Hyppää sisältöön

Maksuttoman ehkäisyn kysyntä jatkaa kasvuaan Keski-Pohjanmaalla – myös nuoret miehet ovat löytäneet palvelun kiitettävästi

Kysyntä on kasvanut, koska palvelua on laajennettu yhä vanhemmille Keski-Pohjanmaalla.

Suurin osa ehkäisyn hakijoista on tyttöjä, mutta myös pariskuntia ja poikia käy vastaanotoilla. Kuva: AOP

Maksuttoman ehkäisyn kysyntä kasvaa tasaisesti Keski-Pohjanmaalla.

Palvelun laajentaminen onkin yksi syy kasvulle. Sosiaali- ja terveyspalveluista Keski-Pohjanmaalla vastaava Soite alkoi tarjota reilut puolitoista vuotta sitten ilmaista ehkäisyä yhä vanhemmille eli alle 25-vuotiaille.

Keski-Pohjanmaa aloitti ensimmäisenä maakuntana ilmaisen ehkäisyn tarjoamisen alle 20-vuotiaille vuoden 2018 helmikuussa.

Tänä vuonna maakunnassa onkin kirjattu maksuttoman ehkäisyn käyntejä lähes 1 500, mikä on 150 viime vuotta enemmän.

Vaikka suurin osa ehkäisyn hakijoista on tyttöjä, myös pariskuntia käy.

Lisäksi pojat ovat rohkaistuneet palvelun käyttäjiksi, kertoo yksi Kokkolasta yksi ammattiopiskelijoiden terveydenhoitajista, Emma Juuri-Oja.

– Kiitettävän hyvin nuoret miehet ovat löytäneet ilmaisen ehkäisyn ja uskaltavat tulla pyytämään kondomeja terveydenhoitajalta.

Juuri-Ojalla on aamuvastaanottoaikoja Kokkolan Ammattikampusella kahdeksasta yhteentoista ja silloin voi tulla ilman ajanvarausta.

– Joka päivä tehdään töitä ehkäisyn kanssa. Joko tytöille aloitetaan hormonaalinen ehkäisy, on jatkokäyntejä tai sitten maksuttoman ehkäisyn käyntejä.

Kysytyimpiä ovat edelleen pillerit ja suurin asiakasryhmä ovat lukiolaiset ja ammattiopiskelijat. Myös kierukat nostavat suosiotaan.

Ajanvarauskirjat etenkin ehkäisyneuvolassa ovat melko täynnä. Neuvolasta muistutetaan, että pillereiden hakijoiden on syytä varata aika hyvissä ajoin, ennen kuin viimeinen liuska loppuu.

Nuori voi valita ehkäisypillerit, -renkaan, kierukan, implantin tai kondomit

Ilmaisen ehkäisyn toivotaan vähentävän seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia.

Lue myös:

.
.