1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten epäillyt kiusaamisrikokset ovat kasvussa Pohjanmaan poliisin alueella

Ilmoituksia poliisille tehdään etenkin nuorista alaikäisistä, joita epäillään nimikkeillä kotirauhan rikkominen, laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

kiusaaminen
Nuori henkilö tutkii puhelinta.
Somealustoilla tapahtuva kiusaaminen voi johtaa poliisitutkintaan monella eri rikosnimikkeellä. (kuvituskuva)Henrietta Hassinen / Yle

Kiusaamiseen liittyvät epäillyt rikokset ovat kasvussa pohjalaismaakunnissa. Ilmoituksia tehdään etenkin nuorista alaikäisistä, joita epäillään nimikkeillä kotirauhan rikkominen, laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Kyseisten rikosnimikkeiden epäillyt rikokset ovat kasvaneet alkuvuodesta 15–17-vuotiaiden ikäryhmässä yli kaksinkertaiseksi viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Tammi-elokuussa epäiltyjä kotirauhan rikkomisia, laittomia uhkauksia, kunnianloukkauksia ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisiä kirjattiin Pohjanmaan poliisilaitoksella 15–17-vuotiaille yhteensä 68. Viime vuoden tammi-elokuussa niitä oli 30.

Epäiltyjen kiusaamisrikosten määrä on ollut ikäluokassa kasvava jo yli viiden vuoden ajan. Kiusaamista tapahtuu esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla.

Pohjanmaan poliisista arvellaan, että yhtenä syynä voi olla se, että ilmoituskynnys on laskenut ja ihmiset tietävät entistä enemmän esimerkiksi siitä, millainen somekäytös on rikollista.

Myös nuorten epäillyt pahoinpitelyrikokset ovat tänä vuonna kasvussa. Poliisin mukaan kyse voi kuitenkin olla tavanomaisesta tilastoheitosta, joka taasaantuu loppuvuodesta.

Lue seuraavaksi