1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasa yrittää pysäyttää koronan hallitsemattoman leviämisen ankarin rajoituksin – tuloksia odotetaan parin viikon sisällä

Yli 50 hengen kokoontumiset kiellettiin Vaasassa. Lisäksi annettiin vahvoja suosituksia joukkueurheiluun, maskien käyttöön ja sote-alan henkilöstön lomautusten perumiseen.

koronavirus
Koronatestauskyltti sairaalan päivystyksen ulkopuolella.
Vaasan sairaanhoitopiirissä ollaan koronaepidemiassa laajan leviämisen vaiheessa. Terhi Varjosen haastattelussa Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Marjatta Kiviranta (sd.) kertovat tilanteesta ja sen takia asetetuista rajoituksista.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on siirrytty koronaepidemiassa laajan leviämisen vaiheeseen. Sairaanhoitopiirin alueella varmistettujen tartuntojen kokonaismäärä oli maanantaina aamupäivällä 222 tartuntaa. Sunnuntaina lukema oli 159.

Suurin osa tartunnoista on Vaasassa. Kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukorannan maanantaiaamuisen tiedon mukaan 171 tartuntaa on Vaasassa.

Kaukoranta toteaa, että viikonloppuna 2.-4. lokakuuta varmistetuista 109 tartunnasta 104 on Vaasassa. Muutama tapaus on todettu Pietarsaaren alueella. Vaasan tilanne yllätti Kaukorannan.

– Se on aivan käsittämättömän suuri määrä. Tämmöiseen tulvaan emme olleet varautuneet, ja tässä on yksi syy, miksi sosiaali- ja terveyslautakunta otti tänään kannan, että olemme Vaasassa laajan leviämisen vaiheessa, hän toteaa Ylen suorassa haastattelussa maanantai-iltapäivänä.

Sairaanhoitopiirin mukaan valtaosa nyt todetuista koronavirustartuntaa sairastavista henkilöistä on nuoria aikuisia. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtäkään potilasta koronaviruksen vuoksi.

Maskit, kokoontumiskiellot, lomautukset uuteen harkintaan

Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti maanantaisessa kokouksessaan kieltää yli 50 hengen kokoontumisten järjestämisen kaupungin alueella 25. lokakuuta asti. 20-50 henkilön kokoontumisten perumiseen annettiin vahva suositus samalle ajalle.

Joukkueurheilun ja kilpailutoiminnan laittamisesta tauolle annetaan vahva suositus samaksi ajaksi.

Lue seuraavaksi: Vaasassa yritetään hillitä vakavaa koronatilannetta, myös kilpaurheilu pannaan jäihin – SM-liigajoukkue Sportin kotiavaus siirtyy

Lautakunta antaa vahvan suosituksen, että yli 15-vuotiaat käyttäisivät maskia toistaiseksi. Kaikki suositukset tulevat voimaan saman tien.

Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupungin sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden lomautukset otetaan uuteen harkintaan.

Vaasassa on esimerkiksi suljettu Gerbyn terveysasema, jonka henkilökunta on ohjattu muun muassa tartuntaketjujen jäljitystehtäviin. Lautakunnan puheenjohtaja Thomas Öhman (r.) muistuttaa, että Vaasassa on karanteenissa lähes 1000 henkilöä.

– Pitää olla hoitohenkilökuntaa, joka soittaa heille päivittäin. Tartuntojen seuranta ja jäljittäminenkin vievät resursseja. Tässä tilanteessa ei voida lomauttaa ihmisiä, Öhman sanoo.

Rajoitukset perusteltuja

Koska Vaasan sairaanhoitopiiri on eri mittareiden mukaan laajan leviämisen vaiheessa, Kaukoranta pitää uusia rajoitustoimia perusteltuina.

– Olemme huonoimmassa luokassa, ja sen takia nämä hyvin tehokkaat ja osin varmasti dramaattisiksi koetut toimet on perusteltuja, Kaukoranta sanoo.

– Vilpitön toiveemme on, että ne toimenpiteet, mitä sosiaali- ja terveyslautakunta ottaa, riittävät tilanteen muuttamiseen.

Kaukoranta arvioi, että taudin itämisajan vuoksi rajoitustoimenpiteiden vaikutukset alkavat näkyä noin kahden viikon kuluttua.

Vaasassa kahden viikon ajalta koronan ilmaantuvuusluku on yli 90/100 000 asukasta kohden. Uusien varmistettujen tapausten määrä on viimeisen viikon ajan kasvanut yli 10 prosenttia päivässä ja otetuista näytteistä yli 2 prosenttia on positiivisia.

Sairaanhoitopiirin mukaan tilanteen vakavuudesta kertoo se, että viime viikon noin viiden päivän ajanjaksolla todettujen koronavirustartuntojen lukumäärä on suurempi kuin kaikkina edeltäneinä seitsemänä kuukautena todettujen koronavirustartuntojen määrä yhteensä.

Lue seuraavaksi:

Vaasan sairaanhoitopiirissä ollaan jo lähellä koronaepidemian leviämisvaihetta – uusia vahvoja suosituksia, lukiot ja ammattikoulu etäopetukseen

Vaasassa kymmeniä uusia koronatartuntoja opiskelijoilla – karanteeniin joutunut tai joutumassa yli tuhat henkilöä

Lue seuraavaksi