1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasa uudistaa katujaan: Suunnitelmissa liikenneympyrä juna-aseman eteen ja kaupungin ensimmäinen pyöräkatu

Uusi liikenneympyrä on osa suunnitelmaa, jossa kaupunki lisää kävelykatujen osuutta keskustassa.

kiertoliittymä
Kartta suunnitellusta liikenneympyrästä Vaasan juna-aseman edessä
Kävelykeskustan kehittämissuunnitelmassa on kävelyaukio kiertoliittymän vieressä entisen pääpostin talon edessä.Vaasan kaupunki

Vaasan kaupunki on hakemassa valtion rahaa liikenneympyrän rakentamiseksi juna-aseman eteen.

Kaupunki aikoo muuttaa kävelykaduksi entisen pääpostin rakennuksen edessä kulkevan puolen Hovioikeudenpuistikkoa Pitkänkadun ja Ratakadun välissä. Osana suunnitelmaa juna-aseman eteen rakennetaan kiertoliittymä ja asemanpuistoon tehdään polkupyörien pysäköintilaitos. Pysäköintilaitoksesta tulee lasiseinäinen katos noin 200 polkupyörälle.

Liikenneympyrä-ratkaisua ollaan esittämässä kävelykeskustan kehittämisen yleissuunnitelmassa, joka on tulossa nähtäville myöhemmin tänä vuonna. Valtion raha projektiin on käytettävä vuoden 2022 loppuun mennessä, joten rakentamaan pitäisi päästä jo ensi syksynä.

Gerbyhyn ensimmäinen pyöräkatu

Kaupunki hakee rahoitusta myös Gerbyn Huvilatien muuttamiseksi siten, että kadulle tulee erillinen jalkakäytävä ja ajorata, joka on yhteinen autoilijoille ja pyöräilijöille. Kadusta tulee Vaasan ensimmäinen uuden tieliikennelain mukainen pyöräkatu. Pyöräkadulla autoillaan pyöräilyn ehdoilla ja auton on annettava pyörille esteetön kulku.

Lisäksi Vaasassa aiotaan rakentaa erillinen korkeatasoinen pyörä- ja kävelyväylä Onkilahden rantaan välille Vöyrinkatu-Järvikatu. Hankkeiden yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa, jolle haetaan valtiolta 50 prosentin avustusta.

Traficom jakaa yli 30 miljoonaa euroa valtionavustusta kunnille kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi katuverkolla.

Lue seuraavaksi