1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vapo (konserni)

Ympäristöväki toivoo Vapon lahjoittavan Teerinevan kunnalle tai ennallistavan sen itse – yhtiö ei lämpene vetoomukselle

Vapon mukaan Teerinevaa käsitellään yhtenä kiinteistökauppana satojen muiden joukossa.

Vapo (konserni)
Savansuo Miehikkälässä.
Vapo on jo myynyt ja myy edelleen runsaasti suota ja muuta tarpeettomaksi katsomaansa omaisuutta. Kuvituskuva.Mikko Savolainen / Yle

Ympäristö- ja kotiseutuihmiset ovat vedonneet Vapoon avoimella kirjeellä, jotta yhtiö luovuttaisi Lestijärvellä sijaitsevan Teerinevan kunnalle vastikkeetta tai ennallistaisi sen itse. Yhtiö pitää Teerinevaa kuitenkin yhtenä myyntikohteena monien joukossa.

Alue ei ole tällä hetkellä julkimyynnissä, mutta sekään vaihtoehto ei ole poissuljettu. Sen sijaan lahjoittaminen ei ole Vapon suunnitelmissa.

– Meillä on meneillään kampanja maiden myynnistä: luovumme alueista, joita emme enää tarvitse. Teerinevan kanssakin edetään aivan normaalin maanmyyntiprosessin kautta, sanoo turvevaroista vastaava päällikkö Päivi Peronius Vapolta.

Hänen mukaansa tuore kirje käydään kyllä yhtiössä läpi, kuten muutkin vetoomukset, joita silloin tällöin tulee. Ne liittyvät usein esimerkiksi soiden alapuolisten vesistöjen kunnostukseen. Myynnissä olevista kohteista ei Vapoon juuri vedota.

– Täytyy olla linjaus, ja tämänhetkinen linjaus on se, että myös suojeluun myytävistä soista käydään ihan normaalisti kauppaa.

Teerinevan lahjoittaminen tai oma ennallistaminen paras vaihtoehto Vapon maineenhallinnan kannalta, toteavat avoimessa kirjeessään Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri, Lestijokiseudun ympäristöyhdistys, Lestijärven kotiseutuyhdistys sekä kalastuskunta.

Kirjeessä vedotaan historiaan

Allekirjoittaneet nostavat esiin sen, että Vapo sai Teerinevan aikanaan Metsähallitukselta hyvin halvalla, nykyrahaksi muutettuna runsaalla 70 000 eurolla. Lisäksi se on pilannut nevan ja sotkenut Lestijärven muuttaen pysyvästi järven ekologista tilaa.

Vapo valmisteli 80-luvun alussa turvetuotannon aloittamista ja ojitti Teerinevan suoalueen. Kevättulvat kuitenkin mursivat laskeutusaltaan pengerryksiä ja viereisen Lehtosenjoen kautta Lestijärveen huuhtoutui isot määrät kiintoaineita, jotka pilasivat järven.

Teerinevalle suunniteltu turvetuotanto nosti esiin vanhat pelot Lestijärvellä – 10 vuotta valmisteltu YVA-selostus valmistui

Suunnitelmat turvetuotannon aloittamisesta kaatuivat muutama vuosi sitten, koska yhtiö ei saanut ympäristölupaa.

Kirjeen allekirjoittajat vetoavat esimerkiksi Vapon vastuullisuusperiaatteisiin, joiden mukaan yhtiö pyrkii vähentämään turvetuotannon vesistökuormitusta, turvaamaan luonnon monimuotoisuutta aktiivisella alueiden jälkikäytöllä ja muuttamalla tuotannosta poistuneet suot hiilinieluiksi.

Neuvotteluille ei tarvetta

Lestijärven kunta on tehnyt Teerinevasta ostotarjouksen ja odottaa neuvottelujen käynnistymistä. Sellaisista ei ole kuitenkaan sovittu, vaan tarjoukset ratkaisevat.

– Olemme tehneet satoja kauppoja tarjousten perusteella. Tarjouksia otetaan vastaan, mutta emme ole aivan ymmärtäneet, mitä neuvotteluilla haetaan, sanoo Vapon maankäytön ja kiinteistöjen päällikkö Antti Ala-Fossi.

– Kyse on siitä, hyväksytäänkö vai hylätäänkö tarjous. Ei asiasta ole sen kummemmin tarvetta neuvotella, vahvistaa Päivi Peronius.

Lue myös:

Lestijärvi jatkaa neuvotteluja Teerinevan ostosta

Vapo myy maitaan nettihuutokaupassa, koska turpeen energiakäyttö vähenee – Henri Pulkkinen osti metsää sijoituksena lapsilleen

Artikkelia muutettu 8.43: korjattu Antti Ala-Fossin titteli.

Lue seuraavaksi