1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtatiet

Hämeenkyrön sumppu on parin vuoden päästä historiaa – Valtatie 3:n uutta ohitustietä rakennetaan kovaa vauhtia

Ohitustien valmistuttua Hämeenkyrön ohi pääsee rattia kääntämättä.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska johtaa puhetta Vt3:n eduskuntaverkostossa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vilkkaasti liikennöidyllä kolmostiellä on monia hankalia ja vaarallisiakin paikkoja. Yhdestä päästään eroon reilun parin vuoden kuluttua, kun Hämeenkyrön ohitustie otetaan liikenteen käyttöön.

Valtatie 3:n ohitusta on suuniteltu Hämeenkyrössä jo pitkään. Kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.) on syntyjään Hämeenkyröstä ja tuntee tarinat. Ovaskan mukaan puhutaan, että ohitustietä olisi haviteltu jo Kekkosen aikaan.

– Ei heti tule mieleen toista valtatietä, jossa on liikenneympyröitä keskellä tietä. Tässä kulkee rekkoja Pohjamaalta Helsinkiin asti.

Kuva: Miikka Varila / Yle

Jouni Ovaska toimii puheenjohtajana Vt3:n eduskuntaverkostossa. Siinä on mukana kansanedustajia Pirkanmaan, Satakunnan ja Vaasan vaalipiireistä, joiden alueilla kolmostie kulkee.

– Nykyinen tielinjaus on todella turvaton – on paljon risteyksiä ja liikenneympyrää. Kun päästään ne ohittamaan, autetaan raskasta liikennettä kulkemaan entistä tehokkaammin, sanoo Ovaska.

Hiljeneekö Hämeenkyrön keskusta?

Valmistelevat työt aloitettiin keväällä, ja varsinainen rakentaminen alkoi pari kuukautta sitten. Etuna on se, että töitä tehdään koskemattomalla alueella eikä liikenteen seassa.

Tahti on kova, sanoo projektipäällikkö Akseli Nurmi Väylävirastosta.

– Urakoitsijan tarkoituksena on saada vuoden 2022 lopulla uusi valtatielinjaus liikenteelle. Se ei tarkoita, että linjaus on silloin valmis. Lopullisesti valmis se on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Projektipäällikkö Akseli Nurmi Väylävirastosta kertoo, että rakentaminen on lähtenyt rivakasti käyntiin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Ohitustien valmistuttua Hämeenkyrön ohi pääsee rattia kääntämättä. Silloin jää poikkeamatta keskustan kauppoihin, ravintoloihin ja huoltoasemalle. Kansanedustaja Jouni Ovaska ymmärtää huolen, mutta uskoo, että ohitustie tuo mukanaan uutta.

– Tämä on vakava paikka joillekin yrittäjille. Kokonaisuutena katsoen se toivottavasti auttaa kaavoitusta ja luo työpaikkoja.

Valtatie 3:lla on myös muita kohtia, joihin kaivataan parannusta. Pirkanmaan puolella tärkeitä kohteita ovat Ikaalisten Mansoniemi ja Parkanon Alaskylä-Kissakivi, missä on tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Kunnanjohtajat ja Pirkanmaan liitto ovat vaatineet pikaista korjausta onnettomuuksien jälkeen.