1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Karjalan koronatartunnat kääntyivät nousuun – Eksoten ylilääkäri: "Tartuntaketjut saatu hyvin jäljitettyä"

Maakunnassa on kahden viime viikon aikana todettu 19 tartuntaa. Sitä ennen tartunnoissa oli pitkä tauko.

koronavirus
Hoitaja puhuu autossa olevalle asiakkaalle Eksoten drive-in koronanäytteenottopisteessä.
Maakunnassa on kahden viime viikon aikana todettu 19 tartuntaa. Sitä ennen tartunnoissa oli pitkä tauko. Tarvitaanko Etelä-Karjalassa pian uusia ohjeistuksia?

Etelä-Karjalassa on varmistettu testeillä lähes puolet maakunnan koronavirustartunnoista kahden viime viikon aikana.

Helmikuun lopusta alkaen tartuntoja on todettu yhteensä 48. Tartunnoista 19 on todettu 21. syyskuuta alkaen. Tartuntoja on ilmaantunut lähes päivittäin. Sitä ennen tartunnoissa oli pitkä tauko, sillä edellinen tartunta oli todettu elokuun lopussa.

Viimeksi maanantaina Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tiedotti perjantaina 2. lokakuuta salibandyottelussa tapahtuneesta joukkoaltistumisesta.

Lisäksi Saimaan ammattiopisto Sampossa on todettu koronavirustartunta.

Tartuntaketjut saatu jäljitettyä

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kommentoi maakunnan tartuntatilannetta sekä uusien suositusten tarvetta suorassa lähetyksessä Yle Areenassa.

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet Raasakan mukaan poikkeuksellisia aiempaan epidemiatilanteeseen verrattuna.

– Meillä on sikäli onnekas tilanne, sillä tartuntaketjut on saatu hyvin jäljitettyä. Altistuneet on myös saatu varhaisessa vaiheessa kiinni, joten he eivät ole päässeet tautia levittämään eteenpäin.

Raasakan mukaan Etelä-Karjalassa ollaan edelleen hyvässä tilanteessa.

– Kiihtymisvaihetta ei ole vielä julistettu alkaneeksi. Tartuntariski on Etelä-Karjalan alueella kohtalaisen pieni valtakunnallisesti ajateltuna.

Ylilääkärin mukaan lähiviikot näyttävät, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Maskin käyttö viisasta

Etelä-Karjalassa otetaan tällä hetkellä noin 300–400 näytettä päivittäin. Tuloksen saa parin päivän sisällä näytteenotosta.

Eksote suosittelee tällä hetkellä kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta Suomeen palattaessa. Kasvomaskia voi käyttää myös sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan maskin käyttö kaupassa tai yleisötilaisuuksissa ei ole liioiteltua.

– Nimenomaan julkisissa liikennevälineissä ja tilanteissa, joissa etukäteen tietää, ettei turvavälejä pysty noudattamaan, on viisasta ottaa maski käyttöön.

Raasakka ei pidä pienen piirin perhejuhlia isona riskinä.

– Jos kuitenkin paljon toisilleen tuntemattomia, muuten kontaktissa olemattomia ihmisiä kohtaan paljon, se on aina riski.

Raasakka ei kuitenkaan lähtisi perumaan esimerkiksi kaikkia ryhmäliikuntatunteja, vaikka hikiliikuntaan liittyy riskejä.

– Täytyy muistaa, että elämän täytyy jatkua, kaikkea ei voi keskeyttää.

Uutista päivitetty 6.10.2020 klo 9.21: Lisätty Sami Raasakan kommentit.

Lue seuraavaksi