1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Itä-Suomen poliisi selvittää Mikkelin professuurihankkeen sitouttamisrahojen tapausta – asian tiimoilta on käynnistetty esiselvitys

Poliisin ja Mikkelin kaupungin selvitystyö käynnistyi, kun sanomalehti Länsi-Savo esitti epäilyksen, että Mikkeli on maksanut tuntuvaa sitouttamisrahaa professuurihankkeesta ilman määriteltyä työpanosta.

Mikkeli
Mikkelin kaupungintalo
Timo Ikonen/ Yle

Itä-Suomen poliisi selvittää Mikkelin kaupungin niin kutsuttuihin professuurihankkeisiin liittyviä epäselvyyksiä.

Tutkinnanjohtaja Timo Häkkinen vahvistaa, että asian tiimoilta on aloitettu esiselvitys. Selvityksen alla on, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Tässä vaiheessa poliisilla ei ole tutkintaan ja epäilyihin liittyen rikosnimikettä.

Mikkelin kaupungilta puolestaan kerrotaan, että tilintarkastusyritys KPMG on aloittanut sisäisen tarkastuksen professuurihankkeesta. Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen vahvistaa Ylelle, että tarkastuksen odotetaan valmistuvan kuukauden kuluessa.

Poliisi ja kaupunki aloittivat selvitykset, kun sanomalehti Länsi-Savo esitti epäilyjä (siirryt toiseen palveluun), että professorina aiemmin LUT:n yliopistossa työskennelleen Mika Sillanpään työpanos ei vastaisi hänen saamaansa kuukausittaista korvausta.

Tapausta puidaan myös käräjäoikeudessa. Sillanpää on haastanut kaupungin kehitysyhtiön oikeuteen professuurihankkeeseen liittyvän irtisanomisen johdosta.

Sillanpää vaatii käräjäoikeudelle jätettyjen asiakirjojen perusteella kaupungin kehitysyhtiö Miksei Mikkeli Oy:lta kahden vuoden palkkaa työsuhteen perusteettomasta purkamisesta. Tämä tarkoittaa noin 115 000 euroa.

Lisäksi Sillanpää vaatii vuosien varrella maksamatta jääneitä palkankorotuksia, lomarahoja ja lomakorvauksia noin 40 000 euron edestä.

Kaupungin kehitysyhtiö kiistää vaatimukset Etelä-Savon käräjäoikeuteen jätetyssä vastineessaan. Yhtiön mielestä perusteet sopimuksen purkamiseksi olivat perustellut, eikä yhtiön mukaan sopimuksessa ollut kyse työsuhteesta.

Miksein mukaan sillä ei ole ollut koko aikana määräysvaltaa Sillanpään työn sisältöön. Käräjäoikeudelle annetussa vastineessa Miksei toteaa, ettei Sillanpää ole ollut kehitysyhtiön valvonnan alainen, jonka perusteella yhtiön mukaan kyse ei ollut työsuhteesta. Vastineessa kehitysyhtiö toteaa myös, ettei "ole koskaan saanut mitään konkreettista työsuoritusta Sillanpäältä".

Professuurihanketta perustellaan profiilin nostolla

Mikkeli on maksanut Sillanpäälle palkkaa vuodesta 2008, jolloin ensimmäinen sopimus solmittiin silloisen kehitysyhtiö Miktechin kanssa. Palkaksi sovittiin tuolloin 1 512 euroa kuukaudessa.

Rahoituksen järjestämistapa on vaihtunut useasti vuosien saatossa. Palkankorotuksia on täsmennetty vuosien kuluessa ja aivan viime vuosina palkkaa on maksettu Sillanpäälle 4 645 euroa kuussa. Palkkio on maksettu Sillanpäälle hänen yliopistolta saamansa palkkion lisäksi.

Mikkelin kaupunki on perustellut julkisesti (siirryt toiseen palveluun) aloittaneensa professuurihankkeen vuonna 2002 nostaakseen kaupungin profiilia yliopistokeskuskaupunkina.

Myöhemmin professuurihankkeella on tavoiteltu tutkimustulosten kaupallistamista ja tavoiteltu uusia yrityskumppanuuksia Mikkeliin.

Työsuhteen päättyminen yliopistoon käynnisti tapahtumaketjun

Etelä-Savon käräjäoikeudelle jätetyistä asiakirjoista ilmenee, että Miksei purki sopimuksen yksipuolisesti neuvoteltuaan sopimuksen päättämisestä ensin Sillanpään kanssa.

Sivutoimisen sopimuksen purkua Miksei perustelee muun muassa sillä, että Sillanpään työsuhde LUT-yliopistoon päättyi.

Sillanpää tehtävät Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT:ssa päättyivät joulukuussa 2019. Miksei purki sopimuksen Sillanpään kanssa tammikuussa 2020.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun).

Juttua täsmennetty 6.10.2020 kello 8:18 Lisätty kohta "professorina aiemmin LUT:n yliopistossa työskennelleen"

Lue myös:

Mikkelin professuurien rahoituksesta tehdään sisäinen tarkastus

Lue seuraavaksi