1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat Helsingissä ydinasesopimuksen jatkosta – Presidentti Sauli Niinistö: "On hyvä, että vuoropuhelu jatkuu"

Suurvaltojen kymmenen vuotta sitten tekemä rajoitussopimus umpeutuu helmikuussa

ydinaseet
Titan II -ohjus.
Käytöstä poistettu strateginen mannertenvälinen Titan II -ohjus Sahuaritan museossa Arizonassa. Jim Lo Scalzo / EPA

Helsinki oli yhden päivän ajan näyttämönä neuvotteluille, jonka kaltaiset menneinä vuosikymmeninä saivat aikaan suuria otsikoita.

Nyt profiili on matalampi. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin ja Yhdysvaltain asevalvontasuurlähettiläs Marshall Billinglean keskustelujen aiheena oli strategisia aseita rajoittavan sopimuksen jatko.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi vieraat erikseen Mäntyniemessä. Presidentin kanslian tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) hän sanoi käyneensä kaksi mielenkiintoista keskustulua, ja toivotti edelleen edistystä asevalvonnasta sopimisessa:

– Tässä maailmantilassa kaikki vuoropuhelu on tärkeää ja on hyvä, että se Yhdysvaltain ja Venäjän välillä jatkuu, sanoi Niinistö.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla yhteensä 3100 ydinkärkeä

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat kymmenen vuotta sitten, että kummankin strategisten ydinkärkien määrä on korkeintaan 1550.

Strateginen vakaus ja ydinasevalvonta olivat edellisen kerran esillä kesällä Wienissä, ja kolme vuotta sitten osapuolet tapasivat Helsingissä.

Venäjä haluaisi sopimuksen jatkuvan entisessä muodossa, mutta Yhdysvallat ottaisi sen piiriin myös taktiset ydinaseet. Lisäksi se pyrkii liittämään julistuksella mukaan myös Kiinan.

Suomi tarjosi puitteet maanantain tapaamiselle. Ulkoministeriön mukaan Venäjän varaulkoministeri Rjabkov tapaa vielä huomenna Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.).

Lue lisää: - Mistä Helsingin ydinasekokouksessa on kysymys –Asiantuntija: Jos tämä epäonnistuu, suurvaltojen on vaikea aloittaa neuvotteluja uudestaan, koska mitään ei ole jäljellä

Lue seuraavaksi