1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtaosa Oulun vaalipiirin kansanedustajista laittaisi valtion turvaamaan lentoliikenteen jatkumista, jos markkinaehtoista toimijaa ei löydy

Kansanedustajista 11 näkee, että valtion pitää varmistaa lentojen jatkuminen maakuntakentille vielä vuoden 2021 jälkeen.

lentoliikenne
Kajaanin lentokenttä.
Kajaanin lentokenttä on yksi niistä kentistä, jonka lentoliikenne on kärsinyt korona-ajasta. Finnair lopetti liikennöinnin kentälle maaliskuussa, mutta todennäköisesti liikennöintiä jatketaan vielä tänä vuonna. Timo Sihvonen / Yle

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ovat laajasti sitä mieltä, että valtion pitäisi varmistaa lentojen jatkuminen maakuntakentille myös vuoden 2021 jälkeen.

Finnair ilmoitti syyskuussa lopettavansa lennot Kajaanin, Kokkolan, Kemin, Jyväskylän ja Joensuun kentille maaliskuussa. Tilapäisratkaisuna on ehdotettu mallia, jossa valtio ostaisi lennot ensi vuoden loppuun. Mutta kuinka sen jälkeen käy, tätä kysyttiin Oulun vaalipiirinkin kansanedustajilta.

Ylen kyselyyn asiasta vastasi 11 vaalipiirin 18:sta kansanedustajasta, ja kaikki heistä näkivät, että valtion olisi turvattava lentoliikenteen jatkuminen maakuntakentille.

Yksi heistä oli vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen. Kyllösen mukaan lähtökohdan pitäisi olla liikenteen sujuminen markkinavoimin, mutta jos näin ei ole, pitäisi valtion ottaa ohjat.

– Lähtökohta varmasti on se, että vuoden 2021 jälkeen markkinaehtoinen liikenne pystyisi jatkumaan. Jos nähdään, että on alueita, joista lentoliikenne ei jatku markkinaehtoisesti, niin tullaan väistämättä sen kysymyksen eteen uudelleen, että säädetäänkö julkisen palvelun velvoite näille kentille, ja haetaan sitten EU-pelisääntöjen mukaan asiallista kilpailutusta ja toimitaan sitä kautta ostoliikenteessä.

Kyllösen mukaan liikenneministeri Timo Harakka (sd.) on kuitenkin ottanut jo melko tiukan kannan siihen, että ensisijaisesti lennot hoidettaisiin markkinaehtoisin voimin.

Oulun vaalipiiristä Ylen kyselyyn vastasi vasemmistoliitosta Kyllösen lisäksi Katja Hänninen. Keskustan kansanedustajista mielipiteensä esittivät Pekka Aittakumpu, Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila ja Juha Pylväs.

Kokoomuksen kummatkin vaalipiirin kansanedustajat, Mari-Leena Talvitie ja Janne Heikkinen, vastasivat kyselyyn annettuun määräaikaan mennessä. SDP:stä vastauksensa antoivat Tytti Tuppurainen ja Raimo Piirainen. Lisäksi perussuomalaisten Jenna Simula kertoi mielipiteensä asiaan.

Oulun vaalipiiristä kyselyyn vastaamatta jätti kolme perussuomalaisten ja kaksi keskustan kansanedustajaa sekä yksi vasemmistoliiton kansanedustaja. Vihreiden ainoa vaalipiirin kansanedustaja ei tässä kyselyssä kommentoinut asiaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi