Valtakunnansyyttäjä selvittää poliisin voimankäyttöä Elokapina-mielenilmauksessa – poliisin mukaan mielenosoittajia varoitettiin etukäteen kaasusumutteesta, tavoitteena oli väkijoukon hajottaminen

Poliisi kommentoi tapahtumien kulkua uudessa tiedotteessa.

Sisäministeri Ohisalo kommentoi poliisin toimia mielenosoituksessa viikonloppuna
Sisäministeri Ohisalo kommentoi poliisin toimia mielenosoituksessa viikonloppuna

Valtakunnansyyttäjä aloittaa esiselvityksen lauantaisen Elokapina-mielenilmaisun yhteydessä tapahtuneesta poliisin voimankäytöstä. Valtakunnansyyttäjän mukaan esiselvitys koskee sitä, aloitetaanko asiassa esitutkinta. Poliisin toiminnasta on tehty rikosilmoitus, joka on toimitettu valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosten käsittely-yksikköön.

Elokapinan mielenosoittajia varoitettiin lauantaina etukäteen kaasun käytöstä. Mielenosoittajia oli poliisin mukaan yritetty kantaa tieltä sivuun, mutta osa palasi vielä takaisin tielle. Lopulta poliisi teki päätöksen käyttää sumutetta tavoitteenaan väkijoukon hajottaminen ja vastarinnan murtaminen, jotta mielenosoittajat pystyttäisiin ohjaamaan pois ajotieltä.

Asiantuntijat ovat pitäneet poliisin toimia ylimitoitettuna.

Helsingin poliisi avaa nyt tiedotteessaan seikkaperäisesti, miten lauantain tapahtumat etenivät poliisin näkökulmasta.

Poliisin mukaan mielenosoittajien annettiin rajoittaa Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin sitä, mitä mielenosoituksesta oli ennakkoon sovittu. Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan tilanteesta piti tehdä uusi riskiarvio, kun osa tästä ryhmästä siirtyi Kaisaniemenkadulle.

Tiedotteessa todetaan, että poliisi yritti ennen sumutteen käyttöä poistaa ihmisiä kadulta neuvoin, käskyin ja kehotuksin useaan otteeseen.

– Tässä tilanteessa OC-sumutetta pystyttiin käyttämään nimenomaisesti heihin, jotka eivät poliisin käskyjä totelleet ja heitä varotettiin selkeästi ennen kaasun käyttämistä, Kopperoinen toteaa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan poliisilta on kysytty, miksi se on ottanut mielenosoittajilta vesipulloja pois. Kopperoinen vastaa tiedotteess, että vesipullot on siirretty jalkakäytävälle, mutta poliisi ei ole estänyt niiden käyttämistä.

Tehtävään oli Kopperoisen mukaan hälytetty kaikki saatavilla olevat partiot. Mielenosoitukseen liittyvissä tehtävissä oli neljän tunnin ajan 24 partiota kiinni. Poliisin mukaan kaikkien henkilöiden kantaminen paikalla olleilla resursseilla ei olisi ollut mahdollista.

Poliisi antoi sakot 53 henkilölle ja otti kiinni 51 henkilöä. Kaikki kiinniotetut päästettiin pois lauantai-illan aikana. Kiinniotetuista kolme oli alaikäisiä.

Sisäministeri Ohisalo: Voimatoimien pitäisi olla viimeinen vaihtoehto

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi tänään tiedotustilaisuudessaan Helsingissä Säätytalon pihalla poliisin toimintaa viikonloppuna järjestetyssä mielenosoituksessa. Paikalla oli toimittajien lsäksi nelisen Elokapinan mielenosoittajaa kuuntelemassa, mitä sisäministerillä oli sanottavana.

Ohisalosta voimatoimien pitäisi olla poliisin viimesijaisin vaihtoehto. Jos voimakeinoja käytetään, niiden oikeutusten on oltava selvät.

Ohisalo voi omien sanojensa mukaan ottaa viikonlopun tapahtumiin tarkemmin kantaa vasta selvitysten ja laillisuusvalvojan mahdollisten kommenttien jälkeen. Ohisalo on saanut alustavan selvityksen lauantain tapahtumista.

Helsingin poliisilaitos kertoo tiedotteessa, että tapahtumien kulusta tehdään selvitys Poliisihallitukselle. Selvitys annetaan eteenpäin kahden päivän kuluessa.

Sisäministeri ei vielä tiedotustilaisuudessa ottanut kantaa siihen, minkälaista kaasua poliisi on sumuttanut mielenosoittajia kohti.

Poliisin toiminnasta lauantaisessa mielenosoituksessa useita kanteluja

Poliisin toiminnasta mielenosoituksessa on tehty useita kanteluja. Eduskunnan oikeusasiamies oli puolenpäivään mennessä saanut seitsemän tapahtumiin liittyvää kantelua.

Lue myös:

Keskustelu on avoinna 6.10. klo 23 asti.