssimaan kaupungin vankilalle.

Valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Vjasnan (siirryt toiseen palveluun) mukaan maassa on nyt 77 poliittista vankia. Heidän joukossaan on presidentinvaaleissa ehdolla olleen Svjatlana Tsihanouskajan aviomies Sergei Tsihanouski sekä opposition johtohahmoihin kuuluva Maryja Kalesnikava.

Oppositio ahtaalla Valko-Venäjällä: Nobelisti Svetlana Aleksijevitšin kotiin yritettiin tunkeutua – Maryja Kalesnikava tutkintavankeudessa

Jo ennen mielenosoitusta maan viranomaiset yrittivät estää sen lähettämällä kaikille tekstiviestin, jossa sanottiin heidän voivan joutua rikosvastuuseen, jos osallistuvat laittomaan mielenosoitukseen.

– Älkää tehkö virhettä, viestissä luki.

Tästä huolimatta liikkeellä oli hyvin paljon väkeä. Poliisi otti käyttöön vesitykit, joilla väkijoukkoja yritettiin hajottaa. Paikalta tulleiden viestien mukaan mielenosoittajat eivät väistyneet vesitykkien tieltä. Yhden vesitykkiauton kimppuun jopa hyökättiin ja sen tykki saatiin käyttökelvottomaksi.

Poliisi on aiemmin pidättänyt rajuin ottein tuhansia mielenosoittajia, joita on sittemmin jopa kidutettu vankiloissa. Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi on nyt hieman hillinnyt otteitaan, mutta silti sosiaalisessa mediassa leviää paljon videoita kovaotteisista pidätyksistä.

Vjasna-keskuksen mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ottivat sunnuntain aikana kiinni eri puolilla maata 132 ihmistä.

Maan tilanteen seuraaminen on vaikeutunut, sillä viikko sitten viranomaiset peruivat kaikkien ulkomaisten toimittajien akkreditoinnit.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi