1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Joukkoraiskausten jatkuminen turhauttaa ja pelottaa naisia Intiassa – Delhiläisnainen: "Tämä on koko maalle häpeäksi"

19-vuotias nainen kuoli, kun neljä ylempikastista miestä joukkoraiskasi hänet.

Protestoijat Delhissä vaativat raiskaajille kuolemantuomiota. Kuva: Aarju Aalam

New Delhi. Ruusunlehdet ja matot koristavat Intian alimmalle kastille omistettua delhiläistä temppeliä perjantaina. Tilaisuuden syyssä sen sijaan ei ole mitään kaunista.

Seremonia järjestetään julmasti raiskatun ja tapetun 19-vuotiaan Manisha Valmikin muistolle.

Manisha Valmiki joutui neljän miehen joukkoraiskauksen uhriksi viime viikolla Uttar Pradeshin maakunnassa sijaitsevassa kylässä Koillis-Intiassa. Nuori nainen kuoli delhiläisessä sairaalassa hyökkäyksestä saamiinsa vammoihin torstaina.

Temppelin luo saapunut delhiläisnainen Preeta Harit halusi kunnioittaa Manisha Valmikia.

– Tämä on koko maalle häpeäksi. Näitä rikoksia tapahtuu nykyään liian paljon, joten meidän on protestoitava äänekkäästi, Harit kertoo.

Delhiläisessä temppelissä pidettiin seremonia raiskatun ja tapetun 19-vuotiaan Manisha Valmikin muistolle. Kuva: Aarju Aalam

Mielenosoittajien viesti pysynyt samana vuosien ajan

Läheiselle Jantar Mantar -aukiolle on Delhissä kerääntynyt satoja protestoijia.

"Vaadimme oikeutta Manishalle", lukee kylteissä.

Viestit näyttivät surullisen tutuilta, melkein sanasta sanaan samoilta kuin kahdeksan vuotta sitten, jolloin delhiläinen Nirbhayaksi kutsuttu nuori tyttö raiskattiin ja tapettiin bussissa.

Tuolloin Intiassa koettiin ennennäkemättömien protestien aalto. Niiden seurauksina raiskaajien rangaistuksia tiukennettiin jopa kuolemantuomioon asti.

Vaikka viikonloppuna intialaiset ympäri maata olivat kokoontuneet vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, osanottajien lukumäärä jäi tuhansiin. Määrä on verrattain pieni 1,3 miljardin asukkaan maassa.

Julma joukkoraiskaus sai intialaiset jälleen osoittamaan mieltään. Kuva: Aarju Aalam

Poliisin väitetään suojelevan epäiltyjä

Harit muistaa hyvin kahdeksan vuoden takaiset tapahtumat. Hänen mielestään naisiin kohdistuvasta väkivallasta pitää käydä jatkuvasti julkista keskustelua.

– Vain [protestoinnin avulla] hallitus ymmärtää asian vakavuuden ja tekee jotain rikosten pysäyttämiseksi.

Harit on keskiluokkainen ja koulutettu. Hänellä on mukanaan arjen askareissa ja tapaamisissa aina miespuolinen henkilö sekä autokuski turvallisuuden takaamiseksi.

Manisha Valmiki puolestaan edusti alimpaa kastia. Hän liikkui yksin jalkaisin paikasta toiseen kotiseudullaan. Nuori nainen oli peltotöissä, kun neljä ylempikastista miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Nyt poliisin väitetään suojelevan epäiltyjä, sillä Valmikin ruumis poltettiin ilman hänen perheensä lupaa.

”Miksi tyttö haudattiin ilman kunnon ruumiinavausta?” kyselivät otsikot monta päivää. Oppositiopuolue vaatii Uttar Pradeshin pääministerin Yogi Adityanathin eroa.

Valmikin kylässä puolestaan järjestettiin mielenosoituksia raiskauksista vangittujen vapauttamiseksi. Tapauksesta onkin syntynyt kastiriita, jossa ylempikastiset oikeistohindut väittävät miesten olevan syyttömiä, ja oppositio puolestaan syyttää valtaapitäviä köyhien oikeuksien ja etenkin dalit-naisten sorrosta.

"Miehet hallitsevat tätä maata"

Miksi raiskauksia ei saada Intiassa kuriin?

Kulttuuri, välinpitämättömyys ja ennen kaikkea yhteiskunnan rakenne pönkittävät patriarkaalista järjestelmää. Painavin sana on aina varakkailla miehillä.

– Miehet hallitsevat tätä maata, se on naisille armoton. Se ei tule muuttumaan koska muita vaihtoehtoja ei ole, sanoo delhiläinen Nitya Walia.

Yksinelävä Nitya Walia ei lähde ulos pimeällä lainkaan. Kuva: Aarju Aalam

Sinkku Walia asuu yksin, mikä on nykypäivänäkin verraten harvinaista Delhissä. Hän ei lähde ulos kotoaan pimeän tullen ja on varovainen jopa päiväsaikaan liikkuessaan. Hän ei avaa ulko-ovea, mikäli ei odota ketään.

Walian mielestä naisten asemaa pitäisi parantaa yhteiskunnallisella tasolla.

– Vaikka ihmiset ovat tietoisia tapauksesta, se ei ole saanut aikaan ajattelutavan muutosta. Jos näin olisi, pystyisimme yhdessä varmistamaan, ettei näin tapahdu uudestaan, hän sanoo.

Lue myös:

Intiassa naisten asema voi parantua vain poikien avulla