1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistönvälitys

Kiinteistönvälitysyritys haluaa katsoa sille langetetun toimintakiellon pätevyyden korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti

Kokkolalainen kiinteistönvälitysyritys Asunto Björndahl kyseenalaistaa Aluehallintoviraston päätöksen.

Kiinteistönvälitys
Asunto Björndahlin näyteikkuna.
YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kokkolalainen kiinteistönvälitysyritys Asunto Björndahl aikoo viedä sille annetun toiminnan keskeyttämispäätöksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Yrityksen toiminta voi jatkua, kunnes selviää, myöntääkö korkein hallinto-oikeus valitusluvan.

Aluehallintovirasto katsoi keväällä 2020, että Asunto Björndahl on toiminut vastoin kiinteistönvälityksen säännöstöä ja hyvää välitystapaa eräässä välitystehtävässä ja kielsi yrityksen toiminnan viikoksi.

Asunto Björndahl kuitenkin valitti päätöksestä, joten hallinto-oikeus kielsi keskeytyspäätöksen toimeenpanon. Nyt Vaasan hallinto-oikeus on käsitellyt yrityksen valituksen ja hylännyt sen.

Tapauksessa on kyse Vaasan toimipisteessä loppuvuonna 2018 hoidetusta välitystehtävästä, johon Aluehallintoviraston mukaan sisältyi huolimattomuutta annetuissa tiedoissa, tarjousmenettelyssä ja toimeksiantosopimuksen voimassaolosta huolehtimisesta.

Asunto Björndahlista kommentoidaan, että viikon toimintakeskeytys yrityksen kaikissa toimipisteissä on kohtuuton seuraamus. Sen mukaan varoitus tai toimintakielto Vaasan pisteessä olisi sopivampi seuraamus. Yrityksen mukaan välitystehtävää hoitanut työntekijä ei enää ole yhtiön palveluksessa.

Aluehallintovirasto on antanut yritykselle varoitukset vuosina 2018 ja 2019. Viisi vuotta sitten firman toiminta kiellettiin määräajaksi. Virasto on myös ohjannut välitysliikettä useita kertoja noudattamaan lakia ja hyvää välitystapaa, koska sen toiminnassa on havaittu puutteita.

Viikon toimintakielto koskisi yrityksen kaikkia kuudella paikkakunnalla toimivaa toimipistettä.