Kemiallisten aseiden kieltojärjestö on valmis auttamaan Venäjää Navalnyi-tutkimuksissa

Järjestö haluaa kuitenkin tietää lisää siitä, millaista apua Venäjä tarvitsee.

Nainen osoittaa Novosibirskissa mieltä Aleksei Nalvalnyin puolesta elokuussa. Kyltissä lukee: "Minun Venäjäni on myrkytetty. Pysy hengissä, Navalnyi". Kuva: Kirill Kukhmar / TASS

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on valmis auttamaan Venäjää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytystapauksen tutkimuksissa.

Järjestö on kertonut saaneensa avunpyynnön Moskovasta lokakuun alussa. OPCW on valmis lähettämään asiantuntijoita Venäjän tutkimusten avuksi.

Järjestö kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin kysyneensä Venäjältä lisätietoja siitä, millaista apua Venäjä haluaisi tapauksessa.

Navalnyi sairastui Venäjän sisäisellä lennolla elokuun 20. päivä.

Hän on sittemmin saanut hoitoa Saksassa, jossa otetut verinäytteet ovat osoittaneet hänen saaneen Novitšok-hermomyrkkyä ennen vakavia myrkytysoireitaan.

Myös laboratoriot Ruotsissa ja Ranskassa ovat todenneet, että Navalnyin näytteistä löytyi hermomyrkkyä. Länsimaat ovat vaatineet tapauksesta sanktioita Venäjälle.

Novitšok on Neuvostoliiton armeijan 1970- ja 1980-luvuilla kehittämä myrkky. Venäjä on toistuvasti jyrkästi kiistänyt osallisuutensa Navalnyin myrkytykseen ja kertonut haluavansa tutkia näytteitä itse.

OPCW on kansainvälinen järjestö, joka valvoo vuoden 1993 Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen (siirryt toiseen palveluun) noudattamista.

Lue lisää: