On eräs olennainen vallan kamari, jossa naisia ei juuri näy – ja EU-valtiovarainministerit esittävät keskuspankin johtoon taas miestä

Euroryhmä ehdottaa EKP:n johtokuntaan Hollannin Frank Eldersonia Luxemburgin Yves Merschin tilalle. Huippukokous päättää joulukuussa.

Euroopan keskuspankin ylin päätöksentekoelin, 25-jäseninen neuvosto. Naiset seisovat kuvassa keskellä: alarivissä pääjohtaja Christine Lagarde ja ylärivissä saksalainen johtokunnan jäsen Isabel Schnabel. Nyt haettiin seuraajaa Yves Merschille, joka on ylärivissä viides oikealta. Kuva: EKP

Euroalueen talous- ja rahapolitiikka on kaikista poliitikan aloista yhä selvimmin miesten johtamaa.

Tilanne näyttää ainakin rahapolitiikassa myös pysyvän, sillä euroryhmä päätti maanantaina ehdottaa Euroopan keskuspankin EKP:n 5-henkiseen johtokuntaan Hollannin finanssivalvonnan pääjohtajaa Frank Eldersonia. Myös hänen vastaehdokkaansa oli mies, Slovenian keskuspankin entinen pääjohtaja Boštjan Jazbec.

Paikka vapautuu vuoden lopulla, kun luxemburgilaisen Yves Merschin kausi johtokunnan jäsenenä päättyy. Lopullisen päätöksen tekevät jäsenvaltioiden päämiehet ja -naiset huippukokouksessaan joulukuussa.

Johtokunnan miesvalta pysyy siis entisenlaisena: 25 jäsenestä heitä on Eldersonin valinnan jälkeen yhä 23. Kaikkia euroalueen 19 kansallisia keskuspankkeja johtaa mies.

Naisilla on seuraava paikka tulla valituksi johtokuntaan vasta kuuden vuoden kuluttua, kun varapääjohtaja Luis de Guindosin kausi loppuu.

Myös talouspolitiikka on miesten johtamaa

Myös poliittiset valitsijat johtokunnan jäsenten nimityksissä ovat miehiä. 19 jäsenmaan valtiovarainministeristä (siirryt toiseen palveluun) vain yksi, Espanjan Nadja Calviño, on nainen.

Naisten valta rahapolitiikan ylimmässä johdossa tasoittui viime vuonna, kun ranskalainen Christine Lagarde valittiin EKP:n pääjohtajaksi. Saksalainen rahoitustaloustieteen professori Isabel Schnabel nimitettiin pian sen jälkeen johtokunnan jäseneksi. Aiemmin johtokunnassa ei ole ollut kahta naista yhtä aikaa.

Lagarde on puhunut tasa-arvon ja monimuotoisuuden puolesta, mutta maanantain nimitykseen hänellä ei ollut juuri sanomista: esitykset ehdokkaista tekevät jäsenmaat. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ei ollut ehdolla.

EKP:n liki 21-vuotisen historian ajan neuvostossa on istunut 81 miestä ja kuusi naista. Heistä yksi on Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, joka kuului myös EKP:n johtokuntaan viiden vuoden ajan.

Tekstiin korjattu 6. lokakuuta klo 13:51 Yves Merschin kotimaa. Hän on luxemburgilainen, ei ranskalainen.