Hyppää sisältöön

Karri Laitisella on kaksi tutkintoa, mutta ei töitä – yhtäkkiä nuorten työttömien määrä nousi 80 prosenttia, ja siksi Espoo päätti toimia

Espoossa koetetaan puolittaa nopeasti kasvanut nuorisotyöttömyys uusilla keinoilla.

Kalastus ja retkeily ovat Karri Laitisen suosikkiharrastuksia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Espoon Laaksolahdessa Pitkäjärven pinnalla näkyy enää pieniä sadepisaroita, kun vielä hetki sitten järven pintaa piiskannut kuuro hellittää.

Välillä järven pinnan rikkoo isompi kalan molskahdus.

Järven rannalla on Karri Laitinen mieliharrastuksensa parissa.

– Sattuipa hyvä sää. Nyt saattaa kalaakin tulla, sanoo Laitinen ja heittää uistintaan.

Laitinen on pari vuotta työttömänä ollut 28-vuotias espoolainen.

Hän valmistui ICT-asentajaksi vuonna 2012. Kun oman alan töitä ei löytynyt, kouluttautui hän pari vuotta tämän jälkeen metalliartesaaniksi.

Oman alan töitä ei löytynyt uudenkaan koulutuksen jälkeen.

Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tämän jälkeen Laitinen työskenteli joitakin kuukausia pätkätöissä varastotyöntekijänä, kunnes masennus iski.

– Menin ihan rikki henkisesti tämän työttömyyden takia, Laitinen kertoo.

Laitinen on saanut apua ongelmiinsa Espoon Ohjaamotalosta (siirryt toiseen palveluun) ja Espoon mielenterveysyhdistyksestä (siirryt toiseen palveluun).

– Arki on sitä, että käyn joko Ohjaamotalon tai EMY:n ryhmissä, ettei tarvitsisi olla ihan yksin kotona. Joskus käyn kalassa tai retkeilemässä.

Laitinen kertoo, että lähiviikkoina hänelle tehdään kuntoarvio. Sen pohjalta hän harkitsee joko työnhaun jatkamista tai lisäopintoja.

Korona kolhi pahasti nuorten työllisyyttä

Korona on heikentänyt erityisen paljon nuorten työllisyyttä.

Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) elokuussa 2020 koko maassa oli 15–24-vuotiaita työttömiä 51 000, mikä on lähes 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. 25–34-vuotiaiden työttömien määrä taas oli 46 000, mikä on noin 17,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Espoossa alle 30-vuotiaita työttömiä oli heinäkuussa lähes 5 000. Määrä kasvoi yli 80 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Kesän jälkeen työttömien nuorten määrä on tippunut Espoossa noin neljään tuhanteen, mutta luku on edelleen huomattavasti korkeampi kuin alkuvuodesta ennen koronaa.

– Pidän tilannetta edelleen hyvin hälyttävänä, sanoo Espoon kaupungin työllisyyspalveluiden päällikkö Hilla-Maaria Sipilä.

Espoon kaupunki aikoo puuttua tilanteeseen napakasti. Tavoitteena on puolittaa nuorisotyöttömyys Espoossa vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 2 500 nuoren työllistämistä.

– Miksi emme ole tätä aiemmin tehneet, niin siihen voi tietysti keksiä kaikenlaisia syitä. Minusta nyt olisi hyvä lopettaa niiden syiden keksiminen ja lähteä etsimään ratkaisuja, sanoo Sipilä.

"Niitä oikeasti kiinnostaa, mitä nuori toivoo"

Karri Laitinen myöntää, että työttömyys on henkisesti raskasta.

– Tässä on mennyt pari vuotta ikään kuin hukkaan. En oikein tiedä, mihin se on mennyt.

Työttömien kohtelu voi myös olla stressaavaa.

– Olin kerran työhaastattelussa, jossa sanottiin, että ei me tänne mitään taiteilijoita oteta, kun kuulivat, että olen metalliartesaani koulutukseltani, Laitinen muistelee.

Parin vuoden työttömyyskokemusten perusteella Karri Laitinen myöntää, että tarvetta olisi monenlaiselle avulle.

– Olisi kiva, jos joku olisi auttamassa esimerkiksi työhakemusten tekemisessä. Olisi joku, joka neuvoisi, miten hakemuksessa pitää olla, ja miten se kannattaa muotoilla, Laitinen pohtii.

TE-toimiston palvelut Laitinen kokee byrokraattisina.

– Kun menet TE-toimistoon, niin ne lätkii sulle vaan lappuja käteen. Ei oikein tunnu, että siellä oltaisiin oikeasti kiinnostuneita ihmisistä. Kunhan vaan päästään asioissa eteenpäin, Laitinen sanoo.

Espoon Ohjaamotalon toimintaan hän sen sijaan on tyytyväinen.

– Siellä ollaan enemmän kiinnostuneita ihmisen persoonasta. Niitä oikeasti kiinnostaa, mitä nuori toivoo.

Espoon kaupunki: "Nuoret haluavat kohtaamisia"

Espoon kaupunki on miettinyt keinoja, joilla nuorten työllisyyttä saadaan parannettua.

Kaupunki lähtee vuoden alusta mukaan työllisyyden kuntakokeiluun (siirryt toiseen palveluun), johon osallistuu useita kuntia ja kaupunkeja eri puolilta maata. Kuntakokeilussa kaupungit kokeilevat uusia ratkaisuja nuorten työttömien työnhakijoiden palveluissa ja ottavat vastaan TE-toimistojen asiakkaat, henkilöstöä ja lakivelvoitteita.

Espoossa kaikkien alle 30-vuotiaiden espoolaisten työnhakijoiden työnhakuasiakkuus siirtyy TE-toimistosta kunnan vastuulle ensi vuoden alusta. Kokeilu kestää vuoden 2023 kesäkuun loppuun asti.

Samassa yhteydessä TE-toimiston tähän asti tarjoamat koulutus- sekä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kuntien tarjoamiksi palveluiksi.

Espoon työllisyyspalveluiden päällikön mukaan kaupungin uusissa työllistämistoimissa nuoret ovat keskiössä.

– Kutsuimme tämän vuoden kevään ja alkusyksyn aikana ammattilaisia yli toimialojen ja sektorirajojen muotoilemaan verkostotyömme uudelleen nuorten hyväksi. Haimme yhdessä heidän kanssaan ratkaisuja ennaltaehkäisevään työhön, työttömyyden nopeaan katkaisemiseen sekä työmarkkinoille palaamiseen, Sipilä kertoo.

Yksi ratkaisu nuorten työttömyyden ennaltaehkäisemiseksi on nuorten osaamisen kehittäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa digi-, työnhaku-, talous-, luku-, kirjoitus-, lasku- ja arkitaitojen kehittämistä.

– Taitojen harjoittaminen jo opintojen aikana on tärkeää, jotta nuorella on työelämään siirryttäessä kykyä ohjautua eteenpäin työelämässä sekä valmiudet hallita omaa arkea ja taloutta, Sipilä toteaa.

Hänen mukaansa opetuksen toteutus vaatii uudenlaisen tavan yhdistellä resursseja, valmennuksia, kursseja, opetusta ja viestintää.

Työmahdollisuuksien kasvattamiseen Espoo perustaa keikkapankin, jonka kautta kaupunki tarjoaa harjoittelu- ja työtehtäviä yläkoululaisille sekä toisen asteen ja korkeakouluopiskelijoille. Sipilä kertoo, että työkeikkojen tarjoamiseen kutsutaan mukaan esimerkiksi järjestöjä ja seuroja.

Nuorille tarkoitettuja palveluja on siis tarkoitus kasata nyt yhteen siten, että nuori voisi hyötyä samanaikaisesti useammasta eri palvelusta.

– Nuoret haluavat kohtaamisia. He haluavat henkilön, jonka kanssa käydä asioita läpi. Meillä on nuorille omat valmentajat, jotka työstävät nuorten kanssa asioita ja osaavat siten ohjata oikeanlaiseen palveluun, Sipilä sanoo.

Olennaista uusissa Espoon työllisyystoimissa on myös ennaltaehkäisy.

– Olennainen kysymys on, miten voimme toimia paremmin ja vaikuttavammin nuorten kanssa ennen kuin työttömän työnhakijan status astuu voimaan, Sipilä pohtii.

Työllisyyspalveluiden päällikköpitää nuorisotyöttömyyden puolittamista parin vuoden aikana realistisena tavoitteena.

– Meillä on nyt Espoossa hyvin vahva yhteinen tahtotila parantaa nuorten työllistymistä, joten uskon, että tavoitteisiin päästään, Sipilä sanoo.

"Tässä ollaan nousemassa koko aika"

Espoon Laaksolahdessa Pitkäjärven rannalla sateesta ei ole enää tietoakaan, vaan aurinko pilkistää pilvien välistä.

Ei ole tietoa kalasaalistakaan. Vaikka kalat hyppivät järven pinnalla iloisesti, ne eivät käy pyydykseen.

Karri Laitinen menee auton takakontille ja hakee lisää uistimia.

Karri Laitisen viehekokoelmaa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Laitinen laittaa pyydyksen kiinni ja katsoo toiveikkaana omaan tulevaisuuteensa.

– Tässä ollaan nousemassa koko aika, Laitinen sanoo ja heittää pyydyksensä komeassa kaaressa kohti tyyntä järven pintaa.

Millaisia ajatuksia aihe herättää? Onko korona vaikuttanut sinun työllisyystilanteeseesi? Voit keskustella keskiviikkoon 7. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Työttömien elämä myllätään lähivuosina perin pohjin – Tätä mieltä 58-vuotias ja 25-vuotias työtön ovat hallituksen uudistuksista

Näin hallitus muuttaa työttömien elämää: Työnhakuun uusi velvoite, karenssit lievenevät, virkailija tavattava yhä useammin

Syntyykö uusi “kadotettu sukupolvi”, jonka startti työelämässä viivästyy? Yli 50 000 nuorta ja nuorta aikuista jäi vaille töitä edellisvuoteen verrattuna