1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulosteet antavat susista aiempaa tarkempia tietoja – vapaaehtoisia kerääjiä koulutetaan netissä

Aiemmin ulostenäytteitä on kerätty Luonnonvarakeskuksen henkilökunnan voimin.

susi
Varg.
Susien DNA:sta saadaan apua yksilöiden laskemiseen. Kuvituskuva.Juha Laaksonen / Yle

Susien DNA:n keräämisellä on tarkoitus saada yksityiskohtaista tietoa susikannasta. Aiemmin ulostenäytteitä ovat keränneet Luonnonvarakeskuksen (Luke) henkilökunta, mutta nyt vapaaehtoiseksi kerääjäksi voivat ilmoittautua kaikkia asiasta kiinnostuneet.

Koulutus järjestetään internetissä. Koulutuksessa annetaan muun muassa vinkkejä siitä, millaisista paikoista suden ulosteita voi löytyä ja kuinka näytteenotto tulee tehdä.

– Löytäminen vaatii oman alueen susien havainnointia ja tietoa missä ne tyypillisesti liikkuvat. Ulosteita etsitään tällaisiltä alueilta, lumiaikaan kulkujälkeä tulosuuntaan vasten kulkien, kertoo Luken tutkimuspäällikkö Katja Holmala.

Kun uloste löytyy, tehdään samoin, kuin koiranulkoiluttaja tekee kaupungissa, kerätään jätökset pussiin.

Luke toivoo näytteitä halutaan susien pari- ja laumareviireiltä. Näiden reviirien ulkopuolella elää myös yksittäisiä susia, arviolta 10–20 prosenttia susikannasta. Yksittäiset sudet eivät ole varsinaisesti keräyksen kohteena.

– DNA-näytteillä tunnistetaan yksilöitä, jotka asuvat eri reviireillä. Näin saadaan tietoa lisääntyvästä parista sekä siitä, onko parilla uusia jälkeläisiä. Tulevaisuudessa eri yksilöiden liikkeitä voidaan seurata uusien näytteiden avulla. Esimerkiksi tassunjäljestä ei pysty tunnistamaan sukupuolta tai yksilöä, mutta ulosteesta tieto saadaan.

DNA-näytteitä on kerätty aikaisempina vuosina myös Kainuussa, joten tyhjästä tutkimusta ei aloiteta.

Tavoitteena on laajentaa vapaaehtoisten aktiivista osallistumista suden DNA-näytteiden keräämiseen koko maahan, kun aikaisemmin se on painottunut vahvasti läntiseen Suomeen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi