Laaja tutkimus lapsilla: Murrosiän alkamisen ja etenemisen vaikutus myöhempään terveyteen selvitetään – kehitystä seurataan 18-vuotiaaksi

Kuopiossa alkavaan tutkimukseen kutsutaan kaikki Pohjois-Savossa vuosina 2015 ja 2016 syntyneet.

Lasten ja nuorten terveyttä ja esimerkiksi pituuskasvua seurataan laajassa tutkimuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuopiossa alkaa laaja, murrosiän alkamista ja nuorten terveyttä käsittelevä tutkimus. Kaikki vuosina 2015 ja 2016 Pohjois-Savossa syntyneet lapset saavat kutsun osallistua.

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden tarkoituksena on selvittää, onko murrosiän alkamisen ajankohdalla tai etenemisvauhdilla vaikutusta nuoren terveyteen 18-vuotiaana.

Samalla selvitetään esimerkiksi, miten lapsen ravitsemus, liikunta, uni, mieliala ja stressi vaikuttavat murrosiän alkamiseen.

Tavoitteena kehittää seulontasäännöt

Tutkimus kestää kaikkiaan 13 vuotta. Tutkimukseen osallistuvilta lapsilta kerätään sylki-, virtsa- ja hiusnäytteet puolen vuoden välein.

Alkututkimukseen lapset kutsutaan vanhempiensa kanssa. Loput tutkimukset järjestetään kouluilla.

– Ensimmäinen ikäluokka saa kutsun ensi keväänä ja toinen vuotta myöhemmin. Lasten kehitystä seurataan 18 ikävuoteen saakka, kertoo tutkimusryhmää vetävä professori, LT Jarmo Jääskeläinen.

Tavoitteena on luoda Suomeen kansalliset seulontasäännöt murrosiän alkamisajankohdalle, etenemisnopeudelle ja pituuskasvulle.

– Suomessa on tosi hyvät kasvuseulat alle 12-vuotiaille, mutta ei puberteetti-ikäisille. Seuloja kuitenkin tarvitaan, jotta murrosiän aikatauluun ja kasvuun kohdentuvat tutkimukset tehdään oikeille lapsille ja nuorille, toteaa Jääskeläinen.

Lastentautien tutkimussäätiö on myöntänyt tutkimukseen 90 000 euron apurahan.

Lue myös: