1. yle.fi
  2. Uutiset

Armeija ei anna koronapelon takia lykkäystä varusmiespalveluksesta – osa pelkää saavansa taudin ja tartuttavansa riskiryhmään kuuluvat läheisensä

Moni kutsuntoihin osallistunut nuori pohti myös sitä, kuinka jaksaa varuskunnassa kuukauden putkeen.

asevelvollisuus
Kaartinjääkäri Okko Ailio ohjeisti kusuntoihin osallistuvia, etualalla Saku Sormunen.
Vihdissä viime viikolla järjestettyihin kutsuntoihin saapuville oli tarjolla kasvomaskit, joita piti käyttää koko tilaisuuden ajan.Katriina Laine / Yle

Syksyn kutsunnat ovat käynnistyneet.

Vaikka moni kutsuntoihin osallistunut nuori ei pelkääkään sairastavansa itse koronaviruksen aiheuttamaa tautia, on osa nuorista huolestunut erityisesti siitä, että he tartuttavat omat läheisensä.

Puolustusvoimien mukaan pelko koronavirustartunnan saamisesta palveluksen aikana ei ole kuitenkaan syy lykätä tai kieltäytyä palveluksesta.

"Eihän se olis kiva saada sitä siellä"

Viime viikolla Vihdissä järjestettyihin kutsuntoihin osallistunut Jankristian Niemi on odottanut varusmiespalvelusta pienestä pitäen.

Niemi ei halua antaa vallitsevan koronapandemiankaan pilata mahdollisuutta käydä Reserviupseerikoulua ja haaveita toimia tulevaisuudessa rauhanturvaajana.

Koronavirustilanne kuitenkin huolestuttaa Niemen oman lähipiirin takia. Niemen äiti kuuluu riskiryhmään.

xx osallistui kutsuntoihin Vihdissä 2.10.2020.
Jankristian Niemi tähtää rauhanturvaajaksi. Hän aloittaa palveluksensa Santahaminassa vuonna 2022.Katriina Laine / Yle

– Eihän se olis kiva saada sitä siellä, kyllä se huolettaa totta kai, Niemi toteaa.

– En kuitenkaan usko, että mikään saa estettyä mua sinne menemästäkään. Vähän ristiriitainen tunne.

Niemi pitää koronapandemiaa aiheellisena huolena, vaikka hän astuu palvelukseen vuonna 2022. Pandemian kestosta kun ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa.

Koronapelko ei ole syy lykätä palvelusta

18-vuotias Oliver Silfverhuth pitää myös mahdollisena, että koronavirus voi olla keskuudessamme vielä vuonna 2022, kun hän aloittaa oman palveluksensa.

– Ei mua nyt silleen huolestuta mennä inttiin, kunhan se tilanne ei olisi silloin mikään hirmu paha, Silfverhuth pohtii.

– Jos on, nii toivoisin, että palvelusta vois lykätä.

Oliver Silfverhuth sai kutsuntatilaisuudessa kouraansa paperit ja eväspussin.
Oliver Silfverhuth aloittaa varusmiespalveluksensa Parolassa vuonna 2022. Kutsuntatilaisuudessa on normaalisti tarjolla lounasta, mutta koronasta johtuen kutsuntoihin osallistuneet saivat mukaansa palvelukseenastumismääräyksen lisäksi eväspussin.Katriina Laine / Yle

Tällä hetkellä varusmiespalveluksen lykkääminen tai palveluksesta kieltäytyminen ei ole kuitenkaan mahdollista, jos pelkää saavansa koronatartunnan palveluksensa aikana.

Miksi ei, Uudenmaan aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtaja kapteeni Seppo Tolppi?

– Moni nyt kutsuntoihin saapuva määrätään palvelukseen vuonna 2022, joten varusmiespalveluksen alkuun on vielä melko pitkä aika, Tolppi kertoo.

– Toivottavaa on, että siihen mennessä koronaan on jonkinlainen selvyys.

Entä voisiko koronapelko mahdollisesti olla syy palveluksen lykkäämiselle, jos tartuntatilanne näyttää huonolta vielä vuonna 2022?

xx toimi haastattelijana kutsunnoissa Vihdissä 2020.
Uudenmaan aluetoimiston asevelvollisuusektorin johtajan kapteeni Seppo Tolpin mukaan kutsuntoihin osallistuneet nuoret ovat kysyneet yllättävän vähän varuskuntien koronajärjestelyistä. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että Puolustusvoimien uskotaan varautuneen ja ottavan tilanteen vakavasti.Katriina Laine / Yle

– Tietenkin siinä on sellainen mahdollisuus, mikäli joku kokee sen niin vahvana silloin kun palveluksen aloittaa. Se on varmaankin tapausharkintainen tilanne, mutta yleisohjetta tästä ei ole vielä tullut, Tolppi kertoo.

Koronan riskiryhmäläisten osalta tilanne on selkeä, sillä moni riskiryhmään kuuluva ei ole Puolustusvoimien kriteerien mukaan palveluskelpoinen.

Esimerkiksi riskiryhmään kuuluvat diabeetikot eivät voi enää nykyisin suorittaa varusmiespalvelusta.

Kutsunnoissa ei kerrottu varuskuntien koronatoimenpiteistä

Niemen mukaan Vihdin kutsuntatilaisuudessa ei puhuttu sanallakaan varuskuntien koronatoimenpiteistä. Miksi asiasta ei mainittu mitään?

– Se johtuu pääosin siitä, että kutsunnat järjestävä aluetoimisto vastaa kutsunnoista ja palvelukseen määräämisestä, ja varuskunnat vastaavat palveluksen aikaisesta tiedottamisesta ja järjestelyistä, Tolppi kertoo.

Tolpin mukaan varuskuntien koronajärjestelyistä voisi kylläkin mainita vielä tulevien kutsuntatilaisuuksien alkuinfossa.

Silfverhuthilla tai Niemellä ei myöskään tullut mieleen esittää kysymyksiä liittyen vaurskuntien koronajärjestelyihin.

– Olisi siinä ollut mahdollisuus kysyä, mutta ei jotenkin tullut mieleen, Silfverhuth kertoo.

Tämä on myös ymmärrettävää, kun edessä istuu ensimmäistä kertaa joukko virkapukuun, arvomerkkeihin ja kasvomaskeihin puettuja upseereita.

Kutsunnat Vihdissä 2.10.2020.
Varusmies ohjasi ja valvoi Vihdin kutsuntoihin osallistuvia nuoria, jotta turvavälit säilyivät.Katriina Laine / Yle

4 viikkoa kiinni, 2 viikkoa lomilla

Varuskuntien koronajärjestelyissä ei ole kyse mistään valtionsalaisuuksista. Puolustusvoimat on kertonut varuskuntien koronajärjestelyistä verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Osa Vihdin kutsunntoihin osallistuneista nuorista ei olekaan huolestunut itse koronaviruksesta, vaan siitä, kuinka usein varuskunnasta pääsee lomille tuulettumaan.

Tällä hetkellä joukkoyksiköt on jaettu kolmeen ryhmään, ja varuskunnassa vietetään vuorotellen putkeen neljä viikkoa, minkä jälkeen seuraa kahden viikon lomajakso.

– Oon kuullu kavereilta, että ne ollu välillä pitkään kiinni. En tiedä yhtään, miten sitä sitten jaksaa, kertoi eräs kutsuntoihin osallistunut nuori.

Aiheesta voi käydä keskustelua 11.10. klo 23 asti.

Lisää aiheesta:

Kuuden viikon rytmitys on varusmiehille rankkaa – viruksen torjunnassa se on toiminut

Armeija kutsuu jälleen – kutsunnat pyörähtävät käyntiin Pirkanmaalla

Asevelvollisuus voi kokea ison mullistuksen: Puolueissa on valmiutta kutsuntoihin kaikille ja kansalaispalveluun, armeijaa arvostellaan valikoinnista

Lue seuraavaksi